Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 25., vasárnap

12.306 - Csabai Károly: A parlamenti képviselők egynegyedének van valamilyen értékpapírja.

www.nemzetihirhalo.hu ************
Képviselők, akik tízmilliókkal tőzsdéznek - táblázat 
2012. március 24., szombat HVG - Csabai Károly 
A parlamenti képviselők egynegyedének van valamilyen értékpapírja. 2011 újonc befektetői között található Budai Gyula, Rogán Antal és Vona Gábor.

Jó évet zárt tavaly Papcsák Ferenc. Zugló fideszes polgármestere és parlamenti képviselője amellett, hogy 21 millió forinttal csökkentette devizaadósságát (HVG, 2012. február 25.), 16,5 millió forintot tett befektetési jegyekbe, valamint félezer darab, tavaly év végén összesen 1,6 milliót érő OTP-részvényt is vett az egy év alatt a felére, 8,7 milliósra leértékelődött 2 ezer darabos E-Star-pakettje mellé. Minderre bőven futotta 56 milliós - kétharmad részben ügyvédi irodájából származó - tavalyi bruttó összjövedelméből. De a 10 millió forintos devizaadósságától megszabaduló párttársának, Rogán Antalnak is telt 6 millió forint értékű állampapírra. Ennél kisebb kunszt, hogy a belvárosi kerületvezetőhöz hasonlóan az értékpapír-tulajdonos képviselők táborához tavaly csatlakozott Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos - március 1-jétől a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára - közel 27 milliós éves jövedelméből 4,6 millió forintot költött befektetési jegyekre. 

Hans Jonas
Bánki Erik fideszes képviselő. Nagy részvényes Fotó: MTI / Kovács Attila

Összesen tizenhárman vannak csak a képviselők, akik először tavaly helyezték pénzüket értékpapírokba, kilencen pedig kiszálltak addigi befektetéseikből. Ezek eredőjeként kereken százan rendelkeztek a T. Ház 386 tagja közül egy vagy több elemből álló értékpapír-portfólióval 2011 végén. Az egy évvel korábbinál hárommal többen, 41-en birtokoltak - döntően tőzsdei - részvényt. A tőzsdézőkedv fellendülését jelzi, hogy a képviselők összes részvényének értéke a 2010 véginél 26 százalékkal nagyobb, 240 millió forint volt, miközben a BUX részvényindex 20 százalékkal csökkent. Míg a Fidesz, a KDNP és az LMP értékpapír-tulajdonos képviselőinek aránya az előző évihez hasonlóan tavaly is nagyjából megfelelt a parlamenti átlagnak, addig aszocialisták körében több mint másfélszeres, a jobbikosok között ellenben alig feleakkora volt az ilyen befektetéssel bírók aránya. 

Hans Jonas