Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. október 31., csütörtök

17.976 - Hódmezővásárhelyen a Kincses és a Római Katolikus Temetőben 2013. október 31-én délelőtt.


Emlékezés hősi halottakra
2013. október 31., csütörtök
 
Emlékezés hősi halottakra

Az első világháború hőseinek állítottak emlékoszlopokat H

ódmezővásárhelyen a Kincses és a Római Katolikus Temetőben október 31-én délelőtt.

 

 

 


 

A Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja hat éve kiemelten foglalkozik az első és második világháborús hősi emlékművek és síremlékek gondozásával, felújításával.    

 

A rend tagjai tették rendbe az elmúlt években a város környéki emlékhelyeket és sírokat. A folyamatba bekapcsolódott a hódmezővásárhelyi laktanya állománya és a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztálya is. (Cikkünk a lap alján.) A munkálatokat levéltári kutatások előzték meg, így derült ki, hogy számos, a helyi temetőkben nyugvó katonának már nincs meg vagy nem azonosítható a sírhelye.    

Tiszteletükre állítottak fekete gránit obeliszkeket csütörtökön a Kincses és a Római Katolikus temetőben. A Kincses temetői emlékművön 81, a másikon 37 hősi halott neve szerepel.    

Délelőtt, az emlékoszlopok avatása után, a halottak napi emlékezésen megkoszorúzták az ortodox temető szovjet hősi emlékművét, a román, szerb, bolgár és montenegrói katonák sírjait, valamint a Szent István templom falánál a Levente-emléktáblát is. A koszorúzás fél egykor a Népkert vasútállomásnál álló Lelkek emlékére emlékműnél zárult.

 

Kacsolódó cikkünk:

 

Újraszentelték a Hősök parcelláját a Kincses temetőben