Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 31., csütörtök

17.971 - A Hitelkárosultak jogi megoldást várnak a kormánytól


Feladó: Fórum Magyar Szociális
Dátum: 2013. október 31. 9:01
Tárgy: A Hitelkárosultak jogi megoldást várnak a kormánytól
Címzett:

Kutasi József Antal


A Hitelkárosultak jogi megoldást várnak a kormánytól
Budapest, 2013. október 31.
     A deviza-hitelkárosultak jogi megoldást várnak a kormánytól az után, hogy a bankok nem tettek eleget felszólításának a hitelszerződések átírására az adósok javára, november 1-ig – jelezte a Magyar Szociális Fórum csütörtökön, egy nappal a bankoknak szabott határidő lejárta előtt.
   A Magyar Szociális Fórum örül, hogy a kormányhoz közel álló Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerdán felvállalta a devizahitelesek Szociális Kerekasztalának jogi megoldásról szóló 2013. október 12-i legfontosabb határozatait. Az MSZF csütörtökön felidézte említett határozatait, hogy világossá tegye, mit akarnak megoldásul a Hitelkárosultak:
- Lévén, hogy a bankok elismerték, hogy idegen deviza forrásként nem szerepelt a kölcsönök folyósításakor, követeljük a kormánytól, hogy sürgősséggel alkosson jogszabályt idei hatályba lépéssel a 2003. január 1. és 2009. december 31. között megkötött olyan kölcsönszerződések tekintetében, amelyeket pénzügyi intézmények úgynevezett idegen devizához kötött kölcsönösszeg elszámolásával követelnek törleszteni.
- Határozza meg jogszabály, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni. A Pénzügyi intézményeket kötelezzék arra, hogy az elszámolásokat a jogszabály hatályba lépésétől számított 120 nap alatt hajtsák végre.
- Ez a folyamatban lévő szerződésekkel együtt a végrehajtás alatt lévő ügyekre és az engedményezett követelésekre is vonatkozik. A végrehajtásokat addig is függesszék fel.
- Felszólítjuk a Magyar Nemzeti Bankot, hogy sürgősen szervezze meg a hatékony bankfelügyeletet és fogyasztóvédelmet a rá vonatkozó törvény alapján.
- A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, és nem kívánnak közpénzből segítséget kérni, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek.
- A Szociális Kerekasztal tiltakozik az ellen, hogy a bankokat közpénzből támogassák.
- Elvárjuk, hogy a megoldás feleljen meg a nemzeti hitvallás szellemének, és az Alaptörvény betűjének.
- A Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala ragaszkodik hozzá, hogy a jogalkotásról szóló törvényben rögzítettek szerint részt vegyen a törvény előkészítésében.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
www.mszfszk.hu
www.hitelkarosultakert.hu

ERRE A CÍMRE: <jozsef@kutasi.eu> KÉREM A FELIRATKOZÁST, AZ ÜZENETEKET, ÉS AZ ANYAGOKAT A KUTASI JÓZSEF ANTAL - POLITIKAI HÍRFUTÁR - oldalára!