Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. március 30., hétfő

2.154 - A fórumban több mint 120 szervezet képviselteti magát, Fricz állítja, ilyen széles körű civil összefogásra még nem volt példa Magyarországon

Von: Vattay Szabolcs
Gesendet: hétf
ő, 2009. március 30. 17:36
An: Kutasi József
Betreff: Gyertek a Hősök terére április 5-én!

 

Fricz Tamás politológus, kit az EchoTV politikai műsoraiban napi rendszerességgel láthatunk, hallhatunk, több civil szervezet vezetőjével, április 5-re, a budapesti Hősök terére vár minden Magyart.

 

„második rendszerváltásra van szüksége az országnak”. Vasárnap a Hősök terén civilek hallatják a hangjukat, Fricz Tamás szerint az akár több százezres demonstráció Döntsön a nép! jelszóval zajlik majd. A megmozdulás apropója Fricz szerint a „már a kialakult, totális válsághelyzet”, illetve annak a gyakorlatnak a befejezése, amely szerint „a politikai elit zárt szobákban dönti el azt egymás között, hogy merre menjen az ország szekere”.

 

Hatalmas demonstrációt hirdettek a civilek április 5-re a Hősök terére, Fricz Tamás ezt azzal indokolta: meg kell változtatni azt a bevett gyakorlatot, hogy az elit zárt szobákban dönti el, mi legyen az országgal. El kell felejteni a „megint a fejünk felett döntöttek”-féle kádári attitűdöt, s véleményt kell alkotnia a társadalomnak is. Olyat – folytatja a politológus –, amelynek hatása van a folyamatokra is.

 

A rendszerváltásból kimaradt a magyar társadalom – jelentette ki Fricz Tamás az MNO-nak, s mint a politológus kifejtette: egy „második rendszerváltásra van szüksége az országnak”. Vasárnap a Hősök terén civilek hallatják a hangjukat, Fricz Tamás szerint az akár több százezres demonstráció Döntsön a nép! jelszóval zajlik majd. A megmozdulás apropója Fricz szerint a „már a kialakult, totális válsághelyzet”, illetve annak a gyakorlatnak a befejezése, amely szerint „a politikai elit zárt szobákban dönti el azt egymás között, hogy merre menjen az ország szekere”. A Civil Összefogás Fórum néhány napja alakult, ugyanakkor már egy nyílt levéllel megtámogatták Sólyom László azon véleményét, amelyben az előrehozott választások mellett szállt síkra.

 

A fórumban több mint 120 szervezet képviselteti magát, Fricz állítja, ilyen széles körű civil összefogásra még nem volt példa Magyarországon. Mint elmondta, valóban arról van szó, hogy a „társadalomban meglévő politikai indulatokat mederbe kell terelni, s nem elég csak meghallgatni, elő is kell hívni a véleményeket”. Nagyon fontos, hogy az elmúlt 20 évben mellőzött s mára megszerveződött civil társadalom hallathassa a hangját, amelynek van ereje befolyásolni a folyamatokat is – hívja fel a figyelmet Fricz.

 

Szerinte meg kell szüntetni azt a kádárista attitűdöt, amely szerint az emberekben az él, hogy „megint döntöttek a fejünk felett, a mi életünkről”. Véget kell vetni annak, hogy a „nagyérdemű közönség” végignézi a műsort, s aztán elballag haza. Amíg ez él az emberekben – folytatja a politológus –, addig nem lesz igazi rendszerváltás.

(MNO)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------