Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 15., kedd

17.905 - Módosult a termőföld védelméről szóló törvény - kavicsbányát csak oligarchák nyithatnak


Módosult a termőföld védelméről szóló törvény - kavicsbányát csak oligarchák nyithatnak 
2013. október 14. 17:50 Hunhír.info 

A zártkerteknél is előírja a földvédelmi szabályok alkalmazását, de mentesíti ez alól a belterületi ingatlanokat és az erdőket a földvédelmi törvény hétfőn a parlamentben elfogadott módosítása. A jogszabályban elrejtették a kavicsbányász oligarchák érdekeinek képviseletét, ugyanis a termőföld védelmére hivatkozik az ásványi nyersanyagok kitermelésekor. Engedélyt meg az kap, aki közel van a tűzhöz. 

A változtatást a vidékfejlesztési miniszter kezdeményezte, elfogadását az összes frakció támogatta, a Demokratikus Koalíció hat független képviselője nemmel voksolt, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkárral együtt tartózkodtak. 
A jogszabály a zártkerti ingatlanoknál a hasznosítási kötelezettség elmulasztására vonatkozóan külön szabályokat vezet be. E szerint az önkormányzat a hasznosítatlan zártkerti ingatlanokat kijelölheti aszociális földprogramban, illetve közfoglalkoztatási programban való részvételre, ha a hasznosításról szóló felszólítások eredménytelenek voltak. 
A módosítás újraszabályozza a termőföld újrahasznosítását és pontosítja a földvédelmi szakhatósági eljárást. Az alaptörvénnyel összhangban azt is kimondja, hogy a termőföldkészletek védelme alapvető követelmény az ásványi nyersanyagok kitermelésekor. 
Újdonság, hogy a jövőben a kormány havária esetén rendeletben határozza meg a termőföldben bekövetkezett kár megtérítésének részletes szabályait. 
A változtatások novembertől lépnek életbe. 
Kapcsolódó: 
   A GVH kiherélése: kormányközeli oligarchák tündöklése? 
   Őrizetben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetője és három bűntársa 
   Elszabadult a pokol a devizahiteles perek körül - Óriási a tét 
   Rezsiharc: "akiket kivágtunk az ajtón, az ablakon akarnak visszajönni" 
   Wass Albert - Patkányok honfoglalása 
   "Szarok rá hogy más mit mond" - Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina, videóinterjú