Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. február 28., péntek

18.480 - Morvai Krisztina uniós fegyveres beavatkozást sürget Ukrajnában


Feladó: Ignácz Antal 
Dátum: 2014. február 27. 20:33
Tárgy:
Morvai Krisztina
 uniós fegyveres beavatkozást sürget Ukrajnában
Címzett:
Kutasi József Antal

 

 

                     ONLINE HÍRSZOLGÁLAT  www.szittya.com/hírek

 

Morvai uniós fegyveres beavatkozást sürget Ukrajnában

 

 

Jobbikdiplomácia

 

Morvai Krisztina, belföld, külföld, Ukrajna, Kárpátalja, EU, Stefan Füle, Európai Parlament, Schöpflin György, Európai Néppárt.

2014. február 26. 19:27

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője azt kérte szerdán Stefan Fülétől, az EU bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosától, hogy az unió „akár fegyveres erővel is” védje meg az etnikai tisztogatással fenyegetett ukrajnai magyarokat.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén az ukrán válságról folytatott vitában Morvai azt mondta, hogy Kárpátalján nem csupán több mint százötvenezer magyar él, de közülük körülbelül ötvenezren magyar állampolgárok, vagyis az Európai Unió polgárai is. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes ukrajnai szélsőséges erők etnikai tisztogatással fenyegetőznek. „Mi az Európai Unió szándéka? Hogy kívánják megvédeni azt az ötvenezer európai uniós állampolgárt, akik egy tömbben Ukrajna területén élnek? Ezeknek az embereknek nem menekülési lehetőségre van szükségük (..., hanem) arra, hogy akár fegyveres erővel is megvédje őket az Európai Unió” – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

Válaszában Stefan Füle hangsúlyozta, hogy az unió nagy figyelmet szentel a nemzeti kisebbségek jogainak. Mint mondta, segíteni kívánják Ukrajnát az olyan jogalkotásban, amely fokozatosan összhangba hozza az ukrán jogszabályokat az unió előírásaival. Ezeket a jogszabályokat pedig – tette hozzá Füle biztos – nem elég, hogy elfogadják, végre is kell azokat hajtani.

Schöpflin György fideszes EP-képviselő az ukrán vitatémához benyújtott írásbeli hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában váratlanul jött a forradalom, azzal senki nem számolt, amikor Viktor Janukovics elnök nem írta alá a társulási megállapodást az EU-val. „Az EU is csak tétlenül nézte az EU-s zászló alatt és európai értékek mellett tüntető Majdan téri tömeget, az európai baloldalt Janukoviccsal kötött paktuma lebénította. Pedig az uralkodó ukrán elit saját népére rontott. A tétlenséget végül az Európai Néppárt törte meg, csatlakozva a tüntetőkhöz a Majdan téren, ezt követték végül az uniós szankciók” – tekintett vissza a történtekre Schöpflin György. A képviselő felvetette, hogy az EU ajánlja fel Ukrajnának az EU-tagság perspektíváját, és biztosítsa az ehhez szükséges eszközöket. Szerinte a demokratikus átalakulás, a demokrácia intézményrendszere jelentheti az egyetlen garanciát a kisebbségi jogok maradéktalan biztosításához.

 

           MTI Morvai az ukrajnai magyarok megvédését kéri az EU-tól, Schöpflin felveti az EU-tagság távlatának felajánlását