Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. szeptember 22., kedd

20.415 - Földművelésügyi Minisztérium: Horvátország vagy Románia felé érdemes kerülnie az európai uniós határon be- és kilépő szállítmányoknak


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. szeptember 22. 5:31
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-09-22
A Burgonyanap egy egész szakma ünnepe

Negyedik alkalommal kerültek terítékre a keszthelyi burgonyafajták a Balaton-parti üdülőfaluban. A burgonyanapon és főzőversenyen egész nap változatos programok révén ismerhették meg a résztvevők a környék burgonyafajtáit.

Ötödször is: Édes Napok

Európa egyik legnagyobb édesség-fesztiváljává nőtte ki magát az a nagyszabású rendezvény, amelyet ezen a hétvégén immár ötödször rendeznek meg a Budai Várban. „Az [http://http://edesnapok.hu/]Édes Napok[/] egy új sikertörténetként az egész ágazat fellendülését segíti elő.

Iskolakertek- a legtermékenyebb talaj

A Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott agrár-szakképző iskolák segíthetik az iskolakertek jövőbeli megerősítését – mondta Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár a budapesti Kós Károly Általános Iskolában, az Iskolakertek Országos találkozóján.

Kitartó és következetes munkára van szükség

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség közös programja lehetőséget biztosít a polgárőr szervezeteknek, hogy Magyarország teljes területén hatékonyan vegyenek részt a parlagfű elleni védekezésben- mondta Nagy István, a szaktárca parlamenti államtitkára egy szakmai konferencián.

Augusztustól gabonaár-csökkenés a belföldi és a világpiacon

Az idei termésű belföldi búzánál és kukoricánál - valamint általánosságban minden egyéb szántóföldi növénynél - jelentős árcsökkenés figyelhető meg az elmúlt másfél hónapban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Bővül a dohányágazat támogatási lehetősége

A Magyar Közlöny 127. számában a megjelent a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról szóló rendelet.

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák az országban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

A kormányzat arra törekszik, hogy a lehető legtöbb uniós támogatást kapják a magyar tejtermelők

Az agrárminiszterek keddi tanácsülésén Magyarország arra törekszik, hogy a lehető legtöbb uniós támogatást kapják meg a magyar tejtermelők - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

​​
Horvátország vagy Románia felé érdemes kerülnie az európai uniós határon be- és kilépő szállítmányoknak

A röszkei határon kialakult helyzetre való tekintettel - a helyzet normalizálódásáig - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) javasolja az állat-, illetve növényegészségügyi határellenőrzésben érintett szállítmányozó cégeknek, hogy kerüljék el ezen határátkelőhelyet és helyette ideiglenesen a szerb-román, illetve a szerb-horvát engedélyezett határkirendeltséggel rendelkező határátkelőhelyeket használják az EU-ból történő ki-, és az EU-ba való belépésre.

Augusztus óta aktívan működik az állami halászati őrszolgálat

Augusztus óta aktívan működik a NÉBIH 10 fős állami halászati őrszolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést, 35 esetben találtak szabálytalanságot.

Somogy megyében is megjelent a kéknyelv betegség

A múlt heti Tolna megyei kitörés után a Somogy megyei Hajmáson is találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhát. Az új kitörés körüli 20 km-es körben a hatóság 30 napos megfigyelési zárlatot rendel el, valamint módosította a megfigyelési- és védőkörzetet.

Javuló eredmények a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésen

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Folytatódik a Helyi termék éve programsorozat

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának, fogyasztásának, vásárlásának ösztönzésére, a helyi ellátási láncok megerősítésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánította.

Hagyományőrző íjász bajnokságot nyitott meg a helyettes államtitkár Budapesten

A sport és a hagyományőrzés jegyében rendezték meg a Történelmi Íjász Országos és Nemzeti Bajnokságot Vajdahunyad várában Budapesten, az eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet.

A katolikus egyházfő audiencia keretében fogadta az uniós környezetvédelmi minisztereket

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának luxemburgi elnöke és Olaszország környezetvédelmi minisztere kezdeményezésére Ferenc pápa 2015. szeptember 16-án audiencián fogadta az EU környezetvédelmi és klímaügyi minisztereit.

A Magyar Népdal Napját ünnepelték Martonvásáron

Martonvásáron háromnapos programsorozat keretében emlékeztek meg a Magyar Népdal Napjáról. Zenei hagyományaink megőrzése és ápolása érdekében megszervezett eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet.

Hatmillió tonna kukoricatermés várható

Az idei kukoricatermés mintegy hatmillió tonna lesz, mivel a nyári forróság jelentősen csökkentette a termés mennyiségét - közölte a földművelésügyi miniszter a Békés megyei Csabacsüdön szombaton.

Biomassza tüzelőrendszert adtak át a tatabányai fűtőerőműben

A Tatabánya 23 ezer háztartásának távfűtését és melegvizét biztosító fűtőerőműben szerdán átadtak egy 20 megawatt teljesítményű, faapríték tüzelésű kazánt, valamint az üzemeléséhez szükséges szállítószalag- és tárolórendszert.

Magyar siker az élelmiszerbiztonsági témájú török Twinning projektben

A Földművelésügyi Minisztérium 2006 óta aktívan vesz részt az EU által finanszírozott ikerintézmény-fejlesztési projektekben, melyeknek kedvezményezettjei a tagjelölt országok, valamint az Unió szomszédságpolitikája keretében támogatott országok közigazgatási intézményei.

Az FM és a török agrártárca együttműködése

A török Mezőgazdasági, Élelmezési és Állattenyésztési Minisztérium felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 14-18. között öt napos szakmai tanulmányutat kivitelez a török társtárca állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vezetői és szakemberei részére.

Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap az EU-tól

Kiemelkedő magyar agrárdiplomáciai siker született az agrárminiszterek keddi luxembourgi tanácsülésén, Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap válságkezelésre - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a döntést követően.


További hírek