Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.141 - Megvizsgálja az ügyészség a szervezett bűnözés kapcsolatát a kormányzattal?



Megvizsgálja az ügyészség a szervezett bűnözés kapcsolatát a kormányzattal? 

Megvizsgálhatja egyes kormányzati körök és a szervezett bűnözés kapcsolatát a Fővárosi Főügyészség. Erről tájékoztatta a legfőbb ügyész Lengyel Szilviát és Schiffer Andrást. A két LMP-s országgyűlési képviselő azt kérdezte Polt Pétertől, kivizsgálják-e, hogy a fekete húspiac szereplői milyen kapcsolatban állnak a kormányzattal. Sajtóhírek alapján ugyanis egyes bűnözői körök lobbiztak a kormánynál annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a hústermékek korábban beharangozott nagyarányú áfa-csökkentése. (A hatályos áfa-teher fenntartása azoknak a feketegazdaságban működő vállalkozásoknak az érdeke, amelyek törvényellenesen nem fizetik meg a 27 százalékos forgalmi adót.) 

"Bízunk benne, hogy az ügyészség ténylegesen végigviszi a vizsgálatot, hozzájárulva az államigazgatás megtisztulásához és az államba vetett bizalom erősítéséhez" - jelentette ki Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. "Az évi 1700 milliárd forintot kitevő áfacsalások egy szűk kört juttatnak hatalmas jövedelemhez az egész társadalom kárára. Ráadásul az ezt szolgáló kamionforgalom értelmes gazdasági tevékenységek elől szívja el a forrásokat és súlyos környezetszennyezést okoz. Reméljük, hogy az ügyészség fellépése segít visszaszorítani ezt a káros tevékenységet" - tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. 

A két országgyűlési képviselő kérdése és az ügyészség válasza itt letölthető: 
http://www.parlament.hu/irom39/12935/12935.pdf 
http://www.parlament.hu/irom39/12935/12935-0001.pdf 

Kapcsolódó: 
   Legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert az Országgyűlés hétfőn. Mandátuma kilenc évre szól 
   APEH-vezető lett a korrupt rendőrből 
   Kirúgták a Gurcsány-cég adatait nézegető APEH-est 
   A rendőrség eltusolja a társadalmi felindulást kiváltó eseteket 

"Prosecution orders probe on alleged NAV crimes" - írja angol nyelvű hírében az MTI, vagyis azt állítják, hogy az ügyészség elrendelte a vizsgálatot a százmilliárdos áfacsalások ügyében. Pedig valójában visszaküldte az ügyet a rendőrségnek, feljelentéskiegészítést kérve. Azt, hogy elrendeli-e a nyomozást, majd csak a kiegészítés után dönti el. (MTI - 444