Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 29., vasárnap

2.149 - Gyurcsány 50 megkerülhetetlen embere

Von: Károly Magyar

Gesendet: vasárnap, 2009. március 29. 17:19
An: Kutasi József

Betreff: Gyurcsány 50 megkerülhetetlen embere!

 

Gyurcsány 50 megkerülhetetlen embere

By Eduardo Létrehozva 2007-10-10 14:09

Összeállításunkból kiderül: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legalább ötven olyan embert mentett át a mába, aki még az elozo - üzletemberi, mozgalmi - életébol származik.
A Heti Válasz összegyujtötte a miniszterelnök legfontosabb segítoit.

Az ötven nevet tartalmazó táblázatból az is egyértelmuvé válik, hogy a stratégiai állami vállalatok majd mindegyikében pozíciót fogtak a Gyurcsány-Apró közösség tagjai. Nem véletlenül nyilatkozta tehát tavaly év végén Szilvásy György:

"Van két-három olyan ember, akiket teljesítményük, emberi tulajdonságaik, munkavégzo képességük miatt, ha lehet, én mindenhova viszek magammal (...). Nem volt olyan munkahelyem, ahol ne dolgoztam volna együtt Rákosi Ferenccel és Alács Tiborral"

SEGÍTO CSALÁDTAGOK, KÖZVETLEN BEOSZTOTTAK


Apró Antal (ifj.)

1989 elott a III/II.-2 - az NSZK és Ausztria elleni elhárítás - alosztályvezetoje. Az Apró Controll Vállalkozásbiztonsági Tanácsadó Kft. tulajdonosa, a miniszterelnök anyósának testvére.
Apró Piroska
Horn Gyula volt kabinetfonöke, 2002-ig az Altus Rt., 2003-ig - az azóta privatizált - Budapest Airport Rt. elnöke. A miniszterelnök anyósa.
Bajnai Gordon
Egykori KISZ-reformer, az Unió a Demokratikus Szocializmusért vezetoje, Gyurcsány Ferenc volt kollégája a Creditum Kft.-nél, késobb az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél.
Önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
Dobrev Klára
Medgyessy Péter egykori kabinetfonöke, 2004-ig a kancellária Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese. A miniszterelnök felesége, az Altus Zrt. székhelyén muködo Alapítvány az Egészséges Településekért kuratóriumi elnöke.
Draskovics Tibor
A Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a Horn-idoszakban; titkárságvezetoje Dobrev Klára volt. A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelos tárca nélküli miniszter.
Erdos Ákos
Az Ötlet címu volt KISZ-lap foszerkesztoje, innen a kapcsolata a mai kormányfovel. Késobb tole vette meg Gyurcsány Ferenc cége a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft.-t. A 2002-es váltás után o lett az addig Gyurcsány-érdekeltségként ismert Perfekt Rt. tulajdonosa. Az állami tendereken rendre sikeresen szereplo Állami Nyomda Nyrt. részvényese (az E. G. Capital S. A. nevu luxemburgi cégen keresztül).
Jagiellowicz Györgyné
A Tatai Ilona nevével fémjelzett egykori Taurus Gumiipari Vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese. A miniszterelnöki Altus Zrt. vezérigazgatója, több más Gyurcsány-cég felügyelobizottsági tagja.
Szetey Gábor
A világ egyik legnagyobb diákszervezeteként ismert AIESEC 1992-es kongresszusának foszervezoje (Dobrev Klára társaságában). Gyurcsány Ferenc, illetve az Altus Rt. volt tulajdonostársa a TMI Hungary Humán Képzési Kft.-ben. A kancellária személyügyi államtitkára.
Szilas Ádám
Tatai Ilona férje; 1992-ben irodát és anyagi támogatást is nyújtott Gyurcsány Ferencnek az Altus Rt. indulásához. Az Erdos Ákoshoz közel álló Geoholding Zrt. vezetoje. Ez a cégcsoport adja ki a Magyar Tokepiac és a Szabad Föld címu újságot, valamint több szakfolyóiratot.
Szilvásy György
A rendszerváltozás elott a KISZ KB egyetemi-foiskolai osztályának vezetoje, 2002-ig több Gyurcsány-cég vezeto tisztviseloje. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelos tárca nélküli miniszter.

