Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. május 28., csütörtök

2:549 - Több mint száz rendőr várta a Campona bevásárlóközpontnál Szűcs László tönkretett építési vállalkozót és a vele szolidaritást vállaló tucatnyi tüntetőt.

Csődben, védtelenül
Több mint száz rendőr vonult fel a becsapott és tönkretett vállalkozó ellen
2009-05-26 Magyar Hírlap

Több mint száz rendőr várta a Campona bevásárlóközpontnál Szűcs László tönkretett építési vállalkozót és a vele szolidaritást vállaló tucatnyi tüntetőt. A Kossuth térre indultak volna, hogy az építőipari lánctartozások ellen tiltakozzanak. Szűcsnek huszonkétmillió forinttal tartozik a fővállalkozó, pedig becsülettel elvégezte a rá bízott munkát.

Nagy erőkkel vonultak ki tegnap a fővárosi rendőrség munkatársai a Campona bevásárlóközponthoz. Határozatot adtak át Szűcs Lászlónak és társainak, amelyben megtiltották Kossuth téri demonstrációjukat. Szűcs a Baranya megyei Siklósról érkezett, hogy a parlament előtt a tönkretett vállalkozások érdekében tiltakozzon. A sanyarú helyzetben lévő vállalkozók így a Vértanúk terén demonstráltak.

"Három turisztikai létesítmény kivitelezését végeztem el Siklós környékén, de a fővállalkozó csak a munkám felét fizette ki. Az általános forgalmi adót a soha ki nem fizetett pénzem után is be kellett fizetnem" - mondta lapunknak Szűcs László. Szerinte a Fehér T. és Társa Kft. tartozik neki a horribilis összeggel.

"Nórántné Hajós Klára, a Dráva-projekt vezetője - amelynek keretein belül valósultak meg a Siklós környéki turisztikai létesítmények - ajánlotta az említett kft.-t. A projektvezető kijelentette, hogy a munkám első osztályú, de csak az átadás-átvétel után tud segíteni, hogy a pénzemhez jussak. Ezután azonban nem tárgyalt már velem" - mondta Szűcs, majd hozzátette, hogy az elvégzett munkáról hiába van szerződés és jegyzőkönyv, a Fehér T. és Társa Kft. mégsem fizetett. Pedig fővállalkozóként megkapta jussát a Dráva-projekttől.

A turistapihenők - amelyeket a Fehér T. és Társa építtetett - a Dráva ökoturisztikai fejlesztésének több mint egymilliárd forint értékű programjának keretében uniós támogatással létesültek. Ráadásul a Dráva-programot a Dél-Dunántúl turizmusáért díjjal tüntette ki a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság.

Szűcs nemcsak az anyagokat vette meg saját pénzén, hanem a munkásait is becsületesen kifizette. Az adóhatóság azonban annak az áfáját is követelte tőle, amit soha meg nem kapott.

"Időközben a Széchenyi-hitelemet is felmondták, privát hiteleinket sem tudtuk fizetni. Tönkrementem, pedig öt gyerekem van. Adósságom jelentős, kilábalásra pedig csak a jogos pénzemmel lenne esélyem. Párom siklósi házát és pécsi telkét is el akarják árverezni" - mondta a vállalkozó. A fővállalkozó a peres eljárás elindításának ellenére sem fizette ki a munkát, az ítélet évekig elhúzódhat, addig a család mindenét elveszíti.

"Az állam azokat bünteti, akik becsületesen dolgoznak, s embereket a munkájukért aláznak meg. Az életünk ellehetetlenült csak azért, mert dolgoztam. Adócsalónak kiáltanak ki, pedig a kormány az, amely az ügyeskedőket védi" - panaszolta Szűcs László.
Szarvas Szilveszter
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------