Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 21., hétfő

17.935 - Az MSZP székházáig ér a bajai videóhamisítási botrány


Feladó: HUNGÁRIA TELEVÍZIÓ
Dátum: 2013. október 21. 20:01
Tárgy: MSZP TAKARÓDJON A KÖZÉLETBŐL!
Címzett:
Kutasi József Antal


Az MSZP székházáig ér a bajai videóhamisítási botrány

DA, KK
Forrás: Hír TV
2013. október 21., hétfő 17:35
A rendőrség is megerősítette, hogy hamisítvány a bajai videó. A nyomozás adatai szerint a megrendezett felvételt egy közvetítőn keresztül cd-n juttatták el az MSZP-székházba.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy megrendezett felvétellel próbálták választási csalás gyanújába keverni a Fideszt. A megbízó kilétéről a nyomozó hatóság egyelőre nem nyilatkozik. A videót a baloldalhoz közel álló Hvg.hu tette közzé múlt pénteken. A portál főszerkesztője azt nyilatkozta, hogy a felvételt számukra hiteles forrástól kapták.

Felnőtt férfiak játszanak az egyik nagy külföldi üzletlánc mesefigurás dominójával a pénteken nyilvánosságra hozott videofelvételen. Az állítólagos bajai választási szavazatvásárlást bizonyító jelenet megrendezettségére már az elmúlt napokban is több jel utalt. A jelenetben vendégként érkező és végig Józsiként szólított G. Róbert vasárnap ismerte el a Hír Televíziónak, hogy az ő otthonában készült a felvétel.

A rendőrség hétfőn erősítette meg, hogy hamis a felvétel, és mind a hat embert, aki részt vett az elkészítésében, kihallgatták. A vallomások szerint a jelenetet két nappal a megismételt bajai választás után, október 15-én rögzítették mobiltelefonnal. A megrendelő személyéről és esetleges pártkötődéséről a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese többszöri kérdésre sem válaszolt, mindössze annyit közölt, hogy országgyűlési képviselőt egyelőre nem hallgattak ki. Szabó Vendel nem kommentálta a Blikk című bulvárlapnak azt az értesülését sem, hogy a videót az MSZP sporttagozatának egyik tagja rendelte meg a bajai választás első és a voksolás megismételt fordulója között.

A rendőrség választás rendje elleni bűncselekmény miatt folytatja a nyomozást. „A jelenlegi adatok szerint van olyan vallomás, amelyik arról szól, hogy ennek a felvételnek milyen célból és milyen tartalommal kell megjelennie, de egyelőre ezt még vizsgáljuk, tehát ellenőrizni kell ezeket az információkat” – fogalmazott a rendőrfőkapitány-helyettes.

A választás rendjének megsértéséért akár három év börtönt is kaphatnak az elkövetők.

Rogán: Tisztázza szerepét az MSZP!

A Fidesz frakcióvezetője szerint már nem kérdés, hogy az MSZP részese a videóhamisítási botránynak. Rogán Antal szerint a videóhamisítási botrány nem egyszerű etikai ügy, hanem bűncselekmény. Azt mondta, a Fidesz elvárja a hatóságoktól, hogy a törvény szigorával sújtsanak le a közreműködőkre, és minél hamarabb nevezzék meg a megrendelőt. A szocialistáktól pedig azt várja el a kormánypárt, hogy tisztázza a szerepét az ügyben. „Jogos a kérdés, hogy tudott-e MSZP-s országgyűlési képviselő erről a hamis videóról a megjelenése előtt. Mondják el, hogy volt-e köze a videó készítőihez és megrendelőihez a Magyar Szocialista Pártnak” – fogalmazott Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján.

Török meggondolta magát

A szocialista párt tagad, szóvivője csak azokat a részleteket ismerte el, amelyek a rendőrségi tájékoztatón elhangzottak.

„Az MSZP ezt a felvételt nem rendelte meg, nem készítette el, és badarság, aki ezzel összefüggésbe hozza az MSZP-t.” Török Zsolt arra hivatkozott, hogy azonnal feljelentést tettek, ahogy eljutott hozzájuk a videó, arról azonban nem beszélt, kiktől kapták, és azt sem, ki vette át. A szóvivő arra sem tért ki, miért nem fordultak azonnal a nyilvánossághoz, miért vártak addig, amíg a felvétel megjelent múlt pénteken Hvg.hun. Akkor személyesen Mesterházy Attila pártelnök tartott sajtótájékoztatót, hogy választási csalással vádolja meg a Fideszt.

„Az MSZP székházában landolt egy ilyen anyag, közülünk valaki jogászként azt mondta, hogy ebben bűncselekményre utaló információk vannak. Törvénytisztelő magyar állampolgárnak első számú kötelessége, hogy ha bűncselekményre utaló információ birtokába jut, azonnal, haladéktalanul feljelentést tegyen. Mi ezt megtettük, mert mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk” – mondta Török Zsolt.

Egy órával a sajtótékáztatója után Török Zsolt meggondolta magát, és a Magyar Távirati Irodának megerősítette azt az indexes értesülést, hogy az MSZP székházában Király György, a párt sporttagozatának alelnöke vette át a felvételt.

Bajnaiéknak az eljárás nem akadály

„A jelenlegi információk szerint is csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg megrendelésre készült ez a videó, de hogy ki rendelte meg, azt nem lehet tudni, úgyhogy én ezzel kapcsolatban tényleg a nyomozás további alakulását várom” – közölte Scheiring Gábor, a PM elnökségi tagja. Az Együtt–PM Szövetség szerint a rendőrség dolga megállapítani, hogy a bajai videofelvétel milyen körülmények között készült, a Bajnai Gordon vezette baloldali szövetséget az eljárás nem gátolja abban, hogy kedden aláírja a választási együttműködésről szóló megállapodást a Magyar Szocialista Párttal.

A Demokratikus Koalíció is fenntartások nélkül csatlakozik az összefogáshoz. „Ha mégis valami árny vetül rájuk ebben az ügyben, akkor nyilvánvalóan az MSZP házon belül megteszi a szükséges intézkedéseket, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a két párt összefogjon más demokratikus erőkkel, és együtt győzze Orbán Viktort” – közölte Gréczy Zsolt DK–szóvivő.

A Jobbik nem tartja meglepetésnek a történteket, az ellenzéki párt tömeges választási csalásokra számít 2014-ben.

A kereszténydemokraták arra kíváncsiak, hogy az MSZP és a DK etikai és fegyelmi testületei kezdeményeznek-e bármiféle vizsgálatot párttagjaik körében.

Több helyen is készíthettek felvételt

Korábban a Hír Televízió megtalálta azt a férfit, aki a videón eljátszotta, hogy 200 ezer forintot ad a helyi cigányoknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson. G. Róbert azonban csak pénzért – 300 ezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel. „Majd aki a jobb ajánlatot teszi. Én az őszintét mondom, nem kertelek ezzel kapcsolatban. Mert hogyha így meg leszek ráncigatva, mindennap a híradóban vagyok, akkor legyen értelme is” – nyilatkozta.

Több helyen is készítettek felvételt, állította a Hír Televíziónak a pénteken nyilvánosságra került videón még Józsinak szólított G. Róbert. Azt mondta, egy másik házban is rögzítettek videót, de részleteket nem mondott.