Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 17., péntek

21.903 - Brexit-törvény a brit parlament útvesztőjében > 2017. január 24.


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat 
Dátum: 2017. február 14. 16:05
Tárgy: Brexit-törvény a brit parlament útvesztőjében
Címzett: 

Idén, január 24-én az Egyesült Királyság David Neuberger elnökölte legfelső bírósága úgy döntött, hogy a Nagy-Britanniában megtartott népszavazás döntése nem elegendő az EU-ból való tényleges kilépéshez, hanem erről végső soron a brit parlament hivatott dönteni (Nesze neked népfelség!). Ezzel  a Brexit-törvény bekerült a brit Alsóház (House of Commons) és a Lordok Háza (House of Lords) kettős malmába, amely ki tudja, hol áll meg

 

A kétkamarás brit parlament meglehetősen bonyolult döntéshozó rendszerében hosszan elhúzódhat egy törvény elfogadása, különösen, ha az a két Ház közötti ping-pong, azaz ide-oda küldözgetés tárgyává válik (lásd nyitó-ábránkat).

 

Mindenesetre, a brit kormány benyújtotta, és az Alsóház két nap múlva, azaz január 26-án tárgysorozatára vette a Brexit-törvényt, és a maga részéről túl is van már a végszavazáson. A brit parlamenterek becsületére váljék, hogy jóllehet eredetileg döntő többségük ellenezte az EU-ból való kilépést, a mostani szavazáskor 494:122 arányban tiszteletben tartották a népfelség népszavazással kifejezett akaratát.

 

Annak érdekében, hogy olvasóink is nyomon követhessék a Brexit-törvény bonyolult haladását a brit parlament útvesztőjében, sajtószolgálatunk „magyarosította" azt az alább látható menetrendet, amelyet a brit parlament házszabálya alapján a BBC készített.


MVSZ Sajtószolgálat

9124/170214