Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 5., péntek

19.300 - Rogán: Az autóhitelesek és a forinthitelesek is segítséget kapnak > 2014. szeptember 4., csütörtök 19:16 , forrás: MTI, szerző: KG


Rogán: Az autóhitelesek és a forinthitelesek is segítséget kapnak

2014. szeptember 4., csütörtök 19:16 , forrás: MTI, szerző: KG

Rogán Antal arra számít, hogy legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében, ezeket az MNB szigorúan ellenőrzi majd. A Fidesz frakcióvezetője az Echo TV szerdai műsorában azt is elmondta, hogy az elszámolás az autóhitelekre, forintban felvett hitelekre is vonatkozik, és a frakció várhatóan azt támogatja, hogy a visszajáró összeggel a tartozásokat csökkentsék.

Rogán Antal a Napi aktuális című műsorban úgy vélte, hogy az összes, az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó pert az államot képviselő ügyvédek nyerik meg, és megjegyezte, azokban a perekben, amelyeknél a bankok részlegesen nyertek, az állam ügyvédei fellebbezni fognak. Annak, hogy a hitelintézetek nemzetközi jogi fórumokhoz forduljanak, Rogán Antal szerint nincs értelme, mert a Kúria előzetesen kikérte az Európai Unió Bíróságának véleményét.

Az elszámolás menetéről a kormány javaslatát követően a frakció dönt szeptemberben. Lesz egy kihelyezett frakcióülés jövő héten Tapolcán, ott döntenek a kormány által benyújtandó törvényjavaslatról, ami azután kerül a parlament elé. Ekkor kap felhatalmazást az MNB-n belül működő pénzügyi felügyelet is az elszámolások ellenőrzésére. Az a bank, amely nem megfelelően számol el ügyfeleivel, nagyon komoly büntetésre számíthat – mondta Rogán Antal. „Nem fogja neki megérni" – jegyezte meg.
Több mint 800 ezer jár vissza
Tavasz

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán. A miniszter szavai szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó.

Megismételte: egy átlagos devizahitelnél több mint 800 ezer forint jár vissza az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán, és valószínűnek tartotta, hogy a frakció azt javasolja: az összeget a tőketartozásban írják jóvá. Megjegyezte, hogy utána azt is rendezni kell, hogy milyen banki hitel marad ott az ügyfélnél, tehát annak például milyen a kamata. Véleménye szerint az eredeti kamatszinthez kell visszatérni, a csökkentett kamat- és tőketartozás pedig a negyedével is csökkentheti a törlesztőrészletet – ismételte meg korábbi példáját.

Ez minden hitelre vonatkozik: a magánszemély által felvett fogyasztási hitelre, szabad felhasználású hitelre, lakásra felvett jelzáloghitelre, autóhitelre, bármi másra, és lehet deviza- vagy forintalapú. „Mindegyik szerződéssel és azon belül minden egyes forinttal el kell számolni" – mondta. A forintosításról szavai szerint akkor kell dönteni, amikor lezárul a bankok elszámoltatása, várhatóan a következő év elején.

Rogán: Az autóhitelesek és a forinthitelesek is segítséget kapnak    2014. szeptember 4., csütörtök 19:16 , forrás: MTI, szerző: KG    Rogán Antal arra számít, hogy legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében, ezeket az MNB szigorúan ellenőrzi majd. A Fidesz frakcióvezetője az Echo TV szerdai műsorában azt is elmondta, hogy az elszámolás az autóhitelekre, forintban felvett hitelekre is vonatkozik, és a frakció várhatóan azt támogatja, hogy a visszajáró összeggel a tartozásokat csökkentsék.    Rogán Antal a Napi aktuális című műsorban úgy vélte, hogy az összes, az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó pert az államot képviselő ügyvédek nyerik meg, és megjegyezte, azokban a perekben, amelyeknél a bankok részlegesen nyertek, az állam ügyvédei fellebbezni fognak. Annak, hogy a hitelintézetek nemzetközi jogi fórumokhoz forduljanak, Rogán Antal szerint nincs értelme, mert a Kúria előzetesen kikérte az Európai Unió Bíróságának véleményét.    Az elszámolás menetéről a kormány javaslatát követően a frakció dönt szeptemberben. Lesz egy kihelyezett frakcióülés jövő héten Tapolcán, ott döntenek a kormány által benyújtandó törvényjavaslatról, ami azután kerül a parlament elé. Ekkor kap felhatalmazást az MNB-n belül működő pénzügyi felügyelet is az elszámolások ellenőrzésére. Az a bank, amely nem megfelelően számol el ügyfeleivel, nagyon komoly büntetésre számíthat – mondta Rogán Antal. „Nem fogja neki megérni