Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. június 12., hétfő

22.276 - ​Ennyit kerestek tavaly labdarúgóink az üzleti életben! ​2017. június 12.

​​
Ennyit kerestek tavaly labdarúgóink az üzleti életben


Szalai a legsikeresebb, Juhász cégébe kockázati tőkét toltak, Geráéknak tőkerendezési gondjaik vannak.Labdarúgóink tavaly büszkén állhattak a szurkolók elé, az Európa-bajnokságon minden várakozást felülmúlóan szerepelt a válogatott. Idén viszont szégyenben maradtak: az Andorra elleni vereség a csapat történetének legsötétebb lapjaira kerül, ebben biztosak lehetünk.

Azonban nem a mi tisztünk elverni a port a játékosok sportteljesítményén, azt meghagyjuk a szakportáloknak. Arra ellenben vállalkozhatunk, hogy megnézzük, a pályán kívül milyen teljesítménnyel vétetik észre magukat válogatottjaink. Például az üzleti életben.

A felkorbácsolt érzelmek megnyugtatása kedvéért mindjárt az elején rögzítjük, hogy az itt felsorolt labdarúgók közül egyedül Dzsudzsák Balázs lépett pályára Andorrában. De nem is az a szándékunk, hogy összefüggést keressünk a játékosok hivatásos és civil élete között, pusztán az érdekesség kedvéért néztünk körbe, vállalkozásaik milyen évet zártak tavaly. A friss beszámolókból pedig sok érdekeset tudtunk meg.

Új CSOK kalkulátor 

A korábbi években más portálok is foglalkoztak Gera és a többiek üzleteivel, az mno és a hvg gyűjtései segítségünkre voltak a mostani összeállítás elkészítésekor.

Nézzük a legfontosabbakat:

  1. A fémipartól a zöldség-kereskedelmen át az ingatlanpiacig terjed válogatottjaink üzleti aktivitása.
  2. Két olyan játékost is találtunk, akiknek a cége 0, azaz nulla forint árbevételt produkált az előző évben.
  3. Ez azonban nem volt akadálya annak, hogy egyikük érdekeltségébe kockázati tőkealap, illetve a startup világ egyik ismert szereplője szálljon be.
  4. Több vállalkozásnak is meggyűlt a baja az adóhatósággal.
  5. A legnagyobb karriert befutó játékos cége tőkerendezési problémákkal szembesült.

Hat játékos üzletének eredményeit kutattuk ki a cégnyilvánartásokból. Közülük a legsikeresebbnekSzalai Ádám tűnik. A támadó egyszemélyes tulajdonosa egy, fő profilban fémmegmunkálással foglalkozó cégnek, az OLS Omega-Laser-Steeltec Kft.-nek. A budapesti székhelyű vállalkozás tavaly 390,9 millió forintos nettó árbevételt ért el, adózás utáni eredménye 44,5 millió forint volt. Komoly cégről van szó, komoly külföldi piacokkal: mint a beszámolójukból kiderül, exportforgalmuk elérte a 223 millió forintot.

Szalai 2015-ben került be tulajdonosként a vállalkozásba, amelyet nyugodtan tekinthetünk családi érdekeltségnek. Ádámmal azonos címmel szerepel a cégjegyzésre jogosultak között Szalai Csaba, mint ügyvezető. Ő már évekkel korábban megjelent a vállalkozásban, míg labdarúgó rokona csak két éve. Vagyis feltételezhetjük, hogy az érdemi üzleti döntéseket nem egyedül Ádám hozza meg, viszont az ő neve alatt fut jelenleg a cég.

Mások nem üzletelnek Szalaihoz fogható volumenben. Böde Dánielegy zöldség-gyümölcs kiskereskedelemmel foglalkozó betéti társaságban kültag. A játékos falujába, Madocsára bejegyzett Felkov Bt. elődje a reklámpiacon tevékenykedett. Most a kisker van fókuszban a szintén családi kötődésű vállalkozásnál (a társaság beltagja Böde Istvánné), innen származott tavaly a 27,2 milliós árbevételük. Az adózás előtti eredményük viszont mínuszos lett, 3,6 milliót buktak tavaly Bödéék. Egy évvel korábban legalább 27 ezer forintjuk megmaradt az üzleti év elszámolásának végére.

