Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 22., kedd

20.411 - EMBERCSEMPÉSZET A HORVÁT ÁLLAM SEGÍTSÉGÉVEL? > 2015. SZEPTEMBER 21. HÉTFŐ 09:04

2015. SZEPTEMBER 21. HÉTFŐ 09:04 2015. 09. 21. 05:56 > Gabay Dorka

EMBERCSEMPÉSZET A HORVÁT ÁLLAM SEGÍTSÉGÉVEL?

Horvátországban állami segédlettel folyik az embercsempészet – reagált a kormányszóvivő arra a hírre, miszerint a horvátok, „C-terve" az, hogy szabadon elengedik a hazájukba érkező migránsokat.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatornának úgy fogalmazott: az elmúlt napok cinikus és felelőtlen horvát magatartása tükröződik vissza a kormány „C-tervében", amely szerint a horvátok egyszerűen szélnek eresztenék a hozzájuk érkezett illegális határátlépőket. A Vecernji List című horvát napilap meg nem nevezett forrásra hivatkozva tegnap írta: ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány „C-terve" szerint. Zoran Milanovic horvát kormányfő még pénteken jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a „B-tervre", és folyamatosan a magyar határhoz irányítják a menekülteket.

MAGYARI_TEMP

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a horvát döntésnek a határ mentén közbiztonsági szempontból komoly következményei lehetnek, ezért intenzív munka folyik a honvédség bevonásával, hogy a legfrekventáltabb helyeken előkészüljenek a magyar–horvát államhatár biztonságos lezárására. Hozzátette: várhatóan a nap folyamán átszállítják az anyagokat és a gépi eszközöket, valamint átcsoportosítják a honvédségi erőket, így az eddig elkészült 41 kilométeres szakasz mellett folytathatják a műszaki határzár kiépítését. Estére Körmenden és Csákánydoroszlón katonák vertek tábort, minden bizonnyal a menekültek miatt elrendelt válsághelyzet adta rendőri készültség miatt.

A horvátok eltökéltségének eredményeként tegnap estig több mint tízezer illegális bevándorlót szállítottak a magyar határhoz, ennek harmadát vasárnap. Valamennyi horvát–magyar határátkelő terhelés alatt áll, az országba érkezőket buszokról vonatokra szállítják át az egyenruhások, és a regisztrációs pontokra viszik. Szombaton estig a magyar–horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473. A horvátországi Tovarniknál tegnapra teljes fejetlenség alakult ki, és összeomlott az ellátás, miután az elmúlt napokban mintegy 25 ezer migráns gyűlt össze a településen. Tegnap délután közel 5000 migránsért 20 autóbusz érkezett a városba, ahonnan egyszerre indultak Beremendre. A vasútállomáson közel 1500-an várakoztak, úgy tudni, őket Gyékényesre viszik. Estére több mint 1000 migráns érkezett a Somogy megyei Zákányba, de befutott vonat Magyarbólyba is. Letenyén új fordulatként taxik tömkelege bukkant fel.

A horvát–szlovén határátkelőknél hétszáz menedékkérő várt arra, hogy beengedjék őket Szlovéniába. A krízishelyzet kezelése érdekében a szlovén hatóságok a teherforgalom előtt lezárták a bregami határátkelőt, ami miatt kilométeres sorokban torlódtak fel a kamionok. A tegnapi adatok szerint több mint kétezer migráns lépett át ezen a határszakaszon. Mindeközben az osztrák–magyar határszakaszon is egyre nagyobb a káosz, Ausztria már nem tudja hol elszállásolni a bevándorlókat. Feltehetően emiatt tegnap délután pár órára lezárták a miklóshalmi (nickelsdorfi) határátkelőt, több kilométeres torlódást okozva az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán. Nickelsdorfnál mintegy tízezer bevándorló torlódott fel tegnap estére. A hatóságok nem tudták, hogy mikor, hogyan, hova és mennyi migránst tudnak elszállítani a településről. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton 11 ezren lépték át a határt Burgenlandnál és Stájerországnál, míg Bécsben ötezren éjszakáztak.Közben helyi lakosok szerint tegnap reggelre jelentősen apadt a Dráva vízszintje. A határ menti Zákány lakói azt állítják, hogy nem jön víz a folyón, a horvátok karbantartási munkálatokra hivatkozva lezárták a dubravai vízerőművet, így már gyalog is viszonylag könnyen átjárható a folyó. Az erőmű lezárását hivatalos források lapzártánkig nem erősítették meg.

A Szegedi Járásbíróság tegnap huszonhárom ítéletet hozott a határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében. A bíróság tizenegy vádlottat egy, tizenkettőt két évre kiutasított Magyarország területéről. A vádlottak közül tizenöt afgán, hét pakisztáni, egy pedig iráni állampolgárságúnak vallotta magát. Az ítéletek mindegyike jogerős. Röszkén, a szerb–magyar határon öt nap után újra szabad a forgalom, miután a magyar és a szerb belügyminiszter megállapodott az átkelő megnyitásában, és a szerbek garanciát vállaltak arra, hogy az nyitva is marad.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tegnap szolidaritását fejezte ki a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel a migrációs hullám kezelése miatt Magyarországot ért bírálatok miatt, és felajánlotta segítségét a helyzet rendezéséhez.