Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 12., szombat

17.884 - Közel 16 kilométeren újul meg a Dad és Mór közötti mellékút


Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Dátum: 2013. október 11. 12:54
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2013-10-11
Hosszú késés esetén is kártérítést kaphatnak a légitársaságok utasai

A légi fuvarozók segítségnyújtási, ellátási és kártérítési kötelezettségeinek hatékonyabb betartatását célozza a légi utasok jogaival összefüggő uniós rendeletmódosítás. A készülő előírások egyértelmű jogi helyzetet teremthetnek a csatlakozó járatok lekésése esetén is. A tagállamok szakminiszterei irányadó vitát folytattak a tervezetről a Közlekedési Tanács ülésén 2013. október 10-én, Luxembourgban. Közlemény.

Németh Lászlóné: előnyhöz jutnak a közbeszerzéseken a kkv-k

Az új magyar közbeszerzési törvény megteremtette a lehetőségét annak, hogy az uniós szabályok keretei között a magyar cégek, elsősorban a kkv-k előnyösebben férjenek hozzá a közpénzek felhasználásához – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a nemzetközi közbeszerzési konferencián, csütörtökön Budapesten.

Egymilliárd forint értékű útfelújítás kezdődik Nógrád megyében

Egymilliárd forint értékben kezdődnek útfelújítások Nógrád megyében októberben: a felújításokat hét helyszínen, összesen 15 kilométernyi szakaszon végzik el - mondta a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, megyei útügyi miniszteri biztos szerdán Salgótarjánban.

Útfelújítások kezdődnek Borsodban

Útfelújítások kezdődnek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még az idén, egyebek mellett új burkolatot kap a megye legrosszabb állapotban lévő útja, a 37-es, de megújul a 25-ös főút egy szakasza, és alsóbbrendű utak is. Minderre több mint 2,7 milliárd forint jut - közölte a megye útügyi miniszteri biztosa szerdán Tolcsván, sajtótájékoztatón.

Felgyorsuló keleti nyitás a közlekedéspolitikában is

Közös nyilatkozatot fogadtak el a Keleti Partnerségben résztvevő államok közlekedési miniszterei második találkozójukon 2013. október 9-én, Luxembourgban. A felek megállapodtak, hogy folytatják az együttműködést és a jogszabályok fokozatos közeledését az uniós joghoz minden közlekedési ágazatban. Közlemény.

Elkészült a Nemzeti Űrstratégia terve

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrégiben előkészítette a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Űrstratégiát, amelyet a közeljövőben a kormány elé terjeszt – mondta el Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2013. október 9-én, Budapesten, a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) konferenciáján. A rendezvény fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt.

AZ ENSZ képviselője üdvözli hazánk energia- és klímapolitikai törekvéseit

Kandeh K. Yumkella, a „Fenntartható energia mindenkinek” ENSZ-kezdeményezés képviselője Horváth Attila Imre klímapolitikáért, Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkárral és Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt 2013. október 8-án, Budapesten. A felek a fenntarthatóság, az energiabiztonság, a klímavédelem, a megújuló energia és a nukleáris energia szakterületeken elvégzett és elvégzendő teendőket összegezték a találkozón.

Nem áfa-csökkentéssel mérséklődnek a közlekedési kiadások

A közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a sajtóhírekkel szemben nem tervezi és nem kezdeményezi a közösségi közlekedési tarifák áfa-tartalmának csökkentését. A kérdésben szakmai javaslat nem készült és politikai döntés sem született.

Megkezdődtek az új globális klímapolitikai megállapodás előkészületei

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatlakozott államok szakminiszterei és az üzleti világ vezetői új globális klímapolitikai megállapodás előkészületeit sürgették 2013. október 2-4. között tartott varsói találkozójukon. Magyarország egyebek mellett a kibocsátás-csökkentési célok valamennyi résztvevő országra való kiterjesztésére tett javaslatot.

Formálódik az Energia- és klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Terv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. bevonásával szakmai fórumon egyeztette a Nemzeti Energiastratégiára épülő Energia- és klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Terv tartalmi elemeit 2013. október 4-én, Budapesten. Közlemény.

Közel 16 kilométeren újul meg a Dad és Mór közötti mellékút

Teljes körű mellékúti rekonstrukció kivitelezési munkálatai kezdődnek meg a napokban az Új Széchenyi Terv forrásaiból a Komárom-Esztergom megyei Dad és a Fejér megyei Mór között. A 15,7 kilométeres szakaszt összesen több mint 2 milliárd forintos uniós támogatásból hozzák rendbe 2014 nyaráig.

A versenyképesség kulcsa az infokommunikációs szektor erősítése

Lendületet adhat az infokommunikációs szektornak, hogy a terület önálló prioritásként szerepel a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus tervezése során: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tíz százaléka infokommunikációs fejlesztésekre lesz fordítható – mondta el Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára 2013. október 3-án, a HTE MédiaNet 2013 konferencián, Velencén.