Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 22., kedd

20.417 - Rendőrségi jogosítványokat kaptak a válsághelyzetben dolgozó katonák. A honvédség felkészült a rá váró feladatokra

Rendőrségi jogosítványokat kaptak a válsághelyzetben dolgozó katonák

A honvédség felkészült a rá váró feladatokra

MH/MTI – 2015.09.21. 14:56 

A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon. Az MSZP támogatja, hogy a honvédség a magyar határok védelmében segítséget nyújtson a rendőrségnek, mert a rendőrség ma egyedül nem képes ellátni ezt a feladatát, de a javaslat végszavazásánál a képviselőcsoport tartózkodni fog - közölte a szocialista frakció hétfői döntését Harangozó Tamás.

Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.  
A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.
A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. Így például igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.
A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy a - a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve - külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését
.

Benkő: A honvédség felkészült a rá váró feladatokra
A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke hétfőn. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon.
Az elmúlt hetekben a Magyar Honvédség az ideiglenes biztonsági határzár építése mellett a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat keretében intenzív felkészülést folytatott annak érdekében, hogy aktívan vegyen részt a tömeges bevándorlásból adódó válsághelyzet felszámolásában - mondta a vezérkari főnök. Benkő Tibor rámutatott arra, hogy a Határozott Fellépés 2015 nem előre tervezett, hanem soron kívüli gyakorlat, amelynek elrendeléséről szeptember 6-án döntött.
Ekkor már látható volt, hogy a tömeges migráció kezeléséhez törvényi módosításokra lesz szükség, és a tervezetek ismeretében kezdődött meg a felkészülés, hogy a katonák eredményes, hatékony munkát tudjanak végezni majd, amikor az új szabályozás életbe lép - fűzte hozzá.

Gyurcsány: A honvédséget bevetni emberiesség elleni bűntett
Gyurcsány Ferenc szerint nem egyszerűen tisztességtelen, de emberiesség elleni bűntett a honvédséget bevetni a bevándorlók ellen - a Demokratikus Koalíció elnöke ezt a párt hétfői, Kossuth téri demonstrációján mondta, miután a parlament elfogadta az erről szóló jogszabályt.
Miközben a politikus beszélt, aktivistáik elkezdtek egy élőláncot vonni a parlament köré, amelyet a volt kormányfő "a tisztesség, a humanizmus, az európaiság kordonjának" nevezett.
Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette, hogy a tüntetéssel azt akarják megmutatni, létezik egy Magyarország, amelyik érti, hogy "először vagyunk emberek" és csak utána vagyunk magyarok keresztények vagy bármi mások.

Benkő Tibor elmondta: a gyakorlatot, annak ellenére, hogy rendkívüli, nem kellett a NATO-nak jelezni, mert az ország határain belül tartják. A vezérkari főnök elmondta, hogy a hadgyakorlatot a 2011-es bécsi egyezmény előírásai szerint rendezi Magyarország.
Mivel Szerbiával kétoldalú megállapodás is van, amely szigorúbb a bécsi egyezménynél, Belgrád és Budapest között megtörtént az egyeztetés a gyakorlat menetéről - tette hozzá.
A gyakorlat szeptember 9-én kezdődött, és a tervek szerint a napokban fejeződik be. Elrendelésekor két megyére terjedt ki, majd további megyéket vontak be helyszínként. A Magyar Honvédség katonái Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében több mint húsz különböző helyszínen, több mint 570 haditechnikai eszközzel hajtották végre feladataikat. A gyakorlat végrehajtásába több mint 4300 katonát vontak be.
Benkő Tibor közölte, hogy a katonák felkészültek a honvédelmi törvény várható változásával járó új, illetve magyar területen részben új feladatokra. Ezek között említette a hibrid hadviselés sajátosságaiból adódó újszerű eljárásmódokat, a rendészeti jellegű feladatokat. 
A jogszabályok alapján a katonák eddig is közreműködtek rendőrségi feladatokban, voltak közös járőrözéseik. A katonáknak nem jelent újdonságot a "tömegkezelési feladat" sem. Korábban is vettek részt ilyen gyakorlatokon, végeztek ilyen feladatokat, hiszen missziókban - például a Balkánon - ilyen helyzetekben is helyt kellett állniuk - mondta.
Benkő Tibor leszögezte: ha az Országgyűlés megszavazza a honvédelmijogszabály-módosításokat, akkor sem változik a katonák fegyverhasználati szabályozása. A katonának eddig is alapfelszerelése volt a fegyver, megvolt a fegyverhasználati joga. Semmilyen változás nem lesz abban, hogy fegyverét hogyan, mikor, milyen körülmények között használhatja - hangsúlyozta.

