Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.142 - Megtiltották a kereszt viselését a norvég műsorvezetőnek NOVEMBER 26, 2013 Idők jelei


Megtiltották a kereszt viselését a norvég műsorvezetőnek 
NOVEMBER 26, 2013 Idők jelei 

Úgy tűnik, a norvég állami televízió hírbemondói mostantól nem viselhetnek keresztet adás közben. 


Az NRK csatorna öltözködési kódexe, amely nem ajánlja "vallásos vagy politikai jelentést közvetítő" ékszerek viselését, azután került a figyelem középpontjába, hogy néhány néző panaszt tett Siv Kristin Saellmann, a csatorna egyik népszerű műsorvezetője ellen, mert egy fekete kövekkel kirakott arany keresztet viselt a nyakában. 
A nézői reakció eredményeként Anders Sarheim, a csatorna területi szerkesztője felkérte a műsorvezetőt, hogy többet ne viselje az ékszert. 
Siv Kristin Saellmann egy helyi lapnak adott interjúban a következőket mondta: 
"Nem tetszik, hogy bárki betelefonálhat és közölheti a főnökömmel, hogy mit viselhetek és mit nem."
Mrs. Saellmann keresztény, de a keresztet, amit a férjétől kapott ajándékba, divatcikk-ként, nem pedig vallási meggyőződésből hordja. 
"Nem a provokáció volt a célom. Keresztény vagyok, de az ékszert azért hordtam, mert tetszik, eszembe sem jutott, hogy bárki így reagálhat rá." 
A műsorvezető elmondta, hogy bár főnöke nem közölte vele, hogy pontosan kik tettek panaszt, úgy érzi, nem muzulmánok, hanem humanista csoportok tagjai lehettek. 
Anders Sarheim egyértelműen fogalmazott a Vart Land nevű lapnak a csatorna öltözködési szabályzatát illetően, azonban az intézkedést nagyon sokan túlzónak találták és elítélték a többségében keresztény Norvégiában. Sven Egil Omdal, ismert norvég médiaszemélység szerint ismét "ágyúval lőttek verébre", amikor megtiltották a kereszt viselését. 
2006-ban a brit BBC-nél történt hasonlóan ellentmondásos eset, amikor a csatorna vezetői megtiltották Fiona Bruce műsorvezetőnek a kereszt viselését a hírek adása alatt. Később a döntést megváltoztatták és a műsorvezető ismét hordhatta a szimbólumot. 
Az esettel a Kossuth rádió is foglalkozott, az angol nyelvű hírekkel ellentétben azonban a muzulmán-keresztény ellentétre helyezve a hangsúlyt: 
"Muzulmán vallási vezetők azonban az esetek többségében az ilyen hírekre úgy reagálnak: szamárság - ezt Surján László néppárti EP-képviselő mondta a Kossuth Rádiónak. 
"Ők soha nem lépnek fel a keresztény jelképek viselése ellen, és nem szeretik, ha belekeverik őket ezekbe a számukra érthetetlen vitákba. A muzulmánok komolyan veszik saját jelképeiket, és elfogadják, ha mások is így vannak ezzel" - hangsúlyozta. 
A politikus szerint alapvető emberi jogot sért a norvég televízió vezetése, amikor a "hitvallásként viselt keresztet leparancsolja" a műsorvezetőről. "Ettől válik semlegessé egy televízió?" - tette fel a kérdést Surján László."
 
Források: bbc.co.ukthelocal.nohirado.hu 

Kapcsolódó: 
   Hét vulkánkitörés hat országban néhány óra leforgása alatt 
   Az ördögimádók számára elfogadhatók lehetnek a "Mindenhatóhoz" intézett imák, mondja az ateistákat képviselő ügyvéd 
   Az amerikai hadsereg "belföldi gyűlöletkeltő csoportként" azonosította a keresztény szolgálatot 
   Mit gondolnak az amerikaiak a végső időkre vonatkozó bibliai próféciákról? 
   Jézus neve a támadások középpontjában 
   Beperelték az iskolát egy Jézust ábrázoló kép miatt 
   A hadsereg meghátrál a keresztény evangelizációval kapcsolatban 
   Elképesztő dokumentumok! Az emberiség ellen vívott háború eszközei mind valóságosak!