Folytassuk egy másik fradistával a sort, Priskin Tamás ugyanis a napokban a zöld-fehérekhez igazolt. A csatárnak egy győri bejegyzésű vállalkozása van, a Pritom-Bau Kft., amelyet ingatlanokra specializáltak. Ez azonban vagy nem jövedelmező üzlet arrafelé, vagy más ok játszik közre, de a cég tavaly és 2015-ben sem ért el árbevételt, így nem csoda, ha az eredményük negatív lett (-7,7 millió forint, ezt megelőző egy évvel pedig -9,3 millió). A két évvel ezelőtti eredményre magyarázat lehet, hogy abban az évben alapították a vállalkozást, s ilyenkor még inkább a költségek a meghatározóak.

Gera Zoltán vállalkozása sem produkált bevételt tavaly. A Geremi Trans Kft. – amelyben a kiválasztottjaink közt messze a legnagyobb karriert befutó, egyébként szintén fradista Gerának 33 százaléka van – azért nem maradt pénz nélkül: egyéb bevételei 3,28 milliót tettek ki 2016-ban, és a pénzügyi műveletek is hozzátettek közel 300 milliót. A költségek levonása után az adózott eredményük így 108 ezer forint lett.

Olvassal el korábbi cikkünket is: Óriási fizetéseket kapnak a magyar focisták - itt a toplista 

A nyíregyházi cég fő tevékenysége párszor változott az idők során, a mostani nem éppen „Gerzson" labdazsonglőr megoldásait idézi: 3,5 tonna feletti gépjármű kölcsönzéssel foglalkoznak.

A beszámolójuk pedig arról árulkodik, hogy a vállalkozásnak tőkezavarai voltak, ami miatt lehet, hogy cégformát kell váltaniuk. Arról van szó, hogy két egymást követő évben a saját tőke nem érte el a társasági formára minimálisan előírt nagyságot. A saját tőkéjük a 2016-os beszámolós szerint 2,967 millió forint volt, a jegyzett tőkéjük 3 millió. Az áprilisi keltezésű dokumentum szerint a tulajdonosoknak három hónapjuk maradt arra, hogy ezt rendezzék, ellenkező esetben olyan társasági formára kell váltaniuk, ahol nincs kötelezően előírt minimális tőke.

A Geremi Trans Kft.-nek egyébként az elmúlt években meggyűlt a baja az adóhivatallal, többször is végrehajtási eljárás alá kerültek.

Nagyon érdekesen alakul Juhász Roland érdekeltségének a sorsa. A fehérvári védő egy készételeket gyártó cégben tulajdonos.

A GourmetBox Hungary Kft. tavalyi évről szóló beszámolója még nem jelent meg – a leadás határideje május vége volt – de azt látjuk a cégpapírokból, korábbi beszámolókból, hogy 2015-ben 8,9 milliós árbevétel mellett 23,2 milliós veszteséget hoztak össze. Ők is sokszor kerültek szembe az adóhatósággal, több végrehajtás is indult ellenük.

Ami viszont igazán figyelemre méltó, hogy ilyen történettel a hátuk mögött sikerült felkelteniük a startup világ egyik ismert szereplőjének, Kádas Péternek a figyelmét. A cégbe két éve szállt be a fehérvári Traction Labs Zrt.. majd egy évre rá egy kockázati tőkealap, a PGB FMC is fantáziát látott Juhászék vállalkozásában, és érdekeltséget szereztek a cégben. (A két friss tulajdonos mögötti befektetők között vannak átfedések.)

Végül nézzük Dzsudzsák Balázs cégét, pontosabban azt a vállalkozást, amelyben korábban tulajdonos volt a színes pályafutással rendelkező, Debrecenből indult szélső. Dzsudzsák 2014 és 2015 között volt érdekelt a Pariszol Kft.-ben. Ez pusztán azért érdekes, mert 2015-ben még rosszul ment a vállalkozásnak, -48,6 milliós eredménnyel zártak, tavaly viszont 171,1 milliós pluszt sikerült bezsákolniuk. Ebből azonban Dzsudzsák már kimaradt.

Baka F. Zoltán

mfor.hu