Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. február 19., szerda

18.438 - Világcsúcs körül a magyar élelmiszer ára > 2014. FEBRUÁR 14. PÉNTEK, 13:18 Északonline


Feladó: Tharan Marianne
Dátum: 2014. február 18. 10:42
Tárgy: Világcsúcs körül a magyar élelmiszer ára 
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Minderről Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke beszélt pénteken Miskolcon.

JÓ LENNE, HA KÜLFÖLDÖN ÉLŐ HONFITÁRSAINK (? VAGY INKÁBB PROPAGANDISTÁK) OLYKOR ELMENNÉNEK BELGIUMBAN A PIACRA VAGY A BOLTBA, HOGY AZ ÉLELMISZERÁRAKRÓL OTT HELYBEN GYŐZŐDJENEK MEG, ÉS NE A SZOCIALISTÁKTÓL = 1990-IG KOMMUNISTÁK - VEGYÉK ÉRTESÜLÉSEIKET!!!!

 

Világcsúcs körül a magyar élelmiszer ára

2014. FEBRUÁR 14. PÉNTEK, 13:18 Északonline

Hazug propagandával nyomja a Fidesz a rezsicsökkentési műsorát. Az élelmiszerek áráról vajon miért nem beszélnek?

Szükség van a rezsicsökkentésre, bár a jelenleginél sokkal igazságosabb módon. Az a hazug propaganda viszont, amivel a kormány igyekszik megindokolni a lépéseit, teljességgel elfogadhatatlan. Nem igaz ugyanis, hogy a szocialista kormányok idején - a világpiaci folyamatoktól függetlenül - elszabadultak az energiaárak, az sem, hogy Orbánék már kormányzásuk kezdetén befagyasztották azokat, de az sem, hogy a mostani csökkentés pusztán a kormányzat akaratán múlt. Az Orbán-kormány idején például 50 százalékkal nőtt az ipari fogyasztók gázára, s ezt az emberek is megérezték a pénztárcájukon: az élelmiszer-árak az egekbe szöktek, vásárlóerő-paritáson mérve a magyar élelmiszerek ára az egyik legmagasabb az egész világon. Az MSZP ezért is ragaszkodott az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséhez, de erre egyáltalán nem hajlandó a kormányzat.

Minderről Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának alelnöke beszélt pénteken Miskolcon.

Elmondta: míg 2010-ben 115 forint volt köbméterenként a gáz átlagára, addig 2011-ben már 127, 2012-ben pedig 136 forint. Mindezzel a kormányzat extraprofitot biztosított a gázszolgáltatóknak, amiből simán kitelik a 2x10 százalékos rezsicsökkentés, úgy meg pláne, hogy közben még jelentősen csökkent is a gáz világpiaci ára. Az is felháborító, hogy - mint fogalmazott - "Orbán Viktor bizalmi körébe tartozó személyek állami segítséggel lophatták el offshore cégeiken keresztül a távhőtermelőknek, iskoláknak, szociális intézményeknek szánt olcsó gáz évi 30 milliárdos hasznát".

Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta azt is, hogy az áram árával kapcsolatban is hazug sikerpropaganda folyik. Az Orbán-kormány első teljes évének legeleje, 2011. január 1-je, illetve 2013 novembere között kilowattóránként 5-5,7 százalékos extraprofitra tett szert a Magyar Villamos Művek. Ez összességében 100 milliárd forintos plusz hasznot jelentett az állami tulajdonú cégnek. Szerinte már 2011-ben indokolt lett volna a 10 százalékos áramár-csökkentés, ezt viszont a kormányzat elszabotálta.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban Kovács Tibor kijelentette: Orbánék állításával ellentétben semmiféle parlamenti jogszabály nem adott egyetlen miniszterelnöknek sem felhatalmazást a szerződés megkötésére. Amiről az előző parlament döntött, az az, hogy a jelenlegi reaktorok működésének meghosszabbítása támogatható, de csak abban az esetben, ha a megfelelő hatástanulmányok elvégzése során ezt a kérdést társadalmi vitára bocsátják, s az emberek támogatják a kormányzati elképzeléseket.

"Ehhez képest Orbán Viktor kormánya társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül, egy 1966-os szovjet-magyar nemzetközi szerződésre hivatkozva, titokban eldöntötte Magyarország következő 50 évének energiapolitikáját! Tették ezt úgy, hogy azóta sem árulnak el részleteket, nem mutatnak be gazdaságossági számításokat, csak azt szajkózták, hogy ez az évszázad üzlete. Ilyen hazug, álságos, ugyanakkor gyáva kormányzati döntés-előkészítést még nem látott a világ!" - jelentette ki a szocialista képviselő.

Kapcsolódó:
   Csoda Budapesten: Hajléktalan nénit fogadott be egy 18 éves lány
   Megúszhatja Simon a lenyúlt 240 milliót

****************************************************************