Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 22., kedd

20.420 - Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

Mórahalom, 2015. július 14.  A Magyar Honvédség BAT-2 típusú lánctalpas bulldózere tereprendezési munkát végez az ideiglenes biztonsági határzár 150 méteres mintaszakaszának építése során a magyar-szerb határon, Mórahalom térségében 2015. július 14-én.  MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely8

Tartalékosok behívása: ők azok, akiknek menni kell


24.hu
24.hu

HÍRFARAGÓ. 2015. 09. 19. 11:57

Ötszáz tartalékos kap behívót - feladatuk a határvédelem miatt kieső hivatásos katonák helyettesítése a laktanyákban.

A Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását. Ez név szerinti behívót jelent körülbelül 500 fő számára. A tartalékosokat a képzettségüknek megfelelő feladatokra várják, szerelőtől az élelmezési szakemberig, gyakorlatilag ők fogják biztosítani a laktanyák mindennapi életét.

Munka után minden este hazamehetnek, de aki ezt – például a távolság miatt – nem teheti meg, a laktanyákban kap szállást – mondta az M1-nek Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Műveleti tartalékos

A Magyar Honvédség katonaállománya békében hivatásos és szerződéses, tartalékos állománya pedig önkéntes tartalékos katonákból áll. Utóbbiba tartoznak az önkéntes műveleti és az önkéntes védelmi tartalékosok.

Ők jelentik a professzionális haderő tartalékállományát békeidőben.

Mint az elnevezés is mutatja, az önkéntes műveleti tartalékos meghatározott feltételrendszer alapján önként vállalja, hogy rendelkezésre állási díj ellenében rendelkezésre áll és behívását követően tényleges katonai szolgálatot teljesít. Méghozzá  a hivatásos és szerződéses állományú katonákéval azonos feltételek és követelmények szerint.

Az önkéntes műveleti tartalékosok a békeidőszaki tényleges szolgálatuk során pótolhatják a humán erőforráshiányokat. Így többek között beoszthatóak huzamosabb ideje feltöltetlen beosztásokba, vagy misszióban résztvevők hazai pótlására, elláthatnak időszakosan jelentkező speciális feladatokat, vagy katonai szaktudásuk és civil képzettségük, illetve alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban vehetnek részt.

Védelmi tartalékos

Az önkéntes védelmi tartalékos ezzel szemben határozatlan idejű szerződésben meghatározott egyedi feltételrendszer szerint rendelkezésre áll, és behívását követően ellátja a szerződésében megjelölt területvédelmi feladatot.

Béke idején fegyveres biztonsági őrként a Honvédség kijelölt objektumait védik.

Különleges jogrend idején (pl. veszélyhelyzetben) behívhatóak és vezényelhetőek katonai alapfeladatokra is (pl. katasztrófavédelem). Alkalmasságuk figyelembevételével külszolgálati feladatokban is részt vehetnek.