AZ IFJÚSÁGI MOZGALOMBÓL/ ÁLLAMPÁRTBÓL ISMERT TÁRSAK

Alács Tibor

Egykori úttörovezeto; o írta alá a csillebérci tábor ajándékozási szerzodését. A rendszerváltozás után a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa gazdasági bizottságának vezetoje. Szilvásy György állandó segítoje; fél tucat állami tulajdonú cég igazgatóságában vagy felügyelobizottságában tevékenykedik.
Barabás János
Az MSZMP agitációs és propagandaosztályának egykori helyettes vezetoje. A Szerencsejáték Zrt. felügyelobizottsági elnöke. Lánya, Barabás Andrea programkoordinátorként tevékenykedik Dobrev Klára Egészséges Településekért alapítványánál (s neve tanúként szerepel az Altus Zrt. cégbírósági papírjain).
Gönci János
A rendszerváltozás elott a KISZ KB titkára, majd az MSZP budapesti elnökhelyettese. A nemrég privatizált Malév Zrt. leköszönt vezérigazgatója, jelenleg is a cég igazgatóságának tagja.
Görözdi György
A Magyar Úttörok Szövetségének egykori titkára, a rendszerváltozás után Alács Tiborral együtt képviselte a gyermekszervezetet az ifjúsági vagyon sorsáról szóló tárgyalásokon

A kormányzati negyed tervezését, építését felügyelo miniszterelnöki megbízott.
Gyorfi István
A rendszerváltozás elott egészségügyi miniszterhelyettes. 2002-ig vezeto tisztségviselo az Altus-csoportba tartozó Perfekt Gazdasági Tanácsadó Rt.-ben.A Szilvásy György testvére által vezetett Állami Egészségügyi Központot felügyelo miniszteri megbízott.
Hajdu Endre
A rendszerváltozás elott a KISZ, majd a Minisztertanács titkárságának muszaki-üzemeltetési vezetoje. Az önkormányzati tárca felügyelete alatt álló - és a kormányzati negyed projektért is felelos - Beruházási, Muszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója.
Merényi Miklós
Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz hasonlóan alapítója volt az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevu szervezetnek. 1997-ig felügyelobizottsági tag az Altus Rt.-ben.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára (nemzetközi gazdasági kapcsolatok).
Molnár Attila
Gyurcsány Ferenc egykori KISZ-es kollégája. 1992-ben együtt alapította meg vele az Altus Rt.-t.
A közelmúltig a Magyar Hivatalos Közlönykiadó leánycégét, a FÁMA Lapterjeszto Zrt.-t, illetve a gazdasági tárca felügyelete alatt muködo IT Információs Társadalom Kht.-t vezeti.
Nagy Imre
A KISZ utolsó elso titkára. Két hónapja igazgatósági tag a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelo Zrt.-ben. Érdekeltségei révén (Pólus Plusz Befektetési Zrt., Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt.) milliárdos nagyságrendu kutatási pénzt nyert el a gazdasági tárca felügyelete alatt álló Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH).
Nagyné Trapp Andrea
Nagy Imre felesége, az MSZP által alapított Vállalkozásszervezo és Kiszolgáló Kft. volt tulajdonosa. Az NKTH által az elmúlt években támogatott Plusz Befektetési Zrt. igazgatósági tagja.
Rákosi Ferenc
A nyolcvanas évek végéig a KISZ KB egyetemi-foiskolai osztályának helyettes vezetoje, több Altus-érdekeltségben is felügyelobizottsági tag volt. Szilvásy György állandó segítoje; felügyelobizottsági tag a Magyar Posta Zrt.-nél, s nyáron igazgatósági posztot kapott a Budapesti Távhoszolgáltató Zrt.-ben.
Somorai László
A KISZ KB egyetemifoiskolai osztályának beosztottja, majd az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevu "reformszervezet" munkatársa. Alapításakor tagja az Altus Rt. igazgatóságának.
Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója.
Tunyogi László
Az MSZMP KB munkatársa, a Perfekt Rt. volt üzletág-igazgatója, az egykor Altus fennhatóság alatt muködo Perfekt-Audit Rt. igazgatósági tagja. A Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetségének elnöke; e minoségében több állami nagyprojekt (például a kormányzati negyed) monitoringbizottságának munkájában is részt vesz.
Varga László
A Magyar Úttörok Szövetsége országos tanácsának egykori fotitkára, az elozo ciklusban az MSZP parlamenti képviseloje. 2001-ig az Altuskörbe tartozó Béta-Roll Hengergumizó Rt. felügyelobizottságának tagja. Egy éve a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke, s közben a Nagy Imre-féle Corax-Bioner Zrt. felügyelobizottsági tagja.