Alapjogokért központ: Hatékonyabbá válik a határvédelem
A hétfőn elfogadott törvénymódosítások nyomán hatékonyabbá válhat a fizikai határzár, valamint az államhatár más szakaszainak őrzése, védelme és a határzárral kapcsolatos bűncselekmények elleni fellépés is - írta hétfői közleményében az Alapjogokért Központ.
Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit. 
Az Alapjogokért Központ közleményében kiemelte: "a Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország határainak katonai védelme, a törvény szerint a honvédelem - így a határvédelem is - nemzeti ügy". A központ szerint a hétfőn elfogadott törvénymódosítások alkotmányos alapokon teszik lehetővé, hogy a honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben rend- és határvédelmi feladatokat lásson el.
A honvédség új felhatalmazásai egyrészről a honvédelmi törvény, másrészről a rendőrségi törvény már meglévő, általános szabályain alapulnak. A módosítások nyomán a honvédség a jelenlegi válsághelyzet idején is "fegyverhasználati joggal" és - emelte ki a központ - "nem fegyverhasználati kötelezettséggel" - működik közre az államhatár őrzésében, az ehhez kapcsolódó konfliktushelyzetek kezelésében, az erőszakos cselekmények elhárításában . Hozzátették: "mindezt a rendőrséggel együttműködve, azt segítve, de annak hatásköreit nem elvonva". Az Alapjogokért Központ szerint ez nem csak az államhatár őrzésének hatékonyságát, hanem a rendőrség tehermentesítését is szolgálja, lehetővé téve, hogy a hatóság eleget tehessen "hagyományos" rendvédelmi kötelezettségeinek az ország más területein is.
A honvédséget megillető egyéb, új szolgálati jogosultságok is a Katonai Rendészeti Szolgálatra vonatkozó, már régóta hatályos előírások alapján születtek. Így a jelenlegi válsághelyzetben, a rendőrség munkáját segítendő a katona igazoltathat, fokozott ellenőrzést, átvizsgálást végezhet, idegenrendészeti intézkedést foganatosíthat, és részt vehet a határforgalom ellenőrzésében is. Ezen felül a szándékos bűncselekmény elkövetőjét, továbbá a Magyarországon jogellenesen tartózkodókat elfoghatja és előállíthatja, valamint egyes, a rendőrség hatáskörébe tartozó biztonsági intézkedést is végezhet - sorolta az Alapjogokért Központ, de megjegyezték: bármilyen kényszerítő eszközt alkalmazna a honvéd, "azt elöljárójának köteles jelenteni, aki az esetet kivizsgálja".
Emellett kitértek arra is, hogy a "rendőrség alapvető alkotmányos feladata az államhatár rendjének védelme", így az államhatár őrzésével összefüggésben a rendőrség hatáskörei is bővülnek. Ennek nyomán az egészségügyi hatóságok munkájának segítésére a rendőrség tömeges bevándorlás okozta járványügyi helyzetben különleges intézkedéseket foganatosíthat, például: az általános előírásokkal összhangban területet zárhat le, korlátozhatja közforgalmú intézmény működését is. Magánlakásba azonban csak külön írásos utasítással léphetnek be a rendőrök, így a szabályozás megfelel az alapjogi követelményeknek - tették hozzá. Kitértek arra is, hogy a rendőrség veszélyhelyzet idején rendelkezésre álló "biztonsági intézkedései" ezentúl az államhatár védelme érdekében is "bevethetőek" lesznek.

- See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/35885/Rendorsegi_jogositvanyokat_kaptak_a_valsaghelyzetben_dolgozo_katonak#sthash.BaWcbcuK.o2ubhwtc.dpuf