Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 29., kedd

20.478 - Kárpátalja » Nézőpont » Német államfő: Németország befogadóképessége korlátozott

Kezdőlap » Kárpátalja » Nézőpont » Német államfő: Németország befogadóképessége korlátozott
gauck_joachim_001

Német államfő: Németország befogadóképessége korlátozott

Szerkesztő: Kocsis Julianna Nézőpont 2015.09.28.


Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai – mondta a német szövetségi elnök egy vasárnapi beszédében.

Joachim Gauck a mainzi katolikus székesegyházban a társadalmi integráció kérdéseivel foglalkozó, Interkulturális hét (IKW) nevű rendezvénysorozatot megnyitó beszédében kiemelte: "már bízunk magunkban annyira, hogy nyíltan beszéljünk ezeknek a napoknak az alapvető dilemmájáról: segíteni akarunk és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek".

A menedékjognak ugyan a nemzetiszocializmus korszaka miatt kiemelkedő jelentősége van Németországban, és a védelemre szorulók befogadása "hosszú viták és nehéz tanulási folyamat révén beépült hazánk politikai DNS-ébe", de a kapacitások korlátozottsága miatt "alapos elemzésre és széles körű társadalmi vitára van szükség arról, hogy miként lehet biztosítani a jövőben is a humánus befogadási politikát és a társadalom befogadási készségét" – mondta a német államfő.
Hozzátette: a mostani menekültválság olyan feladat elé állítja Németországot, amelynek megoldásához nincsen követhető minta, máshonnan átvehető megoldás, de "az a nyugalom és kreatív tetterő, amellyel a lakosság túlnyomó többsége reagált erre a krízisre" felér egy "érettségi bizonyítvánnyal", azt jelzi, hogy a németek az eljövendő vizsgákon is megfelelnek majd.

Nehézségek egész biztosan lesznek, például a lakásépítésben nemigen lehet lépést tartani a menekültek számának növekedésével, ezért elkerülhetetlen tűnik a verseny a megfizethető bérlakásokért – mondta.

Joachim Gauck az államfői hivatal honlapján közölt beszédében kiemelte: a menekültek között sokan lesznek, akik a beilleszkedésre törekednek, de lesznek olyanok is, akik majd "bírálják a szekularizmust (állam és egyház szétválasztását) és a modernséget, és ragaszkodnak származási régiójuk szokásaihoz és joghagyományához", némelyek pedig vélhetően radikalizálódnak, és a német törvényekkel szembeszegülő ideológiákat követnek.

"Nekik azt üzenem, hogy mi ebben az országban nem akarunk vallási fanatizmust, (…) a jogállam nem tűri el az erőszakot" – húzta alá a német szövetségi elnök. Rámutatott: ugyanez érvényes a "jobboldali radikális gyújtogatókra és uszítókra".
Amíg vannak háborúk a világon, addig országok is kellenek, ahová el lehet menekülni, Németországnak pedig ilyen országnak kell lennie és maradnia. Ehhez az kell, hogy "egy olyan államszövetség, mint az Európai Unió, megvédje külső határait", mert az államok csak így tudják biztosítani területükön a rendet és a nyugalmat, ami előfeltétele annak, hogy képesek legyenek nagy számú menekült befogadására – mondta a német államfő.

Az IKW a Németországban legnagyobb keresztény egyházak közös, országos rendezvénysorozata a társadalmi integrációról, 1975 óta rendezik meg évente. Kezdetben csak egy napig tartott, és az volt a neve, hogy A külföldi polgártársak napja.

Forrás: mti.hu