Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 25., vasárnap

12.310 - Ellenállásra szólítanak fel a kormány politikájával szemben az élet védelmében

From: Endre Simó
Date: 2012. március 25
Subject: Ellenállásra szólít fel a Népi Gyűlés
To: Kutasi József Antal

Ellenállásra szólítanak fel a kormány politikájával szemben az élet védelmében

Budapest, 2012. március 25. Vasárnap

     Hagyjatok minket élni! címmel Népi Gyűlést tartottak vasárnap Budapesten a Magyar Szociális Fórum szervezésében. Az ország számos részéből összegyűlt csaknem száz fő, köztük egész családok, és egy tízgyermekes anya az élet elleni merényletnek minősítette az Orbán-kormány és elődjeinek kilakoltatási politikáját, a tömeges fagyhalálhoz, valamint öngyilkosságokhoz vezető magatartását, és az élethez való legalapvetőbb emberi jog nevében ellenállásra szólítottak fel vele szemben – tudatta az MSZF.

     Megélhetésük, otthonuk, családjuk elvesztése miatt embereket kergetnek öngyilkosságba, a mögöttünk álló télen 330 honfitársunk fagyott meg, a kilakoltatási tilalom tavaly július 1-i feloldása miatt háromezren kerültek az utcára, a március 1-én feloldott moratórium miatt 15 ezer embertől veszik el otthonát március végéig. Azt akarjuk, hogy mielőbb véget vessenek ennek a politikának, nehogy még többen pusztuljanak bele! Ennek érdekében azonnal állítsák le azoknak az embereknek és családoknak a kilakoltatását, akiknek nincs hová menniük, azonnal vonják vissza az 5050 lakás elárverezésére kiadott engedélyt – áll a Népi Gyűlés 13 pontba foglalt követeléseinek első pontjában.

     Azonnali intézkedéseket sürgetnek azért, hogy felszámolják az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált. Azt tartják a legelső lépésnek, hogy megszűnjenek a kilakoltatások, és ne kerüljön még több ember az utcára. Az öngyilkosságok elkerülése érdekében követelik, hogy a rendőrséget ne vegyék igénybe a kilakoltatások lebonyolításában, hanem csak az állampolgárok életének és biztonságának védelmében használják fel. Állítsák vissza és mindaddig tartsák érvényben a március 1-én feloldott kilakoltatási moratóriumot, amíg nem orvosolják megnyugtatóan a megélhetési válságot.

    A lakosság rohamos elszegényedésének feltartóztatásáért 27 százalékról csökkentsék 9 százalékra az alapvető élelmiszerek, a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek áfáját, 12 százalékra a gáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát. (Számításuk szerint ezzel az intézkedéssel a negyedével csökkenne a rezsiköltség.) Az EU átlagárát messze meghaladó ivóvízdíj EU-átlagra mérséklése, a csatornadíjak jelentős csökkentése is szerepel követeléseik között. Az emberek terhein könnyítsenek azzal, hogy nem vonnak el forrásokat az önkormányzatoktól, és nem kényszerítik őket a helyi adók növelésére.

    Minimálbért követelnek a közmunkásoknak is. A 8 órában foglalkoztatott szakképzetlen közmunkások 60 ezer forintot kapjanak kézhez 47 ezer helyett, a szakképzettek pedig 71 ezer forintot. Vonják vissza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvényt, és függesszék fel az „új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedést, mert a rokkantak létét veszélyeztetik vele – írják.

    A devizahitel-károsultak érdekében azt követelik, hogy az állam indítson közérdekű keresetet a bankok által megkárosított állampolgárok védelmében, és kényszerítse rá a hitelezőket a hitelezetteknek okozott kár megtérítésére a banki extraprofit terhére. A magáncsőd intézményét is be kell vezetni Magyarországon!  - áll a Népi Gyűlés dokumentumában.

    Összefoglalva azt követelik, hogy a kormány szerezzen érvényt az élethez való emberi jognak, és maradéktalanul tegyen eleget az Emberi Jogok Egyetemes Törvényéből fakadó kötelezettségének.

    A Népi Gyűlés állandó bizottság felállítása mellett döntött, és felhatalmazta, hogy képviselje követeléseit a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon. „Ha a kormány nem volna hajlandó teljesíteni azonnali követeléseinket, és nem válaszolna ésszerű időn belül, akkor további akciókat helyeznek kilátásba életünk és megélhetésünk érdekében” – írják.

   Az MSZF szervezője vasárnap délután faxon továbbította a Népi Gyűlés követeléseit Orbán Viktor miniszterelnöknek. A dokumentumot előterjesztő levelében Simó Endre sajnálatát fejezte ki, hogy Orbán Viktor nem tett eleget az életek védelmében, a létfenntartásért, az élethez való jog érvényre juttatásáért rendezett gyűlésre szóló meghívásuknak, senkit sem bízott meg, hogy maga helyett képviselje kormányát, és március 19-i meghívásukat válaszra sem méltatta. „Távolmaradásukat a Népi Gyűlés résztvevői úgy értékelték, hogy az Ön kormányát nem érdekli, mi az emberek véleménye és gondja, és mit akarnak emberhez méltó megélhetésük biztosításáért. A Népi Gyűlés írásos követeléseiből most megtudhatja. Bízom benne, hogy felülvizsgálja álláspontját, és mielőbb fogadja a Népi Gyűlés megbízottait a követelésekről folytatandó tárgyaláson” – áll a levélben.+++

(A Népi Gyűlés követeléseit tartalmazó teljes dokumentum, továbbá az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levél olvasható a www.mszfszk.hu oldalon)

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu