Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 31., szerda

15.845 - Alkotmányos erőre emelhetik a választási regisztráció főszabályait 2012. október 29., 08:08 MTI-fidesz.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Alkotmányos erőre emelhetik a választási regisztráció főszabályait 
2012. október 29., 08:08 MTI-fidesz.hu 
A Ház hétfői ülésnapján a választási regisztráció főszabályainak alkotmányba emeléséről szavazhatnak a képviselők, emellett elfogadhatják a Volánbusz-bizottság jelentését. 

A Ház 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezeket az interpellációs blokk követi. A határozathozatalok során elsőként a Volánbusz-bizottság jelentését fogadhatják el, amely a társaság 2003-ban indult reorganizációs programját minősíti.Ezt követően második alkalommal módosíthatják az év elején hatályba lépett új alaptörvényt. A fideszes Lázár János által benyújtott javaslat eredetileg csak a választási regisztráció lehetőségét teremtette volna meg az alaptörvényben, de az indítványba később, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a feliratkozás részletszabályai is bekerültek. Így, ha a parlament elfogadja az előterjesztést, az alaptörvénybe kerül, hogy a Magyarországon lakó választók csak személyesen vagy elektronikus úton, míg a belföldi lakcímmel nem rendelkezők levélben is regisztrálhatnak. 
    
Alkotmányos erejű rendelkezés lehet emellett az is, hogy a névjegyzékbe vétel a választás vagy népszavazás napját megelőző tizenötödik napig kérelmezhető. Akik ezt elmulasztják, azok nem adhatják le szavazatukat. A választási névjegyzéket ezenkívül minden rendes parlamenti választás előtt újra el kell készíteni. E mellett elfogadhatják a kormány postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatát is, majd az esti órákban tárgyalni kezdhetik egyebek mellett a földgázellátásról és a nemzeti vagyonról szóló kormánypárti törvénymódosító javaslatot.