Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 24., péntek

21.947 - ​Ezeken a térképeken kiderítheted, mi állt a házad helyén 200 évvel ezelőtt!​


​​
Ezeken a térképeken kiderítheted, mi állt a házad helyén 200 évvel ezelőtt!

http://mapire.eu/hu/

 
Még sosem gondolkodtál el azon, vajon mi állt a házad helyén 100-300 évvel ezelőtt? Mező? Vagy valamilyen tó, erdő, esetleg mocsár? Ezeknek a fantasztikus térképeknek köszönhetően most megtudhatod, milyen volt a 18-19. században!
Egy magyarországi weboldal adatbázisában rengeteg térképet találhatunk! Egyetlen kattintással és némi nagyítással megkapjuk például egy XIX. századi katonai felmérés 1:28.800 arányban készült térképeit. Ezek a színes, kéziratos térképek sokáig szigorúan titkosak voltak!
Ráadásul a térképeket nemcsak a Google Maps-szal hangolták össze, de az oldal a Magyar Királyság nagy felbontású, színes felmérési térképeit is tartalmazza.
Már most szólunk, hogy ne lepődj meg, ha esetleg (az akkori) városhatáron kívül laksz ma, hisz városaink az elmúlt 50-100 évben rengeteget fejlődtek, területük alaposan kibővült!!!
Az igen érdekes és praktikus weboldal ezen a címen érhető el: http://mapire.eu/hu/
A kívánt térképre kattintva a képernyő bal felső sarkában megjelenik egy kereső. Ide bepötyögtetjük a kívánt település nevét – és a nagyító gombra kattintva a térkép automatikusan rá fog közelíteni a kiválasztott településre.