Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 28., vasárnap

15.833 - Az IMF lemond a magyarokról? 2012. október 26., péntek 10:52 NAPI

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Az IMF lemond a magyarokról? 
2012. október 26., péntek 10:52 NAPI 

Tokióban a szőnyeg szélére állították Varga Mihályt. Miközben Varga Mihály Tokióban tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal, a magyar kormány IMF-ellenes kampányba fogott. Az [origo] információi szerint a lépés az utolsó cseppek egyike lehetett a pohárban, a Valutaalapnál már csak akkor fognak foglalkozni Magyarországgal, ha gyökeres gazdaságpolitikai fordulatot látnak. A legutóbbi megszorítások szerintük nem ezt bizonyítják. 


Elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel - ez rajzolódik ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket az [origo] folytatott kormányzati emberekkel, a Valutaalapon belüli folyamatot ismerő, a tárgyalásokra rálátó forrásokkal. Az egyeztetések már a kezdetekkor is döcögtek: nyolc hónapba telt, mire leültek egymással a felek az után, hogy a magyar kormány az IMF-hez és az Európai Unióhoz fordult 2011 novemberében. 

Az IMF-en belül többen úgy élték meg eddig is, hogy a kormány nem is akar megállapodni, a török kártyát játssza. Az volt a benyomásuk, hogy Orbán Viktor és csapata így akarja fenntartani a jó piaci hangulatot, és próbálja kihúzni az időt a 2014-es választásokig, anélkül, hogy a megállapodás megkötését bevállalná. Az IMF és az EU ugyanis csak úgy adna hitelt, ha folyamatos egyeztetéseken, ellenőrzéseken keresztül beleláthatna Orbán lapjaiba, ezt azonban a miniszterelnök el szeretné kerülni. 

Az IMF-es kampány Tokióban is hatott 

A két héttel ezelőtti, október 9-14. közötti, tokiói IMF-közgyűlésen történtek azonban kulcsfontosságúaknak bizonyulhatnak a csigalassúsággal haladó tárgyalás-előkészítő folyamatban. Magyar oldalról Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vett a közgyűlésen. A rendezvényen két IMF-vezetővel is leültek beszélni, és mindkettőtől komoly fejmosást kaptak. 

A közgyűlés első napjának reggelén árasztotta el ugyanis a nyomtatott és az online sajtót az IMF-ellenes médiakampány. Forrásaink egybehangzóan állították: a hatás Tokióban sem maradt el. Komolyan a szőnyeg szélére állította a Valutaalap európai térségért felelős vezetője és egyik vezérigazgató-helyettese a szervezettel tárgyaló Vargát és Pleschingert. Csütörtökön a Népszabadság is azt írta, hogy a Valutaalap zokon vette a hirdetéseket - további részletek az Origo.hu-n. 

A kormány már előremenekült 

Csütörtökön több lapban megjelent olyan írás, amely azt sejtette, hogy az IMF tárgyalások újabb negatív fordulatot vesznek, ebben a újságok - forrás megjelölése nélkül - már jelezték, hogy a kormány IMF-ellenes kampánya miatt a Valutalap lemondhat Magyarországról. Utóbb kiderült az információkat a kormány, illetve fideszes politikusok szivárogtatták ki. A csütörtöki információkat hivatalosan sem a magyar kormány, sem az IMF budapesti képviselete nem kommentálta. 

Kapcsolódó cikkek 
    Fölrúgta a forintot az IMF-hír 
    Orbán ma fontos bejelentést tehet 
    Itt az óraátállítás, kezdődik a téli időszámítás 
    Varga elmondta, min múlik az IMF-megállapodás 
    Megszólalt Varga - nem szakadtak meg az IMF-tárgyalások 
    Írországban minden rendben