Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 27., vasárnap

20.462 - Bombázza a francia légierő is Szíriát > 2015. 09. 27. - 10:50

2015. 09. 27. - 10:04
Utolsó frissítés dátuma:
2015. 09. 27. - 10:50
forrás: MTI

Bombázza a francia légierő is Szíriát

A francia légierő is bekapcsolódott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légi hadjáratba Szíriában.


A francia elnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Franciaország az elmúlt több mint két hétben végrehajtott felderítő repülések során szerzett információk alapján mért légicsapásokat az IÁ szíriai állásaira, és összehangolta akcióját a térségbeli partnerországokkal.

Üzemanyagot készül felvenni a levegőben a francia légierő egyik Mirage 2000 típusú harci gépe. MTI/EPA

Üzemanyagot készül felvenni a levegőben a francia légierő egyik Mirage 2000 típusú harci gépe. MTI/EPA



A közlemény szerint Párizs eltökélt abban, hogy harcolni fog az IÁ jelentette terrorista veszély ellen, és minden esetben lecsap a szervezetre, ha veszélybe kerül az ország biztonsága. A szíriai káoszra átfogó választ kell adni, a polgári lakosságot meg kell védeni mindenfajta erőszaktól, attól, amelyet az IÁ és más terrorszervezetek képviselnek, de Bassár el-Aszad elnök gyilkos bombázásai ellen is. Az elnöki hivatal szerint minden korábbinál sürgetőbb a szíriai politikai átmenet létrejötte a damaszkuszi rezsim egyes elemeinek és a mérsékelt ellenzéknek a részvételével.

Francois Hollande francia államfő szeptember elején jelentette be, hogy hazája stratégiát vált, és nemcsak Irakban, hanem Szíriában is légicsapásokat fog mérni az Iszlám Államra. Hollande kizárta a szárazföldi katonai beavatkozást Szíriában, de megerősítette, hogy támogatná a szomszédos államok esetleges koalícióját az Iszlám Állam ellen az ország felszabadítására.

A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi hadjáratban. A francia légierő első szíriai felderítő repülései szeptember közepén kezdődtek.



Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segíti Párizs, mert attól tart, hogy a légicsapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusában kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.
ERRE A CÍMRE:
​ ​
​Kutasi József Antal ​
<jozsef@kutasi.eu
> KÉREM AZ ÜZENETEKET,
​ LEVELEKET​,
 ÉS AZ ANYAGOKAT
​!