Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. december 26., péntek

1.442 - Árva Vince atyát sokan gyászolják a világ magyar közösségeiben

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: csütörtök, 2008. december 25. 21:19
An: Kutasi József (094223)
Betreff: Árva Vince atya sok csángó segítőjét magához szollította az Úr - Hová temetik Árva Vince atya földi testét?

 

Árva Vince atya sok csángó segítőjét magához szollította az Úr

Nem engedték be a magyar mentőhelikoptert Romániába
2008.12.10 19:45 MNO

December 10-én mentőhelikopterrel Marosvásárhelyről Budapestre szállították Árva Vince atyát, pálos szerzetest - írja a Magyarok Világszövetségének közleménye.

Árva Vince atya három héttel ezelőtt Csíksomlyón elesett és nyakcsigolyatörést szenvedett. Az életmentő műtétet Marosvásárhelyen Dr. Salcudeanu Dorin vezette orvos-csapat végezte november 23-án. Azóta Árva Vince atyát az intenzív osztályon kezelték.

A beteg most vált szállíthatóvá. Marosvásárhelyről mentőhelikopter szállította Nagyvárad mellé a magyar-román határra, ahol hordággyal áttolták a magyar oldalra, ahonnan magyar mentőhelikopter szállította Budapestre. Erre a bonyodalomra azért volt szükség, mert a román hatóságok nem adtak a magyar mentőhelikopternek berepülési engedélyt Románia légterébe. Árva Vince atya még nem látogatható - olvasható a szervezet közleményében. (MTI)

Árva Vince atya temetése...
2008. December 20. 19:05:27

Árva Vince atya 2008. december 15-én, hajnalban hunyt el, három héttel azután, hogy Csíksomlyón súlyos baleset érte. Elvesztése sokakat megrendített, hisz Ő volt korunk egyetlen magyar pálos szerzetese. Halálával a magyar pálos szerzetesrend egyeőre megszűnt létezni, hiszen az a rend, amelyet ma pálos rendnek neveznek, 1784-ben elszakadt az eredeti magyar alapítású pálos rendtől, és önálló lengyel konventté vált.

Árva Vince atya temetése január 5-én lesz Székesfehérvárott. 10 órakor Spányi Antal megyéspüspök celebrál engesztelő szentmisét a székesfehérvári Szemináriumi templomban (8000 Székesfehérvár, Petőfi S. u. 2.), majd a Szentháromság (Hosszú) temető papi sírkertjében helyezik örök nyugalomra.

Kísérjük el utolsó útjára minél többen, tisztelegve ezzel élete és munkássága előtt!

"Ezek egytől egyik szent emberek, és ha valaki élő szentet akar látni, menjen... Pilisszentkeresztre, mert itt a régi atyák - szinte az összes - romlatlan testtel várja a feltámadást.' - Kapisztrán János a pálosokról.

(Szent Korona Rádió nyomán)

Árva Vince atyát sokan gyászolják a világ magyar közösségeiben

A Magyarok Világszövetsége és a Fráter György Alapítvány megrendülten tudatja, hogy 2008. december 15-én, hajnali két órakor Budapesten, az Országos Baleseti Kórházban elhunyt Árva Vince atya pálos szerzetes.A kommunizmus évtizedeiben betiltott Pálos Rend életben tartásában meghatározó szerepet játszó Árva Vince atya idén fejezte be az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend alapítója, esztergomi Boldog Özséb szentté avatási dokumentációját, amely feladat elvégzésével 1985-ben bízta meg őt Magyarország akkori bíborosa, Lékai László. Halála egy nappal a Pálos Rend teljes körű pápai jóváhagyásának 700. évfordulója után következett be. Ezen a napon, 2008. december 13-án a Magyarok Világszövetsége Pálos emléknapot szervezett, amelynek keretében Árva Vince atyának Boldog Özséb szent életéről kellett volna előadást tartania. Kényszerű távollétében, akaratának megfelelően, munkatársai átadták a Magyarok Világszövetségének az általa 23 éves munkával összeállított, Boldog Özséb szentté avatását szolgáló köt eteket, szám szerint tizenhetet.

Árva Vince atya közel egy hónappal ezelőtt, Csíksomlyón tartózkodva a fürdőszobában megcsúszott és elesett, nyakcsigolyatörést szenvedve. Bár három héttel ezelőtt sikeres, akkor életmentőnek tűnő műtétet hajtottak végre rajta Marosvásárhelyen, tüdejének működése nem indult újra, és ezért mesterséges lélegeztetésre szorult. Pár nappal korábban átszállították Budapestre, de állapota fokozatosan romlott, visszafordíthatatlanná vált.

Árva Vince atyát sokan gyászolják a világ magyar közösségeiben.

A Magyarok Világszövetsége és a Fráter György Alapítvány saját halottjának tekinti Árva Vince atyát.

Temetéséről később intézkednek.
MVSZ Sajtószolgálat


Lejegyezte: Csángó Bogdán Tibor

(Magyarfalu/ Bákó/Románia)

Kedves András Testvérem, kedves Testvéreim, Barátaim!

Vince atya lelke ott marad ahol a Fehér Táltosok, a Pálosok szent tevékenységüket kifejtették, testét - akarata ellenére, erőszakkal - bárhol is temetik el.

