Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. október 30., csütörtök

1.198 - Dr. Halász József: Az Országgyûlésfeloszlatásárairányulónépikezdeményezésrõl


A Szent Korona Szolgalat levelezolistaja

A lista tagjai tudjak es erzik, hogy a Szent Korona tagjai és teljesitik az ehhez fuzodo kotelezettseguket.
A lista celja:
Azoknak a magyar embereknek a ismeretkozlo és ismeretcserelo foruma, akik a Szent Korona eszme altal meghatarozott gondolkodasi moddal dolgoznak a liberális diktatura gondolkodasi modjaval rank kenyszeritett gyarmatbirodalmi elnyomas ellen.
A lista moderatora jogosult arra, hogy a lista celjaval ellentetes irásokat ne hozza nyilvanossagra es azok lista-tagsagat megszuntesse, akik a cellal ellentetesen akarjak hasznalni a listat.

Leiratkozas a listarol: https://www.pannoniatv.hu/levlista/signoff/hir


Betreff: [eunyet.hu] Az Országgyûlésfeloszlatásárairányulónépikezdeményezésrõl
Datum: csütörtök, 2008. október 30.
Von: Halász József dr.
An: Kutasi József - Debrecen

Az Országgyûlés feloszlatására irányuló népi kezdeményezésrõl

Az Alkotmánybíróság 2008. október 28-i, 527/H/2008. AB határozatával (http://www.mkab.hu/content/hu/frisshat/05270804.htm) szabad utat nyitott a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány „Kezdeményezzük, hogy a 2006-ban alakult Országgyûlés kimondja a feloszlását." c. népi kezdeményezést indító aláírásgyûjtésének.

Az Alkotmánybíróság egy figyelemelterelõ gumicsont köztudatba történõ dobására adta ezzel a határozattal áldását,
mert:

ez az aláírásgyûjtés véleménynyilvánító és nem ügydöntü jellegû<!--[if !supportFootnotes]-->[i]<!--[endif]-->.

Magyarul: az aláírások hatására az országgyûlés dönti el, hogy feloszlatja-e önmagát. Ezt szeptemberben az MDF kezdeményezte, de az Országgylés elutasította. A „nemet" mondó képviselõk érdeke nemhogy gyengült volna ebben a témában (is), hanem erõsödött.

Azért, hogy lássuk: mi a következménye Magyarországon annak, hogy az önigazgatás (szubszidiaritás) csonkítása hogyan teszi látszattá a demokráciát, mindenki szíves figyelmébe ajánlom az 1949. évi XX. tv. (Alkotmány) 28/C. §-ának alábbi pontját:
(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
....
e) az Országgyûlés feloszlásáról.

Kelt Szegeden, 2008. október 30-án.
A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel:
Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája.
<!--[if !supportEndnotes]-->
<!--[endif]--> <!--[if !supportFootnotes]-->[i]<!--[endif]--> „Az Alkotmánybíróság korábbi határozatában megállapította, hogy az Országgyûlést a népi kezdeményezés nem köti oly módon, mint a legalább 200 000 választópolgár kezdeményezésére elrendelt ügydöntõ és eredményes népszavazás alapján hozott döntés [Alkotmány 28/C. § (3) bekezdés]. Az eredményes népszavazással hozott döntés az Országgyûlés Alkotmány 19. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt jogkörének – az Alkotmányban rögzített – korlátozása: az Országgyûlés köteles az eredményes népszavazásból következõ döntéseket meghozni. Népi kezdeményezés esetén ezzel szemben az Országgyûlésnek a kérdés napirendre tûzésére, megtárgyalására és döntéshozatalra van kötelezettsége, de ennek a döntésnek a tartalmát a népi kezdeményezés nem köti meg, nem egy kötelezõ döntés meghozatalára szól. Éppen ezért a népi kezdeményezésnek mindaddig, amíg az alkotmányosság keretében marad – ellentétben a népszavazással – az Alkotmányban megfogalmazott tárgyköri korlátja nincs, és a kérdésnek nem kell konkrét jogalkotási kötelezettséget megfogalmaznia."
(527/H/2008. AB határ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------