Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 16., csütörtök

21.908 - Gyurcsány világossá tette: esze ágában sincs távozni a politikából FEBRUÁR 16. 06:53 - SZERZŐ: LAKNER ZOLTÁN


Feladó: 168Óra
Dátum: 2017. február 16. 8:51
Tárgy: 168 Óra hírlevél 2017/7. hét
Címzett: jozsef@kutasi.eu

168 Óra hírlevél 2017/7. hét​


 

Kormánypórázon a vidék

Az Orbán-kormány által végrehajtott átfogó centralizáció vidéken jelentősen növelte a kiszolgáltatottságot, a kistelepülések zömét ma már kiskirályok igazgatják, a polgármesterek magánföldeken dolgoztatják közmunkásaikat, a fideszes választókerületi elnökök pedig előzsűrizik a települési pályázatokat. A baloldali ellenzék eltűnt a vidéki Magyarország térképéről, ha olykor lemerészkedik egy-egy ellenzéki politikus a falvakba, teljes közöny fogadja. Még Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese sem elég vonzó név ahhoz, hogy megtöltsön egy nagy termet egy falusi kultúrházban, pedig ő azon kevesek közé tartozik, akik fáradhatatlanul róják a kilométereket és beszélik is a vidéki emberek nyelvét. Juhász Attila politikai elemző szerint a 2010 után kiépült politikai rendszer nagyon nehézzé tette az ellenzéki pártok vidéki építkezését. A falvakban például a potenciális aktivisták többsége önkormányzati vagy állami intézményekben dolgozik, ám az ő számukra valós egzisztenciális fenyegetést jelent a nyílt ellenzékiség. Az elmúlt hetekben megkezdte országos hálózata kiépítését a Nyugdíjasok Pártja 50+, amely minden településen szeretne alapszervezetet létrehozni. Eddigi tapasztalataik szerint az időseket már azzal boldoggá lehet tenni, ha odamennek hozzájuk és meghallgatják őket. Összeállításunk a 168 Órában. 

Hirdetés

 

Róka fogta csuka: a DK és a többiek

Nyárra várja a demokrata ellenzéki pártok választási megegyezését Gyurcsány Ferenc. Vihart kavaró évértékelő beszédében élesen bírálta a DK háta mögött egyeztető többi ellenzéki pártot, azok viszont egyáltalán nem úgy néznek ki, mintha bármiben is megegyeztek volna Gyurcsány távollétében. A volt kormányfő, „Magyarország egyik vezetőjeként" utalva magára, ismét világossá tette: esze ágában sincs távozni a politikai élet frontvonalából. De mi lesz így? Lakner Zoltán helyzetértékelése.

 

Viharfelhők Izsák felett

Mondok József, Izsák polgármestere pályázati pénzből épített két vadászházat, ám kiderült: a baráti körén túl nincs nagy vendégjárás. A Miniszterelnökség által elrendelt vizsgálatot követően a napokban költségvetési csalás bűntettében nyomozást indított a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség. A vizsgálat kiterjed a Mondok által vezetett önkormányzat pályázataira is. Vajon mit vétett a mindenkori hatalomhoz lojális, Izsákot immáron két évtizede irányító polgármester? Rajnai Attila riportja.

Jön a gyerekdoboz

Nincs olyan kormányzati szándék, hogy csökkentsék a közfoglalkoztatottak számát, a közmunka azok számára marad fenn, akiknek nincs esélyük az elsődleges munkaerőpiacra visszakapaszkodni – nyilatkozta a 168 Órának Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Czibere azt is állítja, nem a lecsúszás, hanem épp a felemelkedés miatt nőtt Magyarországon a dolgozói szegénység. Az államtitkár sikeresnek tartja a segélyezési rendszer átalakítását, és azzal az örömhírrel szolgált, hogy jön a gyerekdoboz. Majd visszakérdezett: hogyan kellene államosítani a tűzifa-támogatást? Aki kérdez: Ónody-Molnár Dóra.

 

Igazságos államot!

Alapjövedelem, bérlakás, vagyonadó – íme néhány pont Botka László elképzeléseiből, aki programjának legújabb fejezetét a 168 Órában teszi közzé.

 

Műhibák: mindenki a hallgatásban érdekelt

Hegedűs Mihályon rutinműtétet végeztek az egyik megyei kórházban 2015-ben, de egy hét centiméteres csavart a testében hagytak. A 77 éves, addig aktív kovácsmester nem élte túl a megpróbáltatásokat. Fiát az bántja leginkább, hogy senki sem ismeri el a hibát, még bocsánatot sem kértek a családjától. Vizsgálatot kezdeményezett. Riport.

Lukács, a szellem Sorosa

Hamarosan elbontják Lukács György szobrát a Fővárosi Közgyűlés határozatának értelmében: a Szent István parki Varga-szobor helyére jobbikos indítványra Szent István királyunk kerül. Nagyobb baj, hogy az MTA kezdeményezésére a Lukács Archívumot is felszámolják. Lukács híres könyvtárát a filozófiai intézet könyvtárába viszik. Az 1989 óta működő (még az elődpárt által alapított) Lukács György Alapítvány névhasználati jogát már korábban támadták. A sajtóban is heves kampány indult, központjában a jobboldali médiában rögzült folklorisztikus kép, „a tizedelő Lukács" torz alakja áll. Ki volt Lukács György? Jelent-e valamit e név a szép új világban? Buják Attila írása.