Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 27., kedd

12.323 - Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium > Az államot is versenyképessé kell tenni

Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Dátum: 2012. március 27. 9:22
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A KIM heti hírlevele 2012-03-27
Javában tart a járási közigazgatási rendszer kialakítása, Magyarország nyújtotta be elsőnek az EU-hoz a romastratégiáját. A KIM heti hírlevele tartalmazza azt az írást, mely leszögezi: nincs érdekellentét az Európa Tanács, a Velencei Bizottság és Magyarország között. Ezzel kapcsolatosan Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kijelentette: örülünk, ha azt látjuk, meghallgatják a véleményünket.
Parlamenti vita kezdődik az adatvédelmi törvény módosításáról

Ma megkezdődik a parlamenti vita az adatvédelmi törvény módosításáról. Az Európai Bizottság által felvetett aggályokat orvosolja az a törvénymódosító javaslat, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott be a parlamentnek március 9-én, és amelynek parlamenti vitája ma kezdődött az Országházban.

Az államot is versenyképessé kell tenni

A kormány munkájának egyik célja, hogy a romló világgazdasági körülmények közepette olyan politikát folytasson, melynek eredményeként Magyarország versenyképesebb országgá válhat – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Tatabányán, a Fiatalok Európája képzési és információs börzén, kedden. Az eseményen Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is előadást tartott.

Március 21-én indul a civil tagok megválasztása a Nemzeti Együttműködési Alap testületeibe

Szerdán megkezdődik a civil szervezetek tagjainak megválasztása a Nemzeti Együttműködési Alap testületeibe. A testületeknek – a Tanácsnak és az öt kollégiumnak – a három-három tagját és póttagjait az érvényesen bejelentkezett civil szervezetek elektorai választják meg a Kormányablakokban. A szimpátiaszavazás március 21-én, szerdán lesz, a végleges választás pedig március 23-án, pénteken.

Vannak pontok, ahol a kormány vitatkozni fog a Velencei Bizottsággal

A kormány azért kezdeményezte a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását a Velencei Bizottság észrevételei után, mert a bizottság több ponton félreérthetőnek tartja a szabályozás szándékait, vagy más szándékot tulajdonít neki, mint a jogalkotó – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTV Az este című műsorában kedden.

A járási közigazgatási rendszer kialakítása

A közigazgatás rangját és tekintélyét vissza kell állítani – hangsúlyozta Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkára a Csongrád megyei polgármesteri fórumon a járási közigazgatási rendszer kialakításával kapcsolatos feladatokról.

A magyar és a román egyházügyi együttműködésről tárgyalt Szászfalvi László

Viszonossági alapon támogatja egymás egyházi közösségeit a magyar és a román egyházügyi kormányzat – mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, miután március 19-én román egyházi és kormányzati vezetőkkel találkozott Bukarestben.

Nincs érdekellentét az Európa Tanács, a Velencei Bizottság és Magyarország között

Valóban van néhány pont, ahol vitatkozni fog a kormány a Velencei Bizottsággal, de ezek vagy fordításbeli, vagy a nem teljes egyetértésből adódó értelmezési különbségek – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán, az Európa Tanács (ET) főtitkárával, Thorbjorn Jaglanddal tartott sajtótájékoztatón.

A kormány benyújtotta az Európa Tanácsnak a Nyelvi Kartában vállaltakról szóló ötödik jelentést

A kormány benyújtotta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája megerősítésével vállalt jogok érvényesülése érdekében tett intézkedésekről szóló ötödik jelentést az Európa Tanács Nyelvi Karta Titkárságához. A jelentés a 2009 januárja és 2011 decembere közötti időszakra vonatkozóan mutatja be a regionális vagy kisebbségi nyelvekkel kapcsolatos kötelezettségvállalásunkból fakadó legfontosabb tényeket, adatokat, eseményeket.

Kovács Zoltán: örülünk, ha azt látjuk, meghallgatják a véleményünket

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának szerdai látogatásával kapcsolatban Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTV Az Este című műsorában szerda este elmondta, hogy Martonyi János januárban egyeztetett a főtitkárral arról, hogy idelátogat és megbeszéljük azokat a témákat, amelyekben a Velencei Bizottság szakmai ajánlásokat fogalmazott meg.

Rétvári Bence: a magyar hazafiság része Lengyelország szeretete

Magyarországon a magyar hazafiság része Lengyelország szeretete – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett csütörtöki budapesti ünnepségen, amelyen részt vett Bronisław Komorowski lengyel köztársasági elnök is.

Romaplatform Brüsszelben: Magyarország nyújtotta be elsőként a romastratégiáját

Áprilisban esedékes jelentésében az Európai Bizottság ne csupán általánosságban és összevontan értékelje az uniós országok roma befogadási stratégiáit, hanem adjon külön értékelést minden egyes tagállam romastratégiai dokumentumáról – szorgalmazta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Konferencia a közigazgatás modernizációjáról

„A közigazgatás modernizációja: a közszolgálati képzés kihívásai Franciaországban és Magyarországon” címmel tartottak konferenciát a Budapesti Francia Intézetben 2012. március 21-én.

Felavatták a Sziveri János irodalmi és társadalomtudományi kutatóközpontot

Megkezdte működését a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont a Pannon Egyetemen Veszprémben, ahol Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Szőcs Géza államtitkár szombaton avatott emléktáblát Sziveri János előtt tisztelegve.