Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. február 7., kedd

21.877 - Fagyhalál: a kormány tagadja a tényeket Budapest, > 2017. február 5. vasárnap (MSZF)


Feladó: Fórum Magyar Szociális
Dátum: 2017. február 5. 11:45
Tárgy: Fagyhalál: a kormány tagadja a tényeket
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Fagyhalál: a kormány tagadja a tényeket
Budapest, 2017. február 5. vasárnap (MSZF)
     A kormány tagadja az évről-évre ismétlődő, és a mostani télen is már 145 áldozatot szedő fagyhalál tényét. Ezt támasztja alá a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kijelentése arról, hogy „nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok az áldozatok számáról" – reagált vasárnap a Magyar Szociális Fórum Czibere Károly kijelentéseire.
     Az emberjogi mozgalom nevetségesnek és visszatetszőnek tartja, hogy egy felelős kormány ne ismerné a valós tényállást, és ne tudna hozzájutni a rendelkezésére álló állami forrásokból a pontos adatokhoz. Czibere Károly szerint most külön bizottság létrehozását tervezik hogy megvizsgálják, mi a helyzet.
     „Mintha nem tudnák" – jegyezte meg az MSZF.
     Amióta csak hatalmon van, a kormány sohasem vette magának a fáradságot, hogy utána nézzen a rendelkezésére álló hivatalos forrásoknak, hanem, ellenkezőleg, következetesen tagadta a tényeket, azt, hogy Magyarországon tömegesen fagynak meg a szabad ég alatt, és fűtetlen lakásukban az emberek. A megkerülhetetlen valósággal a kormány csak akkor kezdett szembenézni, amikor vezető rendőri tisztségviselők is nyilatkozni kezdtek a fagyhalálról, értésre adva, hogy a baj sokkal nagyobb a nyilvánosságra került konkrét eseteknél, és hogy „nem mindenütt tudnak ott lenni, hogy segítsenek".
    Az MSZF kimutatása szerint hazánkban a mögöttünk álló 12 télen eddig összesen 2805-en fagytak meg, köztük egy 11 éves gyerek, és egy 16 éves serdülő.
     A Magyar Szociális Fórum évek óta sürgeti, hogy a kormány és médiája korrektül tájékoztassa a lakosságot az emberéletek védelmében. Ami ennél is fontosabb, küszöbölje ki a tömeges fagyhalál okait: vessen véget a tömeges kilakoltatásoknak, biztosítsa a megélhetéshez szükséges javakat, építsen szociális lakásokat.
    Tekintettel az előre jelzett újabb hideghullámra, az MSZF újból arra kérte a kormányt és az egyházi hierarchiát, hogy nyissa meg fűtött középületeit a rászorulók előtt. A lakosságot pedig arra kérték, hogy továbbra is figyeljen oda az elesettekre, az idős, beteg emberekre, és segítsen a bajba jutottakon, hogy a tél hátralévő részében lehetőleg ne fagyjon meg senki.+++

Kiadta: MSZF SZK