Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 18., csütörtök

15.779 - Megmutatjuk: elindult a romák menete Miskolcon MTI | 2012. október 17. szerda 15:41 Híradó

www.nemzetihirhalo.hu *************

Megmutatjuk: elindult a romák menete Miskolcon 
MTI | 2012. október 17. szerda 15:41 Híradó 

Háromszáz résztvevővel elindult a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat által szervezett menet. 

Nemzeti, európai uniós és cigány zászlók mögött, szerda délután két órakor az Avasi lakótelepről elindult A hazáért, a demokráciáért címmel meghirdetett menet. 

A tüntetést azután szervezték meg, hogy a Jobbik az Avasi lakótelepen - a szerintük megnövekedett bűnözés miatt - kezdeményezett ugyancsak szerda délutánra megmozdulást. A Jobbik október elsején jelentette be, hogy menetet szervez a városrészben, amellyel felhívja a kormány és a helyiek figyelmét, hogy "elfogyott az emberek türelme", és "Magyarországon ma nincs közbiztonság". 

Mint azt Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője a menet elindulása előtt az MTI-nek elmondta, a gyűlölet és a kirekesztés, a bűnbakképzés ellen akarnak fellépni. Tűrhetetlen ugyanis, hogy egyesek azért gyűlölnek másokat, esetleg azért akarják az életüket kioltani, mert más a bőrük színe - tette hozzá. 

Fel akarják hívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy a lejtőn még meg lehet állni. A politikát pedig arra szólítják fel: vessen véget annak, hogy csak eszközként használja a cigányságot - közölte Váradi Gábor. 

A menet a tervek szerint Miskolc belvárosába vonul, ahol petíciót kívánnak átnyújtani a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalban. Útközben több helyszínen csatlakozni fognak még a menethez, más településekről buszokkal érkező szimpatizánsok is. 

Megkezdődött a Demokratikus Koalíció tüntetése is 

Elindult a Demokratikus Koalíció menete szerda délután Miskolcon; a demonstráció félpályás útlezárással kezdődött a Csabai kapuban, a Petneházy lakótelepnél. 

Kora délután kilenc autó és körülbelül ötven ember zárta le az utat a Csabai kapuban, a Fáy közgazdasági szakközépiskola előtti szakaszon. A békésen gyülekezők három órakor megindultak az Ifjúság úton, részben autókkal, részben pedig gyalogosan az Avasra, a Fényi Gyula térre. 

A demonstrálók élén Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő, valamint Varga Gergő, az avasi városrész önkormányzati képviselője halad. Kezükben transzparenst tartanak "Békét! Nyugalmat! Megoldásokat!" felirattal. 

A vonulók rendőri felvezetéssel haladnak, és kétoldalt rendőri kordon is kíséri őket. A résztvevők között néhányan zászlóval, felirattal haladnak, az autók pedig mellettük lépésben hajtanak. 

A Demokratikus Koalíció képviselői az MTI-nek korábban azt hangsúlyozták, hogy nem szabad teret engedni a szélsőséges megnyilvánulásoknak, az avasiak nem bűnözők, békét, nyugalmat szeretnének és megoldásokat a problémákra. 

 
Romák menete Miskolcon

Kriza: Politikai haszonszerzők lepték el az utcákat 

Egyesek politikai haszonszerzésről beszélt a szerda délutánra meghirdetett miskolci demonstrációkkal kapcsolatban Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatóján. 

Azt mondta: masírozók, hőbörgők jelentek meg Miskolcon, "politikai haszonlesők lepték el" a város utcáit, sokan közülük Budapestről jöttek. Miskolcnak egyáltalán nem használ ez a mai nap, nem használ azoknak akik itt élnek, akik keményen küzdenek mindennapjaikért - mondta a polgármester. 

Kriza Ákos szerint az utóbbi egy-két évben a biztonságérzet Miskolcon és ezen belül az Avasi lakótelepen jelentősen javult, az eddig elért eredményeket teszik tönkre azok, akik "fel-alá masíroznak az Avason". 

A polgármester úgy fogalmazott: egyesek a rend és a béke megvédése érdekében "szebb jövőt, és ehhez hasonló egyéb jelszavakat kiabálnak", ám "így nem lehet szebb jövőt építeni". 

Kriza Ákos emlékeztetett arra, hogy az avasi városrészben az előző kormányzati ciklus idején a fészekrakó program lehetőségét kihasználva több száz olyan család költözött be a panellakásokba, amelynek tagjai nem tudtak beilleszkedni a közösségbe, viselkedésük megbotránkoztatta az ott élőket, nem fizették a rezsit, a közös költséget. 

A város korábbi vezetőinek nyolc évük volt arra, hogy konszolidálják a helyzetet, hogy "nyugodt legyen az élet a város különböző részein", de az ő idejük alatt "kriminalizálódott el a helyzet" - tette hozzá. Megjegyezte: a jelenlegi vezetők az Avason a rendőri és közterület felügyeleti jelenlét megerősítésére helyezték a hangsúlyt, és rendszeresen átfogó hatósági ellenőrzéseket tartanak. 

Kriza Ákos szerint a demonstrációsorozat okafogyott, csupán a politikai "handabandázás" része. Rend van, rend lesz és marad is Miskolcon - szögezte le. 

Kapcsolódó: 

   "A néni egész feje össze volt törve" - elszabadult a pokol Kerecsenden a mezőőr megbüntetése után (Kuruc.info)