AZ ALTUS-KÖR TAGJAI

Antalóczi Zoltán
Már a legnagyobb KISZ-cég, az Ezermester Úttöro és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat végelszámolásánál együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel. Az Altus Zrt. felügyelobizottsági tagja. A Nemzeti Sporthivatal PPP-irodavezetoje (a megbízatást még a sportminiszter Gyurcsánytól kapta). Az elmúlt években az ÁZÉ Tanácsadó Bt.-n keresztül is számlázott a sporthivatalnak. 2005 tavaszáig igazgatósági tag az egyik legnagyobb kormányzati beszállítóként jegyzett Trendex Infokommunikációs Zrt.-ben.
Balázsfi Csaba
Gyurcsány Ferenccel közösen alapította a Hazelbrook Consultancy S. A. nevu luxemburgi társaságot, és 1996-ig igazgatósági tag volt az akkor Altus-érdekkörbe tartozó Fortus Rt.-ben.
Idén "Kisgyermekek készségfejlesztése" címen nyert pályázati pénzt (a KindyROO Kft.-n keresztül) az NKTH-tól.
Bonnyainé Gál Ilona
Gyurcsány Ferenc ingatlanos cégeinek (Fittelina Kft., Nomentana Kft.) egykori ügyvezetoje. Megbízott vagyonkezeloként o képviseli a miniszterelnököt az Altus Zrt.-ben. Emellett a közelmúltig a Magyar Hivatalos Közlönykiadó egyik leánycégének felügyelobizottsági tagja.
Deák Andrea
Apró Piroskához hasonlóan 2001-ig tagja az Aviva Életbiztosító Zrt. igazgatóságának. A Népszabadságot kiadó részvénytársaság felügyelobizottsági tagja. Lánya, Deák Ágnes az Altus Zrt. felügyelobizottsági tagja.
Földi Tibor
Az egykor az Altus-Perfekt céghálóba tartozó Nomentana Kft. ügyvezetoje, majd az LBS ECo-NET Informatikai Rt. igazgatósági tagja. A Nemzeti Sporthivatal PPPirodájának pénzügyi tanácsadója, az állami társaságok egyik vagyonértékelo-stratégiaalkotó "házicégeként" ismert Open Consulting Zrt. vezeto tisztségviseloje.
Honti Pál
A Perfekt Rt. egykori marketingigazgatója, igazgatósági, majd 2002-ig felügyelobizottsági tag az Altus Rt.-ben. A Gyurcsány Ferenc által létrehozott Alapítvány a Modern Baloldalért kuratóriumi tagja. Cégein keresztül (Mimóza Kommunikációs Kft., Coedu Távoktatási Kft., Digital Natives Kft.) több minisztérium és állami cég "beszállítója".
Honti Péter
Honti Pál testvére és üzlettársa. Felügyelobizottsági tag a Budapest I. kerületi MSZP-vezetoként is ismert üzletember, Rotyis József cégében, a Focus Befektetés Minosíto Zrt.-ben. Ugyancsak felügyelobizottsági tag volt a nemrég végelszámolt - közvetve állami tulajdonú - Kisrégió Kht.-nál.
Jagiellowicz Judit
Az Altus Zrt. vezérigazgatójának lánya. Az Erdos Ákos érdekeltségébe tartozó Magyar Mediprint Szakkiadó Kft. cégvezetoje. A társaság által kiadott lapok nagyban támaszkodnak a kormányzati szervek, minisztériumok híreire, szakembereire.
Kalicz Anita
Az 1998 és 2006 közötti idoszakban több Altus-érdekeltség felügyelobizottsági tagja, az Altus jogi képviseloje. Tavaly óta jogi vezérigazgatóhelyettes az új kormányzati negyed területigényét kielégíto MÁV egyik vagyonkezelo társaságánál.
Kató Gábor
A Perfekt Rt. egészségügyi tanácsadói üzletága lényegében az o vállalkozásához települt át. A Kató és Társa 2003. Tanácsadó Kft. rendszeres foglalkoztatottja az egészségügyi tárcának és a Honvédelmi Minisztériumnak. A cég a Szilvásy György testvére által vezetett Állami Egészségügyi Központ alapítását is tanácsadóként segítette.
Kondor László
Kalicz Anita férje. Sportminiszterként ot bízta meg Gyurcsány Ferenc az autóversenyzo Baumgartner Zsolt állami menedzselésével. Arnage Vagyonkezelo Kft.-jén keresztül "Innovatív városélmény" címen nyert pályázati pénzt az NKTH-tól, újabban pedig Gyor mellett hozna létre repüléstechnológiai központot (uniós pénzek felhasználásával).
Mészégeto László
2003-ig a Béta-Roll és a Magyaróvári Timföld és Mukorund nevu Altus-részvénytársaságok felügyelobizottsági tagja. Az állami tulajdonú Magyar Követeléskezelo Zrt. ügyvezeto igazgatója.
Nacsáné Márki Rózsa
Az egykor Gyurcsány-cégként ismert Aldo Ingatlanfejleszto Kft. volt ügyvezetoje, tagja több Altus-vállalat felügyelobizottságának. A résztulajdonában lévo Flexorg Kft. sikeresen szerepelt az Új Magyarország fejlesztési terv egyik gazdaságfejlesztési pályázatán. A társaság referenciái között a Magyar Posta Zrt. is szerepel.
Pákozdy Zsolt
Dobrev Klárával és Szetey Gáborral részt vett az AIESEC munkájában. A jelenlegi személyügyi államtitkár és az Altus Rt. mellett társtulajdonos volt a TMI Hungary Humán Képzési Kft.-ben. Nyár óta a Magyar Televízió új székházát építteto és üzemelteto Wallis-érdekeltség, a Millenniumi Média Kft. ügyvezetoje.
Sarlós Miklós
2002-ig az Altus-Perfekt résztulajdonban álló LBS ECoNET Informatikai Rt., majd az ÁPV Rt. igazgatója. A MÁV ingatlangazdálkodási igazgatója.
Szabó Pál
A Horn-kormány idején annak a Hungalu vállalatcsoportnak volt a vezérigazgatója, amelybol Gyurcsány Ferenc privatizált ki néhány társaságot. A Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, emellett idén év eleje óta tagja a MÁV Zrt. igazgatóságának is.
Szilvásy Györgyné
A 90-es évek közepén igazgatósági tag több Altus-cégben (ARK Vagyonkezelo, Béta-Roll Rt.). Az ECE Projektmanagement ingatlanfejleszto csoporthoz tartozó Szinva Real Estate Kft. tisztségviseloje.

