Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 17., péntek

21.913 - ​Lovas István: ​Miért döbbent meg attól, hogy a nyugatiak nálunk egészségrontó szemetet árulnak élelmiszerként?

​​
Miért döbbent meg attól, hogy a nyugatiak nálunk egészségrontó szemetet árulnak élelmiszerként?

Lázár János
Miniszterelnökséget vezető miniszter

Tisztelt Miniszter Úr!

Mivel egyetlen médiummal sincs tudósítói szerződésem és így nyilván nem kaphatnék belépőt a kormányinfóra, kérem Önt, válaszoljon írásban az itt feltett kérdéseimre, mint ahogyan a Soros-féle 444.hu-nak is azt megtette ma (https://444.hu/2017/02/16/lazar-szerint-sulyosan-teved-az-orosz-allami-media-ami-szerint-magyarorszag-moszkva-unios-szankciok-elleni-faltoro-kosa-lenne)

A mai kormányinfóról így tudósított a Magyar Idők:

​ ​
Élelmiszeripari hulladékot sóznak ránk a multik

Megdöbbent Lázár János, hogy rosszabb termékek vannak Magyarországon, mint Ausztriában ugyanazokból az élelmiszerekből. Úgy tűnik az osztrákoknak jobb jár – tette hozzá. Ez azt a vélelmet erősíti, hogy ezek a cégek „élelmiszeripari szemetet" próbálnak Magyarországon eladni. „Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk. Támogatni fogom, hogyha az ügyben lépni fog a földművelésügyi minisztérium.

Ha rajtam múlik, akkor változni fog az élelmiszerek minőségét szabályozó törvény"

​ ​
– mondta a miniszter. A fogyasztók érdekeit kell védeni. Lázár érdeklődéssel várja, hogyan tudunk ebben az ügyben közös nevezőre jutni. Ezek a cégek nem korrekt módon járnak el – tette hozzá. Reméli, hogy ebben az ügyben az EB is eljárást indít.

A miniszter szerint elő kell venni az a kiskereskedelemre vonatkozó, fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot, amely már kétszer lekerült a kormány napirendjéről, mivel a kiskereskedelmi áruházláncoknak – jelentős munkaadók lévén – jelentős az érdekérvényesítő képességük is.

Legyen szíves megindokolni,  hogy ebben a milliók egészségét és emberi méltóságát évtizedek óta olyan súlyosan károsító ügyben miként mondhatta azt, hogy Ön megdöbbent a hírtől?

​ ​
Önök ezt pontosan tudták egy évvel 2010-es kormányra kerülésük utántól.

2011 áprilisában a Szlovák Fogyasztók Szervezete alapos vizsgálatot végzett e téren megvizsgálva nyolc  uniós tagország szupermarketjeiben található élelmiszerek egész sorát. A nyolc ország: Németország, Ausztria, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária.

A döbbenetes eredményekről, vagyis azt, hogy nálunk olykor drágábban adnak el gyakorlatilag egészségrontó szemetet ugyanazon csomagolásban, mint náluk annak minőségi változatát, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójaként beszámoltam (lásd a cikket lentebb).

Ebben ez is szerepel: „John Dalli, a fogyasztók egészségégéért és védelméért felelős biztos lapunknak azt mondta, hogy a vállalatok joga eldönteni termékeik összetételét. Ráadásul csak magyarból 22 képviselő ül az Európai Parlamentben. Érthetetlen, hogy sem nekik, sem a többi közép- vagy kelet-európai képviselő egyikének sem jutott és jut eszébe, hogy ezen a helyzeten megpróbáljon változtatni. Mintha érdeket érvényesíteni csak a régi tagállamok tudnának."

Utána ez a mondat bizonyítja,  hogy Vidékfejlesztési Minisztériumunk nem csak hogy tudott minderről, de még vizsgálatot is indított, majd azt félelmében abbahagyta:

​ ​
„A közelmúltban Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára lapunknak elmondta, hogy a Németországban a húsokban mért dioxin szennyezettség miatt a húsimportra elrendelt vizsgálatot vissza kellett vonni a hazai hatóságnak, mert „már az Európai Bizottság is támadni kezdett minket. Németország az első pillanattól kezdve tiltakozott a külön ellenőrzés miatt…"

Szlovákia akkor, tehát 2011-ben és cseh támogatással, az Európai Bizottsághoz fordult. A magyar kormány miért nem csatlakozott hozzá?  És azóta miért ül ölbe tett kézzel az ügyben?

„Újságíróiatlan" kommentár a végső kérdés előtt: azt megértem, hogy a Magyarországot naponta Brüsszelben feljelentő magyarországi balliberális EP-képviselőket, e Nyugat előtt a taknyukon csúszkáló gazembereket honfitársai millióinak egészsége, pénztárcája és megalázása a Nyugat részéről totálisan hidegen hagyja.

De a mai kormánynál e tétlenség mivel magyarázható?

​ ​
Válaszát előre is köszönöm, és a kérdést szabályosan el is küldtem sajtókapcsolati címükre ennek közösségi oldalaimra történt kitétele előtt néhány perccel.

Lovas István