Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. december 25., csütörtök

1.432 - Nagy Ákos újságíró cikke az egyik utolsó Benkóékról szóló tudósítás ebben az évben.

 

 

Von: bencolor@benko-dixie.hu [mailto:bencolor@benko-dixie.hu]
Gesendet: csütörtök, 2008. December 25. 14:29
An: Kutasi József München


 

 

Nagy Ákos újságíró cikke az egyik utolsó Benkóékról szóló tudósítás ebben az évben.

Ezzel a rövid olvasmánnyal búcsúztatjuk az ó- évet,

Boldog Újesztendőt kívánva

 

Benkó Baráti Kör

Benkó: Egyházi és világi

 

A Karácsonyi Mise nagy koncertturnéjával zárja az évet a Benkó Dixieland Band. A sorozat utolsó állomása december 28-án, vasárnap este 19.30 órai kezdéssel  lesz  Budapesten a Kongresszusi Központban.

- A tavaly december 29-én a Művészetek Palotájában bemutatott Karácsonyi Misének mi az előtörténete? 

A Benkó Karácsonyi Mise a világon egyedülálló tradicionális jazz mise, amely több mint két évtizedes alkotó munka után érte el végső formáját.

Már 1982-ben, egy amerikai koncertturnén több misén működtünk közre. Megfogott a szertartások különleges hangulata, a New Orleans-i jazz rendkívüli hatása. Akkor elhatároztam, hogy az ottani szertartások zenei hangulatát és a hagyományos európai egyházak hagyományos világát egy New Orleans-i jazz misében próbáljuk összehozni.

A mű első változatát 1991-ben a nyíregyházi református templomban mutattuk be. Bozorádi esperes úr celebrálta a misét, melyet a Magyar Televízió is közvetített. Már akkor partnerünk volt a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar Szabó Dénes vezényletével.

Később több kórus kért bennünket, hogy írjuk meg a Benkó Mise zenemű változatát. Erősítsük benne a kórusok szerepét, hogy a világ nagy kórusai méltó feladatnak tekintsék előadását. A mű végleges formájának ősbemutatójára 2007. december 29-én került sor a budapesti Művészetek Palotájában. Az előadást fejlett technikával, a legmodernebb módszerekkel televízióra rögzítettük. A műsort kiadtuk DVD lemezen. Ezt a felvételt közvetíti majd  2009. karácsonyán a Magyar Televízió.

- Az idei Karácsonykor hol hallhatják a nézők a Benkó Misét?

Magyarországon hat városban. December 15-én Pécsett, a református templomban Pécs városa a Benkó Misével nyitotta a 2009-es Vallás Évét. Ezt a nyíregyházi bemutató követte, ahol a Bujtosi Sportarénában zsúfolt teltház ünnepelte a művet és Nyíregyháza büszkeségét, a Cantemus Vegyeskart.  Következett Miskolc, majd Kaposvár.

Karácsony után, december 27-én adjuk elő a Benkó Misét Debrecenben, és 28-án vasárnap este zárjuk a turnét Budapesten, a Kongresszusi Központban. Minden előadáson partnerünk a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, szólista vendégeink Berki Tamás ének, Mikó Ilona ütők, Varga Tibor klarinét és Lázár István trombita. A művet vezényli a Kossuth-díjas Szabó Dénes karnagy.

- Hogyan tovább? Milyen tervekkel vágnak bele a 2009-es évbe?

A DVD -n megjelent Benkó Karácsonyi Mise felvételét szeretnénk minél több emberhez eljuttatni. Reményeink szerint elindul a mű nemzetközi karrierje is.  Szentpétervár után  remélem  a Vatikánban is sor kerülhet egy bemutatóra.

- Reméljük nem hanyagolják el a hagyományos Benkó stílust sem!

Szeretnénk életművünket minél nagyobb közönség elé tárni. Ennek egyik legnagyobb lehetőségét a fiatalok által nagyon kedvelt you tube broadcast youreself  internetes zenei oldalban látom. Ma már több mint 300 zeneszámunk van fent a hálón, lassan szeretnénk elérni az 500-as repertoárt. Büszkék vagyunk rá, hogy több számunk vezeti a világranglistát – pl. a Petite Fleur, amely a világon ma már igen kedvelt Benkó szám!

- Fiatalodik, vagy öregszik a Benkó Dixieland Band? 

Évek óta tudatosan törekszünk saját utánpótlásunk nevelésére. A ma már legendás bőgősünk Vajda Sándor, és trombitásunk Zoltán Béla utódját megtaláltuk, Járay Jánost is egy rendkívül tehetséges dobos követte. Kelemen Zsolt, Szalóky Béla és Kovacsevics Gábor méltó partnerei lettek az aranycsapat Nagy Iván, Halmos Vilmos, Nagy Jenő gárdájának.

- Ha összeállna itthon egy dixieland szupergroup, lehetne olyan népszerű, mint lett a Benkó? 

Nehéz megjósolni, de nehéz lenne 50 éves történetünket pár év alatt behozni.  Megváltozott a világ, sok korábban kihasználható lehetőség ma már nem létezik. Nagyon tehetségesek a fiatalok, de a média hatalma nem a minőségi produkciókat karolja fel. Hulló csillagok születnek többnyire, azokkal viszont nehéz értékes csapatot építeni. Arról nem is beszélve, hogy ma még a szupergroup több tagja a Benkó Dixielandből kerülne ki.

Nagy Ákos

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------