Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 22., kedd

20.421 - Lengyel L. László írása: Ez vár ránk nyugdíjas éveinkben > 2015. szeptember 21.


Feladó: 168 Óra
Dátum: 2015. szeptember 22. 10:59
Tárgy: Műköröm és ekeszarv
Címzett:


Műköröm és ekeszarv

A botrányos földbérleti pályázatok lezárulta után a kormányzat tartja az iramot. Rövid előkészítést követően arra jutott: jobb, ha az immár bérletként funkcionáló állami földek végleges tulajdonosokhoz kerülnek. Az ügylet bankhitellel, elővásárlási joggal, nyilvános árveréssel együtt az ősz folyamán lebonyolítható. A döntés még fideszes (posztkisgazda) körökben is megrökönyödést keltett, az ellenzék pedig nem földeladásról, hanem bújtatott javadalmazásról, jogi köntösbe bújtatott lenyúlásról beszél.

Hol a határ?

Szép dolog, ha az erős, gazdag Németország hajlandó letelepíteni akár 800 ezer szír menekültet (kérdés: a többiek miért nem kellenek?), de veszélyes is, mert migrációra ösztönöz. Először a gazdag európai államoknak sürgősen el kéne dönteniük az új kvótákat, és ennek megfelelően kellene Törökországból vagy máshonnan repülőgépekkel vagy különvonatokkal – ellenőrzötten – beengedni a szerencséseket...

Amerika és a felelősség

Több mint egy éve tart annak a tízezer szíriainak az ellenőrzése, akiket az Egyesült Államok az októberben kezdődő pénzügyi évben befogad. A róluk szóló washingtoni döntés tehát semmilyen hatással sem lesz az európai menekültáradatra. Valójában az is inkább szimbolikus jelentőségű, hogy amennyiben Brüsszel kéri, az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani az Európai Uniónak. Munkatársunk az amerikai külügyminisztériumtól jutott háttérinformációhoz.

Ez vár a magyar nyugdíjasokra

Nem csupán a demográfiai trendek miatt vár nehéz öregkor a leendő magyar nyugdíjasokra, számos más tényező is rontja az életminőségi kilátásaikat. A gondot nem csak a várható élettartam növekedése okozza nálunk, hanem az alacsony foglalkoztatottsági szint is. A folyamatosan javuló statisztikák félrevezetőek, mert azok mögött jórészt a közmunkások megugró, ma már 230 ezres száma áll, ők azonban nem növelik a költségvetési bevételeket, éppen ellenkezőleg, viszik a pénzt.

Mester Ákos: Levél László Petrának

Kedves „kolléganő", én nem fogom önt ribancnak nevezni. Mások megtették ezt a Facebookon, bizonyára rosszulesett önnek, megértem. Nem tudom, miért tette, amit tett, miért gáncsolta el a kisgyerekét magához ölelő apát, miért rúgott bele menekülő, kétségbeesetten rohanó emberekbe, de ne féljen: tombolását én nem minősítem. Azon gondolkodom, hogyan juthatott idáig.