Szeretettel javaslom, hogy 2009. január 5-én 10 órakor - amikor az erőszak meggátolja testének méltó helyre temetését - Pilisszántón, Boldog Özséb sírjánál vegyünk búcsút Vince atya földi lététől, kérve a Teremtőt, hogy részesítse Legmagasabb Kegyelmében az ellene földi halálában is vétőket.

Aki ismerte Vince atyát, az tudja, hogy legnagyobb szentjeink közé tartozik, függetlenül attól, hogy a hatalom boldoggá vagy szentté avatja-e bármikor, vagy nem.

Szeretettel kérlek Benneteket, áldozzatok emlékének, átérezve, átélve gondolatait a http://eunyet.hu/hirlevel/Vince_atya.wmv video segítségével.

Kelt Szegeden, 2008. december 24-én.
A krisztusi örök értékrend szerinti magyar szeretettel:
Halász József, a Szent Korona alázatos szolgája

Hová temetik Árva Vince atya földi testét?

Tisztelt Spányi Antal Megyés Püspök Úr!


Megrendülve értesültünk arról, hogy az Úr 2008. évének december havában, elhunyt a magyarságért és az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendért, oly sokat áldozó Árva Vince atya. Munkássága példa értékű mozgalmunk előtt, hisz a kommunizmus alatt titokban, a veszéllyel nem törődve vált pálos rendi szerzetessé, s élete folyamán mindvégig arra törekedett, hogy újra erősnek láthassa a sok viszontagságon keresztül ment Szent Pál nevével megtisztelt szerzetesi közösséget, s ez által Magyarországot. Példaértékű előttünk az a munka is, melyet ránk, magyarokra hagyott halála előtt nem sokkal, s melynek segítségével talán új személlyel bővülhet hazánk szentjeinek amúgy sem rövid sora.

Értesültünk arról, hogy Árva Vince atyát Székesfehérváron kívánják örök nyugalomra helyezni, annak ellenére, hogy a renden kívüli életre kényszerült szerzetes Pilisszántón szeretett volna megpihenni. Az atya 15 éven keresztül teljesített lelkészi szolgálatot a pest megyei községben, hol nagy tiszteletnek örvendett, s azt hirdette, hogy itt fekszenek a Boldog Özséb által alapított ősi pálos kolostor romjai.

Tisztelt Megyés Püspök Úr! Kérjük, tegyen eleget Árva Vince atya, és az őt tisztelők kérésének, hisz úgy érezzük, nincs megfelelőbb hely egy ember megnyugvása számára, mint az, melyet magának kívánt, melyhez leginkább ragaszkodott életében, s melyhez oly sok élmény és Isteni jel köti! Talán ilyen jel volt Árva Vince atyának az is, hogy a templom alatti rejtett barlangban megtalálták azt a bizonyos keresztet, mely azóta Pilisszántó egyik jelképévé vált. De talán az sem véletlen, hogy a település az elmúlt években zarándokhellyé vált, s egyre többen keresik fel a hegyoldalban található keresztet, a Csillagösvényt, és a nemrég elkészült Boldogasszony kápolnát.

Tisztelt Megyés Püspök Úr! Reméljük, meghallgatásra talál levelünk, s ezzel együtt kérésünk, hogy Árva Vince atya temetése ne Székesfehérvárott legyen megtartva, hanem a Pilisben, azon a helyen, hol talán rendjének korábbi tagjai is pihennek. Hangsúlyozom, pihennek, hisz Kapisztrán János a hegységben tett látogatása alkalmával romlatlan holttestekről írt a pálosok kapcsán, s feljegyezte azt is, hogy ezek a halottak a feltámadásra várnak.

Szeretnénk, ha minden évben elzarándokolhatnánk a Pálos Rendért, s így Hazánkért oly sokat megtevő Árva Vince atya sírjához a pilisszántói templomkertbe. Kérjük Önt, tisztelt Spányi Antal Megyés Püspök Úr, hogy tegyen eleget kérésünknek, s közbenjárásával érje el, hogy ezt a nagyszerű embert, kiváló szerzetest itt, a Pilisben kísérhessük utolsó útjára!

Mélységes tisztelettel, áldott Karácsonyt kívánva:
Gribek Dániel,
a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
pilisvörösvári szervezetének elnöke
szentkoronaradio.com

Csókolj meg Nagy László

Nézz az arcomba, ember arc? Csupa fájdalom, Isten kegyelméből megtartott egykor gyönyörű ábrázat. Sírós dagadt szemem, zokogó lelkem, mind mind itt van az arcomon. Van házam hazám, van e még? Csak Isten van. Felnézek minden este az égre és eltakarják a felhök Nagy Nimródot, hol vagy? Kérlelem gyertek le, nagy bajban a Föld, az ember, a Haza, segítsetek. Nem találom a Zeniten, hiába keresem hol jársz Orion? Tán úton felénk? Két fiút adtam e hazának, Emberek lettek, nem az én dicsőségem Ő fogta kezem. Két unokám már le jött, lesz-e jövöjük. Tudom, nemzetek Krisztusa Magyarország. Istenem irgalmazz, ha lehet vedd el tőlünk e pohárt. Meg tud-e csókolni Nagy László, sóskönnyeimmel szétmálott orcámat rekedt fájdalmas hangomat vagy megvetsz, mert méltóság nélkül fájok. Emberi arcom volt, Isten segítségével végig éltem az élhetetlent, szememre szürke hályog nött, nem tudtam nézni amit látok, pedig egykor kérés nélkül is át tudtam vinni a szerelmet a túlsó partra. Hát várlak.
Dóczi Gabriella

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------