Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 16., csütörtök

21.901 - Erdélyi Katalin: 540 millió forintot keresett az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán

540 millió forintot keresett az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán

eufmak

 

A 2,7 millió magyar nyugdíjas fejenként 10 ezer forintnyi karácsonyi Erzsébet-utalványa 27 milliárdba került a költségvetésnek, és további 540 millió plusz áfát fizetett a Magyar Államkincstár a kibocsátónak szolgáltatási díjként.

Orbán Viktor 2016. november 29-én jelentette be, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra. Mivel 2,7 millió nyugdíjas van, ez 27 milliárd forint kiadás az államnak. Az ajándékról szóló kormányrendelet december 8-án született meg, de már korábban kezdetét vette a kézbesítéssel kapcsolatos kabaré.

Először arról volt szó, hogy a postások viszik ki az utalványokat, majd arról, hogy nem, hanem a kormányhivatalok munkatársai, de végül mégis a karácsonyi csomagokkal küzdő Posta kapta a feladatot, amit december végére sikerült teljesítenie. Az utalványokat a külföldön élő nyugdíjasok is megkapták.

Kapcsolódó cikkeink:

Hetvenegy országba repült az Erzsébet-utalvány

A karácsonyi Erzsébet utalványok és a jó kormányzás, avagy jövőre tényleg minden nyugdíjas ad-e be adóbevallást?

Az Erzsébet-utalvány reklámköltségei: így született meg a Lex Átlátszó 2.

Négy darab 2 000 és két darab 1 000 forint értékű utalvány volt a borítékban a miniszterelnök levele mellett. Az utalványok normál esetben 300, 400, 500, 600 és 1 000 forintos címletekben kaphatók, vagyis a 2 000 forintosok egyedileg, direkt a nyugdíjasok miatt készültek. Az utalványokat kibocsátó, állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) honlapja szerint van lehetőség egyedi címletek legyártására a megrendelő kérésére, ám ez esetben a normál 2 százalék + ÁFA díj helyett 5 százalék + ÁFA szolgáltatási díjat számolnak fel a megrendelt utalványok névértéke után.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért volt szükség egyedi címletekre, és mennyi bevételre tett szert az EUF a nyugdíjasok utalványából, ezért közadatigénylésben kértük ki a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kapcsolódó dokumentumokat.

Először a MÁK és az EUF között kötött megállapodást kértük az összes mellékletével együtt, ám csalódnunk kellett. A MÁK megküldte ugyan a szerződést, de kitakarták benne, hogy milyen kormányzati döntés végrehajtása céljából kötötték meg, és a döntést pontosító kormányhatározat számát is felismerhetetlenné tették. Emiatt bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mert álláspontunk szerint ezek az információk közérdekű adatok.

A szerződést 2016. november 30-án, Orbán Viktor bejelentése után egy nappal írták alá, és ebben még borítékonként tíz darab 1 000 forintos utalványról volt szó. December 9-én azonban, a kormányrendelet másnapján módosították a megállapodást, ekkor kerültek bele az egyedi címletek: borítékonként négy darab 2 000 forintos és két darab 1 000 forintos utalványt kellett szállítania az Erzsébet Utalványforgalmazónak a MÁK részére.

A szerződés mellékleteként csatolt megrendelőlapon viszont még a borítékonként tíz darab 1 000 forintos utalvány szerepel, és ez a dokumentum csak egy kézzel kitöltött papír a 27 milliárd forintról.

eufmak2

 

Az nem derül ki az anyagból, hogy mennyi szolgáltatási díjat fizetett a MÁK az EUF-nek az utalványokért, ezért egy újabb közadatigénylésben kikértük az Államkincstártól az EUF által kiállított díjbekérőt. Ez gyakorlatilag egy számla, ami alapján a MÁK fizetett az utalványokért. Ebből már egyértelmű lett, hogy nem kellett emelt összegű, 5 százalékos szolgáltatási díjat fizetni az egyedi címletekért. A 27 milliárd forint értékű utalványokon azért így is elég sokat, egész pontosan nettó 540 millió forintot kaszált az EUF.

Erdélyi Katalin