Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 27., szerda

18.145 - A bűntársak védelmében: a Fidesz szabotálja a NAV kitálaló adóellenőrének meghallgatását



A bűntársak védelmében: a Fidesz szabotálja a NAV kitálaló adóellenőrének meghallgatását 
2013-11-26. 17:13 MTI - Kuruc.info 

A Fidesz-frakció képviselői nem vesznek részt a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottságának szerdára meghirdetett ülésén, amelyen - a meghívó szerint - Horváth András egykori adóellenőr meghallgatását tervezték. Ezzel határozatképtelen lesz az albizottság, a testület Balla György Fidesz-frakcióigazgató szerint nem fog ülésezni szerdán. 

Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója azzal magyarázta a nagyobbik kormánypárt képviselőinek távolmaradását a parlamenti albizottság ülésétől, hogy a volt adóellenőr bűncselekmények elkövetésével vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárásban kell tisztázni, ami az ügyészség feladata. "Az ügyészség viszont nem a Parlamentben található" - írta az MTI-nek küldött közleményében a fideszes politikus. 
Tájékoztatását azzal zárta - utalva távolmaradásukra -, hogy "a fentiek értelmében" a testület nem fog ülésezni szerdán. Horváth András parlamenti albizottsági meghallgatásának terve a jobbikos Z. Kárpát Dániel vezette testületnek a parlamenti honlapon közzétett meghívójából derült ki. 
A napirend szerint nemcsak Horváth Andrást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi adóellenőrét hívták meg - aki szerint nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál -, hanem a NAV más vezetőit, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is. 
Az ellenőrző albizottság eddig mindössze egy hatperces ülést tartott tavaly februárban. Idén júniusban elmaradt a héttagú - négy kormánypártiból és három ellenzékiből álló - testület ülése, mivel csak a jobbikos elnök jelent meg. 
Horváth András nyilatkozatai miatt az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ehhez azonban nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az MSZP javasolta az egykori adóellenőr gazdasági bizottsági meghallgatását, míg a Párbeszéd Magyarországért a költségvetési bizottságba indítványozta meghívni Horváth Andrást. 
A Népszabadság keddi számában azt írta, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség Horváth András feljelentése alapján. 
Kapcsolódó: 
   Meghallgathatják a NAV-botrány kipattantóját a parlamentben 
   NAV-botrány: "évente közel ezermilliárd forintot csalnak el, több ezer vállakozás teszi ezt, a kormány tud róla" 
   NAV-botrány: újabb korábbi adóellenőr tálalt ki 
   Kormányrendelettel szüntették meg a NAV elitcsapatát - újabb ex-adóellenőr beszélt 
   Sorra hagyják el a vezető munkatársak a Bankszövetséget 

Scheiring Gábor független országgyűlési képviselő közleménye 
Budapest, 2013. november 26., kedd (OS) 

Együtt-PM: Ne meneküljön a Fidesz a politikai felelősség elől a NAV ügyben! 
A Fidesz frakció ma közleményben jelentette be, hogy nem vesz részt a Számvevőszéki és költségvetési bizottság Ellenőrző albizottság, holnapi a NAV botrányról szóló ülésén - ahol Horváth Andrást, a NAV volt alkalmazottját is meghallgatják - tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kormánypárt nem akar tisztán látni az adóhivatal elmúlt éveit érintő botrány ügyében. 
A kormánypárti frakció érvelése, amely szerint az ügyet vizsgálni nem a parlament, hanem az ügyészség dolga több mint cinikus. A politikai felelősséget ugyanis a parlamentben kell vizsgálni! Ebben az ügyben, pedig az elmúlt három évben kormányzó, a részletekről már több éve tudó kormánypártoknak van politikai felelőssége! 
Az Együtt-PM részt fog venni a holnapi bizottsági ülésen akkor is, ha a Fidesz szabotálja a határozatképességet, és mindent meg fog tenni, hogy az ügyben kiderüljön az igazság. 
Scheiring Gábor országgyűlési képviselő