Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 22., csütörtök

12.288 - "Nem ezt ígértük" Ángyán kritizálta a földek szétosztásának a módját

 www.nemzetihirhalo.hu *************

"Nem ezt ígértük" Ángyán kritizálta a földek szétosztásának a módját 
2012.03.22. 05:10 atv.hu 

Nem ezt ígértük, elveszítjük a vidéket - ezekkel a szavakkal kérte számon a fideszes Ángyán József a Nemzeti Földalap elnökén szerdán a Mezőgazdasági Bizottság ellenőrző testülete előtt azt, hogy miért nem a családi vállalkozások kapják az állami földek bérleti jogát. 

A Mezőgazdasági Bizottság ellenőrző testülete előtt a volt államtitkár arról számolt be szerdán, hogy a fejér megyei Kajászón saját maga járt utána, miért egy tetőfedő építési vállalkozó nyerte el a földek kétharmadát, vagy a csákvári volt állami gazdaságvezető tisztségviselője és családtagjai hogyan kaphatták meg a földeket négy település körül. A tárca képviselője és a földalap vezetője a kritikákra azt válaszolta, hogy nézzék meg újra a pályázati kiírásokat és utána bírálják a földkiosztást. A Nemzeti Földalap elnöke, Sebestyén Róbert most azt mondta, hogy az első Orbán-kormány idején született kormányrendelet alapján titkosak a bírálati szempontok. Sebestyén egyben cáfolta azt is, hogy a nagybirtokosoknak és a már földet használó nagytőkéseknek kedvezett az állami földbérleti kiírás. "Minden 2. hektár föld kis- és középgazdálkodásra alkalmas csak, minden 5. pedig mikroterület" - érvelt a Nemzeti Földalap elnöke. 

Közben a lepsényi, a Fejér megyei és az alföldi gazdák képviselői tiltakoztak a Vértanúk terén. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerint a földek 1 százalékát érintő pályáztatás fair. "Ez olyan, mintha az olimpián az olimpiai bajnokról nem beszélne senki, csak arról, hogy hányan maradtak le" - válaszolt a kritikákra a miniszteri biztos. 

Az LMP-s Szabó Rebeka a bizottság előtt egy példát emelt ki: "az a Buzakalász 66 Kft nyert, amelyről pontosan tudjuk, hogy Felcsút polgármesterének az érdekeltsége. Ő a miniszterelnök úr által alapított futballakadémia elnöke. Az ő felesége és testvére is jelentős területeket nyert". 

Az MSZP-s Gőgös Zoltán volt államtitkár szerint egyszerűbb volna a győztesek névére kiírni a pályázatokat. A fideszes Ángyán József pedig, aki nemrég lemondott államtitkári posztjáról, azt mondta: Lepsényben jogellenesen ki sem írták a pályázatot, csakhogy a kívánt vállalkozás művelhesse a földet, másik két esetben, például Kajászón a kiírt pályázatot nem helyben lakók, de nem is családi gazdák nyerték. 

A volt csákvári állami gazdaság egykori vezető tisztségviselője, fő részvényese és családtagjai - Ángyán szerint - elnyerték a környező négy település összes földjét - összesen 570 hektárt. 

A Nemzeti Földalap elnöke azzal nyugtatta az ellenzéket, hogy a konkrét pályázatok kiírási feltételeit is nézzék meg, és úgy bírálják a kormányt.