Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. május 29., péntek

2.609 - 2009. május 29., 09:24 fidesz.hu > A kormánynak minél előbb távoznia kell

A kormánynak minél előbb távoznia kell
2009. május 29., 09:24 fidesz.hu

A mostani átmeneti kormány nem lesz képes a hosszútávú gazdasági lépések megtételére, ezért minél előbb távoznia kellene az ország éléről - mondta el Csaba László a Deák Ferenc Közéleti Klub csütörtök esti rendezvényén. Botos Katalin szerint nem szabad folytatni további privatizációt. Palócz Éva úgy látja: takarékos állami gazdálkodás és a magángazdaság teljesítményének növelésére lenne szükség.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a nemzetközi válságról kifejtette, hogy napjainkban három fajta krízis érvényesül: a pénzintézetek válsága, a világgazdaság szerkezeti kiegyensúlyozatlansága, ezek mellé társul a nyugati modell erkölcsi válsága. A három különféle válság eltér egymástól és nem érdemes összekeverni őket - tette hozzá. Csaba szerint Magyarországon ötfajta válság van jelen: bizalmi, gazdasági, társadalmi, foglalkoztatottsági és a fejlődési modell válsága. "Nem tudunk növekedni, amire rárakódik a külső recesszió, amit nem lehet egy aszpirinnel orvosolni". Csaba úgy látja, ez mostani válság több szempontból is más, mint a korábbiak, ezért nem lehetett könnyen előre látni a bekövetkeztét. Úgy működött a világban a gazdasági rendszer, hogy nyerni mindig lehetett, de veszíteni nem - tette hozzá.

Csaba szerint a hazai közigazgatás lassúsága is hozzájárult ahhoz, hogy nem lehetett gyorsan reagálni a krízisre, valamint a kormány bízott benne, hogy megindult a fellendülés a tavalyi évben. László szerint nem kerülhető meg a válsá kezelés során a kinek kérdése. "Felhatalmazás nélkül nem lehet távoli célokat kitűzni" - jelentette ki. Olyan kormány, amelyik a teljes mandátumát nem fogja kitölteni, annak nem joga foglakozni az évekkel későbbi lépésekről - mondta László. Nem szabad olyan intézkedéseket hozni, amiknek a megvalósulása csekély - tette hozzá. László szerint a gazdálkodást az nehezíti meg, hogy nem lehet tudni mi fog történi, ami ellehetetleníti a vállalkozásokat. "Azzal tenné a legjobbat a kormány, ha abbahagyná a válságkezelést és az átadás-átvétel feladatával foglakozna". László szerint egy fölálló új kormánynak mindenképpen kell egy elszámoltatási szakaszt tartania. Két év alatt lehetne levezetni a konszolidációt, majd a harmadik évre lehet növekedés és 2014-től lehetne négy százalékos gaz dasági bővülés - hangsúlyozta László.

Botos: A nemzetközi pénzintézetek vezénylésére szorulunk.

Importált és egyben hazai válságban van az ország - mondta el Botos Katalin közgazdász. A kipukkanó amerikai válságbuborék egyik oka, hogy morálisan megrendült a gazdaság - tette hozzá. "Nemcsak a pénzügyi problémák, hanem a reálgazdasági válság gyűrűzött be". A belső problémák függvénye a külsőnek, de az egyik legsúlyosabb hazai gazdasági probléma az eladósodottság - mondta Botos. Botos úgy látja, újra a nemzetközi pénzintézetek vezénylésére szorulunk. Az egyetemi tanár szerint a kapitalizmusba egy korábbi pazarló rendszer után érkeztünk a rendszerváltás idején. Az adósságállományt a korábbi vagyontárgyak eladásával tudtuk csak fedezni - tette hozzá. Botos szerint hiba volt a gépjárműiparra alapozni a hazai gazdasági szerkezetet. Az egyik legjobb megoldása az lenne szerinte, ha minél hamarabb legitimációval rendelkező kormány állna fel, a legnagyobb baj a bizonytalanság. "Nyugodt, higgadt kormányzásra van szükség". Botos úgy látja, nem szabad folytatni a további privatizációt.

A hatékonyságot kell növelni nem megszorítani

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a politikai hibák vezettek el a gazdasági hibákhoz az elmúlt években. A válság nem 2007-ben kezdődött, már korábban érlelődött - tette hozzá. "Sokan jelezték, hogy nem jó irányba megy a könnyű hitelezés és az abból való élés". Az államadósság óriásira növekedett, majd a lakosság deviza eladósodottsága következett be, mindezek növelték a külső finanszírozáshoz való lekötöttséget - tette hozzá. "Magunk hibájából jutottunk oda, hogy az IMF pénzére szorultunk" - mondta. A külföldi befektetők jobban megnézik, hova fektetnek be, ezért az állampapírpiac is nehezen mozdul meg a jövőben - hívta föl a figyelmet. Palócz úgy vélte, még jelenleg is sokkal többet költünk, mint amire lehetőség van.

"A kiadásokat le kellett faragni, nem volt más lehetőség" - utalt a Bajnai-kormány megszorító intézkedéseire. Nem a bérek befagyasztásán keresztül kéne spórolni, hanem a hatékonyságot kellene javítani és az összköltségeket csökkenteni - javasolta Palócz. "A nyugdíjkorrekciós rendszer megszűntetése hibás lépés volt" - mutatott rá a szakértő. Palócz szerint a családi pótlékot rászorultsági alapra kellene helyezni. A közgazdász szerint a mostani devizaárfolyam kedvező lehetőséget tud biztosítani az export számára. "Most lehetne kis piaci réseket találni az exportálók számára" - tette hozzá. Palócz szerint a munkát terhelő adókat csökkenteni kell. "Takarékos állami gazdálkodás és a magángazdaság teljesítményének a növelése szükséges" - zárta a Kopint-Tárki munkatársa.
(MNO)

------------------------------------------------------------------------