Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 20., vasárnap

17.926 - A Külügyminisztérium heti hírlevele: A víz legyen az együttműködés forrása


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. október 18. 14:48
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-10-18
Megemlékezések a párkányi csata és Esztergom visszafoglalásának 330. évfordulójáról

Radoslaw Sikorski lengyel, Miroslav Lajcák szlovák és Martonyi János magyar külügyminiszter tiszteletbeli védnökségével történészi pódiumbeszélgetéssel összekötött ünnepi ülésen emlékeztek meg 2013. október 17-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. János Pál Dísztermében a párkányi csata és Esztergom visszafoglalásának 330. évfordulójáról.

Javult a magyar kormány nemzeti érdekérvényesítő képessége

Németh Zsolt parlamenti államtitkár szerint az elmúlt években javult a magyar kormány nemzeti érdekérvényesítő képessége nemzetpolitikai szempontból.

Martonyi János, William Hague és YunByung-se megnyitotta a Szöuli Kibertér Konferenciát

Martonyi János, William Hague brit és Yun Byung-se koreai külügyminiszterekkel közösen megnyitotta a 2013-as Szöuli Kibertér Konferenciát. A rendezvényt üdvözölte a koreai köztársasági elnök, Park Geun-hye, valamint videóüzenetet küldött az ENSZ főtitkára. Közlemény.

Wintermantel Péter helyettes államtitkár megbeszélése a Fülöp-szigeteki Gazdasági Zóna Hatóság főigazgatójával

Wintermantel Péter helyettes államtitkár október 16-án megbeszélést folytatott Lilia B. de Lima asszonnyal, a Fülöp-szigeteki Gazdasági Zóna Hatóság (PEZA) főigazgatójával. Közlemény.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet Molnár Tamásnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2013. október 16-án. Az ünnepségen részt vett Herczegh Géza jogtudós több családtagja, köztük Áder János köztársasági elnök, akinek a díj névadója az apósa. Az eseményt Martonyi János miniszter levélben köszöntötte.

Hazánk üdvözli az Európai Unió bővítési csomagját

Az Európai Unió bővítési politikája nemcsak az egyik legnagyobb sikere az integrációnak, hanem olyan eszköz, amely közvetlen szomszédságunkban is a stabilitás és fejlődés záloga. Magyarország ezért üdvözli, hogy az Európai Bizottság 2013. október 16-án nyilvánosságra hozott éves bővítési csomagja a bővítési folyamatban részt vevő országok többsége kapcsán előrehaladásról számol be. Közlemény.

Átadták az idei Lánchíd-díjakat

Átadták a Külügyminisztériumban az idei Lánchíd-díjakat 2013. október 15-én. Az eseményen Martonyi János külügyminiszter azt mondta, hogy a kitüntetéssel általános emberi értékeket ismernek el.

Kína–Közép- és Kelet-Európai Együttműködés nemzeti koordinátorainak találkozója

A kínai miniszterelnök, valamint a közép- és kelet-európai államok kormányfőinek november végi bukaresti csúcstalálkozójának előkészítése érdekében 2013. október 15-én került sor a Kína–Közép- és Kelet-Európai Együttműködés nemzeti koordinátorainak találkozójára a román fővárosban. A magyar delegációt Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára vezette. Közlemény.

Takács Szabolcs politikai igazgató részvétele a Keleti Partnerség Barátai csoport pozsonyi ülésén

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója 2013. október 14-én részt vett a Keleti Partnerség Barátai csoport pozsonyi ülésén, ahol az EU keleti szomszédsága iránt elkötelezett tagállamok vezető külügyi tisztviselői vitatták meg a novemberi vilniusi csúcstalálkozó előkészületeit. Közlemény.

A Visegrádi Együttműködés tagállamai külügyminisztériumainak Nyugat-Balkánért felelős főosztályvezetőinek találkozója

A Visegrádi Együttműködés magyar elnökségének meghívására 2013. október 11-én, Budapesten került sor a Visegrádi Együttműködés tagállamai külügyminisztériumainak Nyugat-Balkánért felelős főosztályvezetőinek találkozójára.

A víz legyen az együttműködés forrása

A víznek az együttműködés, a jólét forrásának kell lennie, nem pedig konfliktusforrásnak - hangoztatta Martonyi János külügyminiszter 2013. október 11-én, a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján.

Wintermantel Péter a UNDP regionális irodájának vezetőjével tárgyalt

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. október 11-én fogadta Cihan Sultanoglut, az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme - UNDP) európai, FÁK és közép-ázsiai regionális irodájának igazgatóját.

Magyarország Kormánya gratulál a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény Szervezetének (OPCW) a Nobel-békedíj elnyeréséhez

A hágai székhelyű OPCW egyedülálló munkát végez a nemzetközi béke és biztonság előmozdítása érdekében. A Szervezet több mint másfél évtizedes fennállása alatt hatalmas előrelépés történt a tömegpusztító fegyverek közé tartozó vegyi fegyverek teljes és végleges felszámolásában. A magyar diplomácia erőteljesen szorgalmazza a jelenleg 190 részes országot tömörítő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) globális hatályúvá tételét, azaz a világ minden államának csatlakozását.

Martonyi János idén is a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat védnöke

Martonyi János külügyminiszter, aki egyben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professzora, ismét elvállalta a „Velünk élő Tudomány” elnevezésű rendezvénysorozat védnöki tisztét. Közlemény.

Prőhle Gergely: elismerés Magyarországnak a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöki tisztje

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnökségi tisztje elismerése a kormány utóbbi években tett erőfeszítéseinek - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára 2013. október 11-én az MTI-nek.