Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. február 26., szerda

18.469 - Szombatig négy nyelven feliratozva kell kihelyezni a dohányzási tilalom táblákat - 2014. február 26., 10:40Magyar Nő Magazin 

Magyar Nő Magazin 

   

Szombatig négy nyelven feliratozva kell kihelyezni a dohányzási tilalom táblákat

2014. február 26., 10:40

Március 1-jéig, azaz szombatig kell a közforgalmú intézményekben kihelyezni azokat a feliratokat és jelzéseket, amelyek a dohányzási tilalmat, valamint a dohányzásra kijelölt helyet jelzik – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.
Minden jelzésnek szembetűnőnek, világosnak és mindenki számára érthetőnek kell lennie, négy nyelven feliratozva.
A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás volt, március 1-jétől azonban egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések – írták.
A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot is meghatározza a kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a “Dohányzásra kijelölt hely” és a “Tilos a dohányzás!” felhívásoknak.
A közlemény szerint a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a feliratok meglétét is a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával – tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal – szembetűnő módon meg kell jelölni.
A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtípusának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak. Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as úgynevezett kék számot, amelyen a leszokáshoz nyújtanak támogatást, és a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a leteszemacigit internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

Címlap fotó:zaol

magyartudat.com