Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 17., vasárnap

18.078 - "Minden idők egyik legnagyobb közéleti botránya kezd kibontakozni"


"Minden idők egyik legnagyobb közéleti botránya kezd kibontakozni" 
2013. november 15., péntek, 14:55 MTI - HVG 

Az LMP érdemi vizsgálatot követel abban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt ellenőrzési koordinátora által kirobbantott ügyben, ahol Horváth András állítása szerint nagyvállalatok ezermilliárd forintos értékben csalnak adót a hatóság tudomásával. 

Vágó Gábor a NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatóságának otthont adó épület bejárata előtt tartott rendezvényen azt mondta, minden idők egyik legnagyobb közéleti botránya kezd kibontakozni, amelynek mérete csak az olajügyekhez mérhető. 
Vágó Gábor nevetségesnek tartja, hogy az adóhatóság két nap alatt ki tudott vizsgálni egy akár már több éve zajló ügyet, amelyik - állítása szerint - éves szinten több ezer milliárd forint elcsalásáról szólhat. 
Az LMP véleménye szerint az ügynek egyszer és mindenkorra a végére kell járni, mert miközben az adóhatóság "a kisvállalkozók vérét szívja folyamatosan", a kiemelt adózók ezermilliárd forintokat csalhatnak el - mondta. 

Fotó: Stiller Ákos 
Az ügy kirobbantója, Horváth András, kamerák kereszttüzében

A párt által az ügyben indított parlamenti vizsgálóbizottsági kezdeményezés kapcsán felszólította az azt eddig nem támogató Fideszt és az MSZP-t, hogy "ne sumákoljanak". Vágó Gábor azt mondta, tisztánlátásra van szükség az ügyben, ezért a sajtótájékoztató alatt a párt négy kezeslábasba öltözött aktivistája - ezt demonstrálva - lemosta az épület néhány ablakát. Végül azt kérte, hogy minél többen csatlakozzanak az eset kapcsán szervezett jövő heti demonstrációhoz. 
Horváth András, aki már benyújtotta az adóhatósághoz a lemondását, egy november 8-i sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. 
Ezt az állítását a csütörtöki sajtótájékoztatóján is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban tett feljelentését követően, egy sajtóhír alapján úgy tudja, hogy az ügyészség feljelentéskiegészítést kért. Ha ez így van, akkor szerinte az ügyészség hozzáállása időhúzó, mivel elmondása szerint ő több ügyben is bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek. 
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn jelentette be, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, az adóhatóság az ezzel ellentétes nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen. 

Kapcsolódó: 
   Védelmet kért magának és tanúinak a renitens NAV-os 
   Családjáért reszket a kitálaló adóellenőr 
   A vezetők dőzsöltek a daganatos gyermekek pénzén 
   Vörösiszap-károk: elköltötték az összegyűjtött pénzt