Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 6., hétfő

21.873 - Hatályon kívül helyezték a vörösiszapper felmentő ítéletét > 24.hu > 2017. 02. 06. 10:17

Hatályon kívül helyezték a vörösiszapper felmentő ítéletét


24.hu
24.hu
2017. 02. 06. 10:17

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:


A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amellyel a Veszprémi Törvényszék minden vádpont alól felmentette a vörösiszapper összes vádlottját. A másodfokú ítélet új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró bíróságot.
A táblabíróságon január 23-án indult a másodfokú tárgyalás, miután a Győri Fellebbviteli Főügyészség tavaly június 21-én az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentő határozatának hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, eljárási szabálysértések és az indoklási kötelezettség elmulasztására hivatkozva.
Mint ismert, első fokon tavaly januárban született döntés: a Veszprémi Törvényszék felmentette mind a tizenöt vádlottat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól.
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozva.  A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.