Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. június 10., szombat

22.270 - ​ Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület: Országzászló


Feladó: Karácsonyi György
Dátum: 2017. június 9. 11:48
Tárgy: Országzászló
Címzett: jozsef@kutasi.eu,

Kedves Kutasi József Úr!

Köszönjük a tájékoztatást a jun. 3-i történésekről!
Elismeréssel üdvözöljük a Védnöki Testületet!

Lehet, hogy nem véletlen az egybeesés: aznap Debrecenben először emlékeztünk meg az országzászló mozgalomról is a 2000 óta hagyományos trianoni fáklyás felvonulásunk és megemlékezésünk alkalmával. Ezt a jövőben​ ugyanígy fogjuk minden évben megismételni.

El akarjuk érni továbbá, hogy a Bem téren az​általunk újra felállított Magyar Fájdalom szobor (torzó) mellé állítsuk az egész alakos párját, jelképezve a csonka és a nagy Magyarországot, kialakítva egy Trianon emlékhelyet. Ez volt az adományozó, Lord Rothermere eredeti szándéka is. (Az egész alakos szobor - kalandos múlt után - Balfon "fűrdőző nőként" lett felállítva, és többszöri​ kérésre sem akarják visszaadni...)

Az M1 június 3-án 19:30-kor kezdődő Híradó c. műsorában egyenes adásban közvetítette egyesületünk rendezvényének azon pillanatait, amikor a fáklyás felvonulás elindul. Jó néhány pontatlanság is elhangzott, pl. nem 10, hanem 18 évvel ezelőtt kezdtük hagyományos megemlékezésünket a trianoni döntés évfordulójának előestéjén.
 
Az idén volt először, hogy a trianoni nemzetgyilkossági kísérlet után kialakult ellenállás egyik jeleként útjára indult un. országzászló mozgalomról is megemlékeztünk (Kovács Imre elnökségi tag). Ezután az országzászlótól indult el a fáklyásmenet, hogy egy kört leírva megkoszorúzzuk a Debreceni III. Gyalogezred általunk visszahelyezett emléktábláját a Nagysándor József laktanya falán, megemlékezve katona hőseinkre (Karácsonyi György elnök).

A Magyar Fájdalom szobornál a műsoros megemlékezés levezetője Lugosi Péterné vezetőségi tagunk, a szónok Körösparti Péter PhD hallgató volt. A műsorban egy Juhász Gyula vers (Gál Anna) hangzott el, valamint az elcsatolt területek énekeiből, Szent István fohászokból összeállított műsort adták elő János Hajnalka csíkszeredai népdalénekes, valamint Papp Sándor, Vig Gábor és Vitoszkiné Szerencsi Szilvia citerások.
Végül közösen énekeltünk 2 olyan éneket, amelyet régen mintegy himnuszt énekeltek a Kárpát medencében. Az egyik a Boldogasszony anyánk, a másik az Ó én édes Jóistenem kezdetű fohász, amelynek ősi, pentaton dallamát Bartók Béla Este a székelyeknél című művéből ismerhetjük. A megemlékezés a Szózattal zárult.
 
A Híradó a http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2017-06-03-i-adas/ ugrócímen visszanézhető, a fáklyásmenet elindulása a műsor 16 p 24-ik mp-étől, azaz 19:45-ös élőidőtől kezdve látható.
 
Üdvözlettel
Karácsonyi György elnök
​​

Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület
+3652344330, +36309535246
varosvedo.karacsonyi@upcmail.hu
www.debrecenivarosvedo.hu
https://www.facebook.com/DebreceniVarosvedo