Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 22., csütörtök

12.293 - Mentsük meg a 60 éves Rajkó Zenekart!

Mentsük meg a 60 éves Rajkó Zenekart!

Dr. Orbán Viktor miniszterelnök
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 4.

„Az, akinek csak a piacunk kell, az gyarmatosító. Az, akinek a munkánk is kell, meg a szaktudásunk is kell, az meg a szövetségesünk, akivel szívesen állapodunk meg” - Orbán Viktor, Parlament, 2012. március 5.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Rajkó Zenekar körül az elmúlt időszakban kialakult helyzet egyre növekvő aggodalommal tölt el mindenkit, aki ismeri a zenekar múltját és jelenét. A Rajkó Zenekar és a kis rajkókat képző iskola megmaradása a záloga annak a szellemi örökségnek, amit Farkas Gyula hagyott ránk, amit a zenekar a mai napig őriz és továbbfejleszt. Nyugtalansággal tölt el mindannyiunkat az a közvetlen veszély, hogy ez a szellemi örökség hozzá nem értő kezekbe kerül, és mindaz, ami 60 évvel ezelőtt elkezdődött, a múlté lesz. A Farkas Gyula által kialakított módszer a cigányzenét kiemelte a kocsmák világából és színpadra állította, miközben sok ezer cigány származású gyereket tanított meg kotta nélkül Brahmsot, Lisztet, Dinicut játszani. A Rajkó, mint intézmény ezt a szép hagyományt folytatja, különös figyelmet fordítva arra, hogy a művészeti stílus megőrizze egyedülálló sajátosságait.

Az intézmény „átszervezése” ennek a hatvan éves fejlődésnek és egy nemzeti kincsnek a felszámolásáról szól. A Rajkó Zenekar több évtized óta együtt zenélő művészek együttese, világhírnevét a folyamatos, magas színvonalú munkának köszönhetően érte el. A „rajkó”, mint hungarikum garancia Farkas Gyula szellemi örökségének megtartására, amit csak a „rajkó műhelyben” képzett zenészek tudnak megvalósítani. Ez a biztosíték arra, hogy a zenekar folytathassa korábbi sikereit, amelyek elvezettek egészen a Vatikánig.

Kérjük Miniszterelnök Urat támogasson minket abban a meggyőződésünkben, hogy nincs szükség ennek a nemzeti értéknek az „átszervezésére”, kockára téve mindazt a szakmai munkát, amit a zenekar hatvan év alatt elért.

Az ügy hátteréről bővebben ld.
http://magyarnarancs.hu/belpol/nemzeti-ertik-ugye-79038

Budapest, 2012. március

Tisztelettel,

Rajkó Zenekar