Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 30., péntek

12.351 - A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól

** www.nemzetihirhalo.hu *************

A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól 
2012.03.29. Véleményvezér 

Schmitt nem a Fidesz embere, hanem egyedül csak a miniszterelnök kreatúrája, lemondása Orbán Viktor vezetői hibájának túl látványos bizonyítéka lenne, miként Matolcsyé is. Orbán magát védi. (Fotó: MTI) 


Schmitt Pál plágiumügye óriási blamázs mind az országnak, mind a Fidesznek, mind a SOTE-nek. Ugyanis most már nem csak arról van szó, hogy Magyarország elnöke csalással szerezte kisdoktori címét, hanem arról is, hogy ezen nyilvánvaló tény eltussolása érdekében ki mindenki jó hírét és tekintélyét hajlandó feláldozni Orbán Viktor. 

Az egész NER működési logikáját mutatja az, hogy sajtóértesülések szerint a SOTE rektora korábban azért fordult Orbán Viktorhoz, hogy olyan megoldást találjanak, amely egyszerre őrzi meg az egyetem tekintélyét és éri el a "kívánatos" eredményt. Aki esetleg máshogy gondolta volna, abban ez az információ elloszlathatott minden kétséget, hogy bár a miniszterelnök az elmúlt napokban meg sem szólalt, a valódi döntés természetesen most is az övé. 

    Ajánlott írásunk: Szegény Schmitt, szegény Matolcsy! 

Orbán kreatúrája 

Schmitt Pál mint köztársasági elnök csakúgy, mint Schmitt Pál mint EP-listavezető vagy mint főpolgármester-jelölt egyedül Orbán Viktor kreatúrája. A Fideszben és hátországában csak a miniszterelnök határozott akaratának köszönhetően lehetett elfogadtatni, hogy a párt ezekbe a pozíciókba Schmittet jelölje. Ezen hátszél nélkül a szocialista rendszer egyik kegyeltjének, az alkalmazkodáson és a sportteljesítményen kívül kevés eredményt felmutatni tudó egykori szállodavezetőnek igen csekély esélye lett volna a magyar jobboldalon politikai karriert befutni. 

Köztudott tény az is, hogy Schmitt köztársasági elnöki jelölésekor komoly vita alakult ki a Fidesz elnökségében. Sajtóértesülések szerint Kövér László egyenesen paprikajancsinak nevezte Schmittet, ami meglehetősen egyértelmű jelzés arra nézve, hogy az "emberek embere" valójában nem is a Fidesz, hanem csakis Orbán Viktor embere, és egyedül neki köszönheti állását. 

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=IGc80J3uqoo 

Saját magát védi 

És pontosan ez az az ok, ami miatt Orbán Viktor még most sem hajlandó elengedni a köztársasági elnök kezét. 

Schmittnek nincsenek olyan elnöki kvalitásai, melyek ne lennének igen egyszerűen pótolhatóak. Sem népszerűség, sem hitelesség, sem szimbolikus erő tekintetében nem hoz a konyhára, bólogató jánosokból pedig a párt környékén nagyon könnyű találni bármennyit. És kétségünk ne legyen, hogy a plágiumbotrány a kormányfő szerint is rettenetesen kínos. 

Ám Orbán Viktor úgy érzi, hogy az ő tekintélyén esne jelentős csorba az államfő bukásával, és teremtődne látványos és félreérthetetlen bizonyíték az ő vezetői hibájára. Magyarul: pontosan azért tart ki Schmitt mellett, amiért Matolcsy György is még miniszter lehet. A miniszterelnök valójában saját magát védi. 

    Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban. 

Ki mindenkit hajlandó feláldozni? 

A miniszterelnök modus operandijának megértése szempontjából kulcsfontosságú megfigyelni azt, hogy ezért a vélt vagy valós kármentésért cserébe mi mindent és ki mindenkit hajlandó feláldozni: Schmitt Pált, akinek, míg hivatalban marad, folyamatosan ezzel a szégyennel kell küzdenie; az elnöki hivatal, illetve a SOTE tekintélyét; a plágiumot elsikálni hivatott tudósok személyes hitelességét - és persze mindazokét, akik bérbeszélőként és bértollnokként védeni kénytelenek a védhetetlent. 

    Olvasd el ezt is: Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll 

A kép rendkívül elszomorító: a kormányfő láthatóan nagyon sok mindenen és sok mindenkin - szövetségeseken, klienseken és a helyzetbe önkéntelenül keveredő figurákon - hajlandó átlépni pusztán a saját tekintélye megőrzésének érdekében. Számunkra azonban úgy tűnik, Orbán Viktor ebben az esetben túlfeszíti a húrt és többet enged meg magának, mint amekkora a hatalma valójában.