Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. május 25., hétfő

2.520 - (FH)/Lánchíd,Hír: "Rendkívüli aszály - Magosz: intézkedjen a kormány!

"Rendkívüli aszály - Magosz: intézkedjen a kormány!

Az agrárminiszternek azonnal ki kell mondania, hogy aszály van, az öntözőcsatornákat ki kell tisztítani, a vizet pedig ingyenessé tenni, mert a szárazság miatt a gabona közel fele elpusztul - mondta csütörtökön Jakab István, a Magosz elnöke. Szerintük tarthatatlan, hogy fizetnek a kötelező vízgazdálkodási társulási tagságért, de semmit sem kapnak ezért, miközben 33 milliárdot elvontak a mezőgazdasági nemzeti támogatásból.

Vannak olyan térségek, amelyekben már most 30-40 százalék nem kelt ki a kukoricából, országosan arra számítanak, hogy a gabona közel fele megsemmisül, de ha így marad az időjárás, akkor ennél is súlyosabb lehet a helyzet - mondta Jakab István. A gazdák nem tudnak öntözni, noha hektáronként 800 forintot fizetnek a törvény által kötelezően megalakított vízgazdálkodási társulásokban és ugyanennyit a nemzeti kárenyhítési rendszerbe. Hajlandók fizetni, ha kapnak érte szolgáltatást - mondta Jakab. Az öntözőcsatornák eltömődtek, alkalmatlanok a víz odavezetésére, ahol pedig mégis van mód öntözni, ott csak a vízjogi engedélyeztetés 20 hektárra több, mint 100 ezer forint - sorolta a gazdaszervezet vezetője. Mindeközben a kormány az uniós pályázatok nemzeti támogatásából elvont 33 milliárd forintot - tette hozzá. Ahol pedig kiírták a tendereket, ott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal hónapok óta késlekedik az elbírálással - mondta még.

Azonnali hatállyal el kell rendelni a csatornák kitisztítását, ingyenessé tenni a vizet, a szigorú eljárási szabályok alól pedig mentesíteni a gazdákat, ezekre akkor van lehetőség, ha a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter bejelenti az aszályt - mondta Jakab. A miniszterelnököt pedig arra szólítják fel, hogy adják vissza a 33 milliárdot az ágazatnak. A Magosz azt tanácsolja a gazdáknak, hogy vízgazdálkodási társulási díj ügyében indítsanak próbapereket az ellenszolgáltatás hiánya miatt - mondta Budai Gyula szövetségi igazgató.

A helyzet érzékeltetésére Jakab elmondta, már ott tartanak, hogy ha mégis meg tudják venni az öntözőberendezést, azt őrizni kell, máskülönben reggelre ellopják. A nemzeti támogatás elvétele miatt pedig az úgynevezett faktorcégek már nem finanszírozzák a gazdákat a fedezet hiánya miatt, ennek következtében az újravetéshez szükséges magra sincs pénz - mondta a Magosz elnöke.

(FH)/Lánchíd,Hír
----------------------------------------------------------------------------------------------