AZ APRÓ-VONAL DELEGÁLTJAI

Belán Gábor
A mások mellett Apró Piroska és ifj. Apró Antal által alapított S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt. volt felügyelobizottsági tagja. A Mahart-Szabadkiköto Zrt. vezérigazgatója.
Csatári József
Az S-Komplex Rt. társalapítója. 1998-ban Erdos Ákos egyik cégének közremuködésével megalapítja a Security Audit Tanácsadó Kft.-t.
Lengyel Gyula
A Magyar Villamos Muvek vezérigazgatójaként 1995-tol tanácsadóként alkalmazta Apró Piroskát. Az olajtároló-bizniszre szakosodó Fortus Rt.-t ezután közösen hozta létre az MVM és az Altus. Az MVM igazgatósági tagja.
Somogyi Tamás
Csatári József társa az Erdos-féle Security Audit Kft.-ben. Az MVM biztonsági fonöke, év eleje óta felügyelobizottsági tag a villamos muvek Erbe Energetika nevu kft.-jében.
Svoboda Petra
Az S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt. volt igazgatósági tagja. Apró Piroska titkárságvezetoje a Budapest Airportnál és az Altusnál. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori foigazgatójának özvegye. Két cége révén is kapcsolódik - a lebukásáig az NBH oltalma alatt álló - Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz.
Vajda József
Apró-rokon, egykori katonai elhárító. Ugyancsak alapítója, majd felügyelobizottsági tagja az S-Komplexnek. Ügyvezetoje a Honvédelmi Minisztérium Terra Kft. nevu cégének, emellett nyár óta felügyelobizottsági tag a tárca Armcom Zrt.-jében.

MÁSOK

Erdos Ádám

Ügyvéd, Erdos Ákos testvére. A Magyar RTL Televízió Zrt. igazgatósági tagja.
Hajdu Miklós
2002-ben a kormányzati szerepet vállaló Szilvásy Györgyöt váltotta a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség élén. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság delegáltjaként a kormányzati negyed projekt egyik elokészítoje, tervpályázat-bírálója.
Szilvásy István
Határor dandártábornok, Szilvásy György testvére. Az Állami Egészségügyi Központ foigazgatója.

A cikket a HetiVálasz.hu oldalon a következo címen találja: http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16817 [1]

------------------------------------------------------------------------------------------------------