Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. december 29., hétfő

1.480 - Nemzeti Hirhalo >Lőrincz Miklós: Ha a Fidesz győz, akkor neki kell ezt a hihetetlen mértékű adósságot törlesztenie

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet:
hétfő, 2008. december 29. 17:45
An: Kutasi József (094223)
Betreff:
Most a közbizalomhiánya mellett időből van a legkevesebb.

Mi a teendő? Merre tartson a Fidesz?

Ha a Fidesz győz, akkor neki kell ezt a hihetetlen mértékű adósságot törlesztenie

A cím kísértetiesen emlékeztet Lenin "Sto gyelaty" című munkájára. Most a legnagyobb ellenzéki párt a Fidesz szemszögéből vizsgáljuk meg a következő évet. A 2009-es esztendő a leghosszabb év lesz sok szempontból a magyar politikai közéletben. Kora nyáron EP parlamenti választások, utána szinte azonnal megindul a kampány a 2010-es országgyűlési választásokra.

Az MSZP most helyzeti előnyben van az IMF-től kapott választási segítség miatt. Ezt a rekord nagyságú hitelt pont a választásokig lehet elkölteni. De a következő kormány ideje alatt kell visszafizetni. Köszönjük IMF! Mert így elegáns. Mert nem kötötték előrehozott választásokhoz.

Így a jelenlegi miniszterelnöknek módja és lehetősége van annyi pénzt félre tennie a felvett hitelből, hogy pénzbeli gesztusokat tegyen a meghatározó szavazócsoportoknak a következő választások előtt. Az az körülbelül jövő ilyenkor már osztogatni fog. Ezzel tovább erősítve a sikeres válságkezelő szerepet, -amit a bal-lib média már megkezdett sulykolni a fejekbe- egy év múlva azt kommunikálva, hogy túl vagyunk a nehezén! Egy felemelkedő jövőképet festve a szavazópolgárok elé, természetesen ha az MSZP- re szavaznak.

Ha 2010-ben az MSZP győzne, akkor a baloldal zászlóshajójának már óriási gyakorlata van a megszorításokban. Hiszen az általa felvett, és elköltött kölcsönöket neki kéne visszafizetnie. A rendszerváltás utáni baloldali kormányzások, megszorítások története. Ugyancsak kellő gyakorlatra tettek szert az elégedetlenségek rendőri erővel történő szétverésében.

Ha a Fidesz győz, akkor neki kell ezt a hihetetlen mértékű adósságot törlesztenie. Nézzük meg mik a lehetőségei a leendő polgári kormánynak, hogy elkerülje a jórészt Gyurcsány Ferenc által felállított csapdákat.

A polgári párt meghatározó pénzügyi, gazdasági szakembereinek utazó nagykövetenként fel kell venni minden jelentősebb, pénzügyi, és gazdasági világszervezet vezetőjével a kapcsolatot. A 2010-es választást meg lehet nyerni az ő segítségük nélkül is. Tartósan, több cikluson keresztül kormányozni azonban nem, mert a szocialisták adósságspirálba vitték az országot.

Kiegyensúlyozott külpolitikát kell folytatni. Magyarország mára elvesztette a külpolitikában a '90-es évek elején meglévő régiós vezető szerepét. Politikailag, gazdaságilag, katonailag a nyugati szövetségi rendszerhez tartozunk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni geopolitikai helyzetünket. Az orosz-grúz konfliktus megmutatta, hogy jaltai egyezmény még a mai napig is érvényben van. A benesi dekrétumok szintén.

Kommunikációs irányváltás

Abba kellene hagyni a parlamenti ki, és bevonulásokat. Minden bizottsági, és parlamenti munkában aktívan részt kellene venni. Például a párt vezetőinek akik több ciklusos kormányzásra készülnek, illik végig ülnie a költségvetési vitákat.

Elkerülhetetlen, hogy a szocialistákkal valamilyen érdemi párbeszéd kezdődjön. Az ország bajai most jóval nagyobbak attól azt, hogy ezt mellőzze a legnagyobb ellenzéki párt. Az ország 2/3-ban Fideszes önkormányzatok működnek. A válság érinti- ha másként nem a kormányzati elvonások miatt-ezen önkormányzatokat is. Tehát Fideszes polgármestereknek kell munkahelyeket megszüntetni. Most tekintsünk el a politikai vonzatától. Mármint attól, hogy hogyan kommunikálná le ezt a kormánypárt. Nézzük pozitívan a dolgokat. Az Uniós pénzek elosztásának sokkal hatékonyabb módját kell megvalósítani. Aztán egyszer az önkormányzatok adósságállományát is kezelni kell. Mi történne, ha a jórészt külföldi tulajdonú bankok helyett az önkormányzatokat konszolidálnánk?

Végül de nem utolsósorban a személyzeti politikáján kellene változtatnia a legnagyobb ellenzéki pártnak. Van néhány elhasználódott arc a pártelnök körül. Jól mutatna néhány új ezeken a posztokon. A Fidesz második vonalbeli gárdáját kellene lecserélnie szinte teljesen. A helyi szintekre, a választott vezetőkre kellene a jelöléseket bízni. Ezekkel az új, és hiteles arcokkal nekiindulni a jövő évnek. Őket megfelelő ütemben fel lehet készíteni 2009 végére. Kommunikációsan is fel lehet őket építeni. Ezzel az ütőképes csapattal lehet választást nyerni.

Aztán eljött az ideje egy valós programnak

Például a családi adózással, adócsökkentéssel, munkahelyteremtéssel. Mondjuk évenként 2-3 százalékkal csökkentve az adóterheket, előbb-utóbb érezhető hatása lesz. Valószínű, hogy ez a költségvetést sem zilálná szét. Ezek mellé fel kell készíteni az embereket a várható nehézségekre. Mert a megpróbáltatásoknak még nincs vége. Egyben reményt is kell adni az embereknek. A társadalom többsége apátiában van. A remény nagyon fontos. Fel kell rázni az embereket a fásultságból. Következetes, kiszámítható, becsületes politikával vissza lehet szerezni a bizalmat. Véget kell vetni a következmény nélküliségnek.

Nagyon nehéz év lesz a következő év. Ettől nehezebb csak a választások megnyerése után jön. Nem szabad heteket elvesztegetni majd a kormány alakítással. Nem csak az első két lépést kell látni, hanem az első évet is, azt, hogy mit, és mikorra szeretne a polgári kormány végrehajtani.

Most a közbizalomhiánya mellett időből van a legkevesebb.

Lőrincz Miklós
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------