Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. május 25., hétfő

2.524 - 2009-05-25 19:54 barikád.hu > A rombolás tovább folytatódik: Megszavazták a gyes, a gyed és a családi pótlék megkurtítását

A rombolás tovább folytatódik: Megszavazták a gyes, a gyed és a családi pótlék megkurtítását
http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-barikad-k.gif2009-05-25 19:54 barikád.hu

Az Országgyűlés 199 igen, 164 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta hétfőn a gyes, a gyed és a családi pótlék megkurtítását. A szavazáson Baja Ferenc és Deák Istvánné szocialista képviselők nemmel voksoltak, a szintén MSZP-s Warvasovszky Tihamér pedig tartózkodott. Lengyel Zoltán és Gyenesei István független képviselők is tartózkodtak, az ugyancsak független Császár Antal pedig igennel voksolt.

Gyurcsány Ferenc nem volt jelen a szavazáson. Három szabad demokrata képviselő, Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor pedig ott voltak ugyan a teremben, de nem nyomtak gombot. Ugyanígy tett az SZDSZ-ből Világosi Gábor is, aki éppen elnökölt, ezért nem szavazott.

A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet. A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.

A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol továbbra is három évig kapják a kismamák a pénzt. Az előzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelentene az államnak a gyes idejének csökkentése.

A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik.

A kormány szándéka szerint a családi pótlék nem szűnik meg, ám annak összege sem idén, sem pedig jövőre nem változik. Eddig évente átlagosan négy-öt százalékkal emelték - ez marad el a következő időszakban. Erről a 2010-es költségvetés szavazásakor dönt az Országgyűlés.

FH - barikád.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------