Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 14., hétfő

17.895 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: Orbán Viktor beszédet mond október 23-án a Hősök terén


Feladó:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Dátum: 2013. október 14. 15:21
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A KIM heti hírlevele 2013-10-14
A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata kell maradjon, még akkor is, ha más-más párthoz tartozók alkotják, és egyébként sok vita és különbség is van köztük - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy keddi budapesti konferencia megnyitóján. A KIM heti hírlevelében olvashat továbbá az Állami Számvevőszék és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közös továbbképzési programjáról, az isztambuli Magyar Intézet nyitásáról, valamint a mellrák elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozó Egészség Hídja sétáról, amelynek idén Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt a fővédnöke.
Orbán Viktor beszédet mond október 23-án a Hősök terén

Október 23-án, a Szabadság Napján a nemzeti lobogó felvonásával, ünnepélyes gyertyagyújtással és Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédével emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharcra.

A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata

A kormányzat és önkormányzatok közös célja a közjó szolgálata kell maradjon, még akkor is, ha más-más párthoz tartozók alkotják, és egyébként sok vita és különbség is van köztük - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy keddi budapesti konferencia megnyitóján.

Jelentős fejlesztés a 8-as főút hajmáskéri csomópontjánál

A 8-as főút hajmáskéri csomópontjának átépítése biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé a helyieknek és az átutazó turistáknak is – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a főút átépítéséről tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a 8-as főút hajmáskéri csomópontjánál.

A közszolgálati tisztviselők kedvezményes otthonteremtési hitelkonstrukciójának kidolgozásáról döntött a kormány

A kormány támogatja a közszolgálati dolgozók (kormánytisztviselők, rendőrök, katonák) kedvezményes lakáshoz jutását, ezért egy egységes lakáscélú kamattámogatott kölcsön konstrukciójának kidolgozásáról döntött. A hosszútávon tervezhető és kiszámítható közszolgálati életpályák kialakítása érdekében meg kell vizsgálni az egészségmegőrzés és üdülés támogatásának lehetőségeit, valamint ki kell dolgozni a szolgálati jogviszonyok közötti átjárhatóságot biztosító továbbfoglalkoztatási rendszert is. Ezzel a döntéssel a kormány újabb lépést tett a közszolgálat társadalmi megbecsülésének helyreállításához, a közigazgatás hatékony működéséhez és a közszolgálati életpályamodell bevezetéséhez.

Magyar Intézet nyílik Isztambulban

A kormány döntött arról, hogy Magyar Intézetet nyit Törökországban, amely politikailag és gazdaságilag kiemelten fontos stratégiai partnere hazánknak. Az Isztambulban létesítendő intézet biztosítja a magyar kultúra állandó jelenlétét Törökországban, teret ad az eredmények széles körű bemutatására, hazánk ismertségének kiszélesítésére és a Magyarországról alkotott kép pozitív befolyásolására, valamint hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok élénkítéséhez.

Indul az ÁSZ, a KIM és a kormányhivatalok közös önkormányzati továbbképzési programja

Az Állami Számvevőszék  és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közös továbbképzési programot indít, amelynek célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni. A cél a helyi önkormányzatok integritásának erősítése.

Jelentős lépéseket tett a kormány a fiatalok itthon maradása érdekében

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint a kormány hathatós és fontos döntéseket hozott az elmúlt három évben a fiatalok Magyarországon tartása érdekében.

A KIM jár el a szökevények kiadatása ügyében

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) kell intézkednie az ároktői banda múlt héten a házi őrizetből megszökött és Svájcban szerdán elfogott tagjainak kiadatása érdekében.

Méltányosabb, egyszerűbb szabályozás a halottvizsgálati és a halottakkal kapcsolatos eljárásokban

A kormány a halottvizsgálat folyamatának törvényi szintű megújítása után megalkotta az ehhez kapcsolódó rendeletét, amely újraszabályozza a halálesetek kivizsgálásának rendjét, pontosítja a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit, tiszteletben tartva a gyászolók érzéseit, garantálja a halál okának szakszerű feltárását, valamint biztosítja, hogy amennyiben hatósági vagy igazságügyi boncolásra kerül sor, úgy a halottak szállítása ésszerű, a szolgáltatással arányos összeg mellett történjen. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny 164. számában jelent meg.

Összefogás az egészségért, a mellrák ellen!

Idén is megrendezték a mellrák elleni küzdelem fontosságára felhívó Egészség Hídja sétát. Az esemény előtt Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a rendezvény fővédnöke tartott sajtótájékoztatót.

A külhoni magyar értéktárról tárgyalt a Máért gazdaságfejlesztési szakbizottsága

Az idei év sikeres kezdeményezéseiről, a jövő évi tervekről és a külhoni magyar értéktárról tárgyalt a MÁÉRT Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága.

A jövő évi kulturális és oktatási programokról tárgyalt a MÁÉRT Oktatási és Kulturális Szakbizottsága

Hoffman Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, köszöntőjében kiemelte, hogy már nyolcadik alkalommal ült össze a szakbizottság, ami jelzi, hogy milyen kiemelt figyelmet fordít a kormányzat a határon túli magyarok oktatási és kulturális támogatására.